Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HRVATI U VREMENSKOM STROJU: Vladu “nacionalnog jedinstva” imali smo samo 1991., zna─Źi kre─çemo ponovo ispo─Źetka!

HRVATI U VREMENSKOM STROJU: Vladu “nacionalnog jedinstva” imali smo samo 1991., zna─Źi kre─çemo ponovo ispo─Źetka!

prošlost-1991-povratakVraćamo li se u izvanredno stanje kao 1991.? Vlade nacionalnog jedinstva stvaraju se samo u izvanrednim situacijama kao što su rat ili velika ekonomska kriza

MOST nudi Vladu nacionalnog jedinstva koja se u pravilu primjenjuje u izvanrednim situacijama kao što su rat ili velika ekonomska kriza, odnosno kako bi se postiglo nacionalno pomirenje. U Hrvatskoj samo je jednom došlo do osnivanja takve vlade a to je bilo ratne 1991. godine.

Naime, vlada nacionalnog jedinstva, poslije nazivana i “ratnom vladom”, osnovana je po─Źetkom burnog kolovoza 1991., u vrijeme barikada, neprestanih provokacija JNA i srpske paravojske, neodlu─Źnosti me─Ĺunarodne zajednice da prizna Hrvatsku i Sloveniju, te o─Źekivanju rata.

Naime, tada vladaju─çi HDZ i Franjo Tu─Ĺman na┼íli su se u gotovo bezizlaznoj situaciji te su shvatili da im je potrebna op─çenarodna podr┼íka koju su ostvarili osnivanjem te prve i jedine koalicijske vlade tijekom Tu─Ĺmanove vladavine. Ona se odr┼żala oko 10 mjeseci, ali je odradila po─Źetak rata i me─Ĺunarodno priznanje. Vodio ju je Franjo Greguri─ç, potpredsjednik je bio Mate Grani─ç.

Vladu nacionalnog jedinstva uz ─Źlanove HDZ- a ─Źinili su i predstavnici svih parlamentarnih stranaka i nestrana─Źki stru─Źnjaci.

Glavna zada─ça Greguri─çeve vlade bilo je osigurati obranu, za┼ítititi stanovni┼ítvo na ugro┼żenim podru─Źjima, skrbiti za prognanike i izboriti se za me─Ĺunarodno priznanje, ┼íto je kona─Źno i ostvareno 15. sije─Źnja 1992. kad je Hrvatsku priznalo 15 zemalja tada┼ínje Europske zajednice i jo┼í neke dr┼żave, a 22. svibnja Hrvatska je primljena u Ujedinjene narode.


Na pomolu su bili turbulentni doga─Ĺaji, a poprimali su oblik pobune. Radi potpunog politi─Źkog jedinstva bilo je potrebno formirati Vladu nacionalnog jedinstva, takvu koja ─çe imati podr┼íku svih politi─Źkih snaga u zemlji. Tako je nastao sporazum osam politi─Źkih stranaka koji su potpisali ─Źelnici HDZ-a, HDS-a, HKDS-a, HNS-a, HSLS-a, HSS-a, SDP-a,

Socijalisti─Źke stranke. Kao ┼íto se vidi iz sporazuma, postignuto je jedinstvo radi o─Źuvanja cjelovitosti i neovisnosti Republike Hrvatske. Pregovori o sastavu vlade i devet to─Źaka sporazuma vodili su se intenzivno ─Źitav tjedan u okolnostima sve ve─çe ugroze sigurnosti gra─Ĺana i rata koji je ve─ç po─Źeo – ispri─Źao je svojedobno Franjo Greguri─ç.

U nedavno objavljenoj knjizi biv┼íeg visokopozicioniranog pripadnika UDBA-e i drugog predsjednika Vlade u suverenoj Hrvatskoj Josipa Manoli─ça “Politika i domovina” on tvrdi da je stvarni razlog formiranja te vlade bio unutarnji sukob u HDZ-u. Naime, krajnja desna grupacija unutar HDZ-a imala je namjeru da ostvari ve─çi utjecaj na vo─Ĺenje dr┼żavne politike zbog ─Źega se predsjednik Franjo Tu─Ĺman osjetio i osobno ugro┼żen.
 
(24sata.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,