Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRONA─ÉENA BILJKA KOJA UBIJA RAK ZA SAMO 24 SATA?

PRONA─ÉENA BILJKA KOJA UBIJA RAK ZA SAMO 24 SATA?

biljke-plastenikPrema istra┼żivanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia annua L., doslovan prijevod s engleskog – slatki pelin) kori┼íten u kineskoj medicini – mo┼że ubiti 98% stanica raka dojke za manje od 24 sata

Ako se biljka koristi sama uzrokuje 28 – postotno smanjenje stanica raka dojke, ali u kombinaciji sa ┼żeljezom, Sweet wormwood je uspio “izbrisati” rak gotovo u potpunosti.

Štoviše, na normalne stanice dojki nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio kori┼íten u pro┼ílosti kao sna┼żno antimalarijsko sredstvo┬á ali sada je dokazano da je u─Źinkovit i protiv raka.

Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i ┼żeljezo, koje se ─Źesto nakuplja u tkivu grudi ali osobito u stanicama zara┼żenim rakom, artemisinin je selektivno napadao “lo┼íe” stanice, dok “dobre” stanice nije dirao.

“Sve zajedno, rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju stani─Źnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kriti─Źni transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka” – ka┼że u zaklju─Źku istra┼żivanja laboratorija za rak, Sveu─Źili┼íta u Kaliforniji.


┼Żeljezo se skuplja u kancerogenim stanicama s posebnim receptorima koje im poma┼żu u dijeljenju stanica (zvanim “transferrin” receptori).

Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore tako─Ĺer, ali kancerogene stanice ih imaju u ve─çim koli─Źinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom ┼żeljeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin mo┼że u─Źinkovito ukloniti bolest u prisutnosti ┼żeljeza.

Taj ekstrakt je korišten tisućama godina u Kini protiv malarije.

Parazit malarije ne mo┼że ┼żivjeti u prisustvu artemisinina jer je pun ┼żeljeza.

Bioin┼żenjer Henry Lay i Narendra Singh sa Sveu─Źili┼íta u Washingtonu, Seattle, su znanstvenici koji su prvi ovo otkrili.

Njihovo istra┼żivanje dokazuje da kancerogene stanice do┼żivljavaju apoptozu ili vlastito uni┼ítavanje.

Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvo─Ĺa─Ź lijekova “Sanofi” o─Źekuje proizvodnju 50-60 tona Artemisinina svake godine, nadaju─çi se da ─çe zadovoljiti potra┼żnju svjetskog tr┼żi┼íta.
 

 
(dnevno.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,