Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ZVECKAJU ORUŽJEM, A OPTUŽUJU DRUGE: Amerikanci prave elektromagnetski top s udarnom snagom nadzvučnog “vlaka”

ZVECKAJU ORUŽJEM, A OPTUŽUJU DRUGE: Amerikanci prave elektromagnetski top s udarnom snagom nadzvučnog “vlaka”

merika-railgun-vojskaŠef američkog vojnog departmana Ashton Carter izjavio je da u uvjetima “nuklearne prijetnje” od strane Rusije, SAD povećava investicije u nove obrambene tehnologije, među kojima je Carter kao prvu naveo elektromagnetski top – railgun

Međutim, stručnjaci vjeruju da pričom o railganu ministar samo pokušava od kongresmena izmusti novi proračun.

“Mi investiramo u tehnologije, koje su odgovor na provokacije Rusije, to jest u nove bespilotne sustave, nove bombardere dugog dometa, i u tehnološke inovacije, kao što je elektromagnetski railgun, novi sustav elektronskog ratovanja, a također u tehnologije u svemiru i cyber prostoru, uključujući i nevjerojatne inovacije, o kojima još uvijek ne mogu pričati” – izjavio je Carter u nedjelju, govoreći na vojnom forumu u Reganovoj predsjedničkoj knjižnici u Kaliforniji.

Carter je rekao da najveću bojazan kod njega izaziva “zveckanje nuklearnim oružjem, koje dovodi u sumnju predanost ruskog rukovodstva očuvanju strateške stabilnosti”.

Prema mišljenju šefa Pentagona, Moskva upućuje izazov međunarodnom poretku, a Washington će joj se suprotstaviti političkim, vojnim i ekonomskim sredstvima.

Među tim novim oružjem, koje je Carter spomenuo, pažnju profesionalaca naročito privlači railgun. Kako je za list Vzglâd rekao glavni i odgovorni urednik časopisa “Izvoz naoružanja” Andrej Frolov, to je novo oružje koje se sastoji od dvije tračnice, koje stvaraju elektromagnetsko polje, dok je između njih postavljen projektil, neka vrsta “tvrde jezgre”, koje elektromagnetskim poljem može biti ubrzana do vrlo velike, nadzvučne brzine.

“Shodno tome, udarna sila takvog projektila je velika” – rekao je stručnjak.

Prema riječima Frolova, do sada nije bilo govora da se u Rusiji radi na razvoju sličnog oružja. “To oružje zasnovano je na novim fizičkim principima, baš kao i lasersko oružje – dodao je.

Što se tiče izjava Pentagona o railganu, ja mislim da je to PR (odnos sa javnošću, medijski) trik, i da američka vojska želi na taj način zaplašiti posebno “svoje” glasače i članove Kongresa kako bi izdjelovala novi proračun pod maskom novog oružja. Ono će, bezuvjetno, biti veoma skupo. Pored toga, još uvijek nisu jasne metode njegove primjene. Za pokretanje railguna je neophodan veliki izvor energije, koji uz to mora biti kompaktan. Jer nitko ne može nositi nuklearnu elektranu sa sobom”.

Prema riječima ovog eksperta, Amerikanci planiraju postaviti slične uređaje na ratne brodove, jer je platformu railguna na pojedinačna oklopna vozila i tenkove teško instalirati.

“Barem u ovom trenutku – takvih malih uređaja neće biti u početku, oni za sada moraju biti fiksne instalacije ili samo djelomično pokretne” – rekao je on.

Hipotetički, po mišljenju stručnjaka, railgun se može koristiti kao sustav proturaketne obrane, za obaranje raketnih projektila koji lete ka SAD, uključujući i nuklearne bojeve glave.

Korištenje railguna eliminira potrebu za pohranom običnog streljiva na brodovima, što povećava vitalnost broda. I relativno male dimenzije railgun projektila mogu povećati količinu raspoloživog streljiva. Domet efektivne vatre railguna u teoriji iznosi oko 100 km, ali oružje je još uvijek u razvoju, a kako će to izgledati u realnosti – još uvijek nije poznato.

Na internetu je moguće pronaći informacije o mnogo manjim i mobilnijim railgunovima. Na primjer, stranica “Tehkult” je prošlog mjeseca obavio priču o izumitelju, koji je napravio ručni railgun.

Korisnik Reddit pod nikom NSA_Listbot razvio je i proizveo u kućnim uvjetima funkcionalan railgun, koji može ispaliti projektil do brzine od 250 metara u sekundi.

Vjeruje se da je railgun, ili šinski akcelerator mase, tračni top – impulsni elektrodni akcelerator mase, čiji se princip rada objašnjava pomoću Lorencove sile, koja pretvara električnu energiju u kinetičku. Sastoji se od dvije paralelne elektrode, koje zovemo tračnicama, a koje su povezane sa snažnim izvorom istosmjerne struje.

Prvi veliki rejlgan su još 70-ih konstruirali stručnjaci iz Kanade i Novog Zelanda. Sredinom 80-ih i sovjetski znanstvenici su napravili prototip railguna. Brzina projektila, napravljenog od plastike, veličine usporedive s čepom za bocu, dostigla je 9960 metara u sekundi i probio je tri sloja duraluminijuma debljine 4 cm.

U posljednjih nekoliko godina, počevši od 2005. godine, američka mornarica je pokrenula program za razvoj šinskih oruđa (elektromagnetskog topa) pod nazivom Velocitas Eradicate. U srpnju ove godine objavljeno je da program napreduje – prvi test na brodu je zakazan za početak naredne godine.

Sjedinjene Države su počele razmatrati mogućnost integracije ovog oružja u sustav PZO. Ranije se samo govorilo o planovima za primjenu tog oružja protiv kopnenih i pomorskih ciljeva.

Kontraadmiral SAD Bryant Fuller je dodao da se za poboljšanje učinkovitosti elektromagnetskog topa mora usavršiti “upravljanje supersoničnim proojektilima uz pomoć sustava satelitskog navođenja GPS”.

S druge strane, šef mornarice SAD Ray Mabus kritizirao je program za razvoj elektromagnetskog topa. Prema njegovim riječima, oružje će biti instalirano na brodu američke mornarice 2016. godine, ali samo radi testiranja”, i to je nedovoljan rezultat za rad, koji se rasteže već desetljećima. U veljači prošle godine, američka mornarica je najavila da će novi tip oružja gađati statične ciljeve na udaljenosti od 40-80 kilometara.

Planirano je da do 2020. godine ova oružja uđu u naoružanje američkih razarača tipa Zumwalt, jer njihova modularna konstrukcija i električna transimisija odgovara perspektivnom elektromagnetskom oružju.

Zaposleni u američkoj mornarici su usporedili snagu elektromagnetskog topa (railguna) s teretnim vlakom, koji probija zid pri brzini od 100 kilometara na sat. Brzina projektila najnovijeg oružja može doseći šest brzina zvuka. Sa “aktivnim dosegom” – 180 kilometara.

U svom govoru u Kaliforniji, Carter je rekao da Sjedinjene Države razmatraju “nove opcije” koje bi se mogle koristiti za odvraćanje Rusije i da poduzimaju korake za jačanje kolektivne sigurnosti NATO-a. Prema riječima ministra, Sjedinjene Države “moderniziraju svoj nuklearni arsenal” i investiraju u razvoj modernih sustava oružja, između ostalog i u novi strateški bombarder i u lasersko oružje.

“Mi ne težimo ka hladnom ili vrućem ratu sa Rusijom, i ne želim da ona bude naš neprijatelj”, – uvjeravao je Carter. Washington i dalje namjerava surađivati ​​s Moskvom u onim područjima gdje nam se interesi “poklapaju”, rekao je on, navodeći kao primjer sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Ipak, Carter je nazvao Rusiju prijetnjom na svjetskoj sceni, prenosi Bloomberg

“U Europi Rusija krši suverenitet Ukrajine i Gruzije, i aktivno zastrašuje pribaltičke zemlje, a u Siriji dolijeva ulje na vatru u opasnom sukobu, raplamsavajući ekstremizam, protiv koga je htjela se boriti” – tvrdi šef Pentagona. Istodobno, prema Carterovim riječima, oni će nastaviti pomagati Ukrajini u pripremi njene vojske za borbu u Donbasu.

Neposredno prije nastupa u Kaliforniji, šef Pentagona je također izjavio, da Sjedinjene Države korigiraju veličinu svojih snaga u Europi zbog neslaganja s Rusijom, ali da oni nemaju planove da vrate svoje vojno prisustvo na razinu iz hladnog rata.

Usput, pored Rusije, on je kao rušioca svjetskog poretka (tu se misli na Novi Svjetski Poredak) označio Kinu koja “povećava vojnu moć i pokušava je koristiti za rješavanje teritorijalnih sporova sa susjedima u regiji”. Ipak, Washington namjerava i dalje proširivati svoj odnos s Kinom u svim područjima, uključujući i vojnu.

U međuvremenu, Rusija također ubrzano modernizira naoružanje. Ljetos je predsjednik RF Vladimir Putin izjavio da će nuklearne snage Rusija ove godine dobiti više od 40 interkontinentalnih balističkih raketa. Šef ruske države je rekao: ako netko predstavlja prijetnju teritoriju Rusije – on mora usmjeriti svoje oružje ka državama iz kojih prijetnja dolazi.
 

 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,