Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HRVATI U VREMENSKOM STROJU: Vladu “nacionalnog jedinstva” imali smo samo 1991., znači krećemo ponovo ispočetka!

HRVATI U VREMENSKOM STROJU: Vladu “nacionalnog jedinstva” imali smo samo 1991., znači krećemo ponovo ispočetka!

prošlost-1991-povratakVraćamo li se u izvanredno stanje kao 1991.? Vlade nacionalnog jedinstva stvaraju se samo u izvanrednim situacijama kao što su rat ili velika ekonomska kriza

MOST nudi Vladu nacionalnog jedinstva koja se u pravilu primjenjuje u izvanrednim situacijama kao što su rat ili velika ekonomska kriza, odnosno kako bi se postiglo nacionalno pomirenje. U Hrvatskoj samo je jednom došlo do osnivanja takve vlade a to je bilo ratne 1991. godine.

Naime, vlada nacionalnog jedinstva, poslije nazivana i “ratnom vladom”, osnovana je početkom burnog kolovoza 1991., u vrijeme barikada, neprestanih provokacija JNA i srpske paravojske, neodlučnosti međunarodne zajednice da prizna Hrvatsku i Sloveniju, te očekivanju rata.

Naime, tada vladajući HDZ i Franjo Tuđman našli su se u gotovo bezizlaznoj situaciji te su shvatili da im je potrebna općenarodna podrška koju su ostvarili osnivanjem te prve i jedine koalicijske vlade tijekom Tuđmanove vladavine. Ona se održala oko 10 mjeseci, ali je odradila početak rata i međunarodno priznanje. Vodio ju je Franjo Gregurić, potpredsjednik je bio Mate Granić.

Vladu nacionalnog jedinstva uz članove HDZ- a činili su i predstavnici svih parlamentarnih stranaka i nestranački stručnjaci.

Glavna zadaća Gregurićeve vlade bilo je osigurati obranu, zaštititi stanovništvo na ugroženim područjima, skrbiti za prognanike i izboriti se za međunarodno priznanje, što je konačno i ostvareno 15. siječnja 1992. kad je Hrvatsku priznalo 15 zemalja tadašnje Europske zajednice i još neke države, a 22. svibnja Hrvatska je primljena u Ujedinjene narode.

Na pomolu su bili turbulentni događaji, a poprimali su oblik pobune. Radi potpunog političkog jedinstva bilo je potrebno formirati Vladu nacionalnog jedinstva, takvu koja će imati podršku svih političkih snaga u zemlji. Tako je nastao sporazum osam političkih stranaka koji su potpisali čelnici HDZ-a, HDS-a, HKDS-a, HNS-a, HSLS-a, HSS-a, SDP-a,

Socijalističke stranke. Kao što se vidi iz sporazuma, postignuto je jedinstvo radi očuvanja cjelovitosti i neovisnosti Republike Hrvatske. Pregovori o sastavu vlade i devet točaka sporazuma vodili su se intenzivno čitav tjedan u okolnostima sve veće ugroze sigurnosti građana i rata koji je već počeo – ispričao je svojedobno Franjo Gregurić.

U nedavno objavljenoj knjizi bivšeg visokopozicioniranog pripadnika UDBA-e i drugog predsjednika Vlade u suverenoj Hrvatskoj Josipa Manolića “Politika i domovina” on tvrdi da je stvarni razlog formiranja te vlade bio unutarnji sukob u HDZ-u. Naime, krajnja desna grupacija unutar HDZ-a imala je namjeru da ostvari veći utjecaj na vođenje državne politike zbog čega se predsjednik Franjo Tuđman osjetio i osobno ugrožen.
 
(24sata.hr/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,