Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRONAĐENA BILJKA KOJA UBIJA RAK ZA SAMO 24 SATA?

PRONAĐENA BILJKA KOJA UBIJA RAK ZA SAMO 24 SATA?

biljke-plastenikPrema istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia annua L., doslovan prijevod s engleskog – slatki pelin) korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98% stanica raka dojke za manje od 24 sata

Ako se biljka koristi sama uzrokuje 28 – postotno smanjenje stanica raka dojke, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood je uspio “izbrisati” rak gotovo u potpunosti.

Štoviše, na normalne stanice dojki nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio korišten u prošlosti kao snažno antimalarijsko sredstvo  ali sada je dokazano da je učinkovit i protiv raka.

Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali osobito u stanicama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao “loše” stanice, dok “dobre” stanice nije dirao.

“Sve zajedno, rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka” – kaže u zaključku istraživanja laboratorija za rak, Sveučilišta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama s posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim “transferrin” receptori).

Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore također, ali kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može učinkovito ukloniti bolest u prisutnosti željeza.

Taj ekstrakt je korišten tisućama godina u Kini protiv malarije.

Parazit malarije ne može živjeti u prisustvu artemisinina jer je pun željeza.

Bioinženjer Henry Lay i Narendra Singh sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle, su znanstvenici koji su prvi ovo otkrili.

Njihovo istraživanje dokazuje da kancerogene stanice doživljavaju apoptozu ili vlastito uništavanje.

Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lijekova “Sanofi” očekuje proizvodnju 50-60 tona Artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta.
 

 
(dnevno.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,