Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Karfiol vas štiti od kardiovaskularnih bolesti i tumora – sve što nam treba nalazi se u ovom povrću!

Karfiol vas štiti od kardiovaskularnih bolesti i tumora – sve što nam treba nalazi se u ovom povrću!

karfiolUkoliko ovo povrće nije često u vašoj prehrani, krajnje je vrijeme da to promijenite

Karfiol pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu. Možete ga pripremiti na mnogo načina, a on će vašem organizmu osigurati mnogo korisnih sastojaka.

Evo nekoliko blagodati karfiola:

1. Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrij. Redovitim konzumiranjem cvjetače smanjuje se rizik od nastanka raka.

2. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitokemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalija i ima visok sadržaj vitamina C.

3. Cvjetača sadrži kalij, mineral koji je vrlo važan za razvoj kostiju i mišića.

4. Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj stanica raka.

5. Redovito konzumiranje karfiola sprečava se oštećenje organizma uslijed djelovanja slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante.

6. Cvjetača djeluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja i raka.

7. U cvjetači se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovitim konzumiranjem ovog povrća smanjuje rizik od nastanka artritisa, pretilosti, dijabetesa …

8. Cvjetača može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih žila. Također, ovo zdravo povrće pozitivno utječe na cirkulaciju.

9. Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktivirajju prirodnu detoksikaciju organizma. Znanstvena istraživanja su pokazala da glukozinolati djeluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta raka.

10. U cvjetači se nalazi i alicin koji djeluje povoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imunološki sustav i održava razinu kolesterola u krvi.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,