Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Zašto svaki dan trebate pojesti češanj češnjaka umjesto šake tableta?

Zašto svaki dan trebate pojesti češanj češnjaka umjesto šake tableta?

cesnjak-lijekČešnjak uistinu ima odlična svojstva za zdravlje. On je prirodni antibiotik koji ne uzrokuje nastanak neželjenih nuspojava. Možete ga jesti sirovog ili termički obrađenog. Stručnjaci preporučuju da svaki dan pojedete češanj češnjaka kako biste pospješili svoje zdravlje

Jača imunološki sustav

Češnjak može pomoći u smanjenju rizika od nastanka gripe i prehlade. Čim osjetite prve simptome prehlade ili gripe, počnite jesti češnjak s medom kako biste skratili trajanje bolesti.

Regulira razinu hormona

Češnjak je odličan izvor joda i može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma hormonalnih poremećaja.

Regulira razinu krvnog tlaka

Stručnjaci preporučuju osobama koje pate od hipertenzije da uz prethodno savjetovanje s liječnikom počnu svakodnevno konzumirati češnjak koji može regulirati razinu krvnog tlaka i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Istraživanja su pokazala da češnjak može smanjiti rizik od nastanka kancerogenih stanica. Ako želite da češnjak bude još djelotvorniji, ogulite ga i pustite da stoji 10 minuta kako bi otpustio sve antikancerogene spojeve.

30 moćnih osobina češnjak

Češnjak se već tisućljećima koristi u ljekovite svrhe. Neizostavan je dio mediteranske prehrane, gdje se kao začin koristi u pripremi gotovo svih jela. Ljekovite moći češnjaka ćete najviše iskoristiti ako konzumirate svježi češnjak. Kapsule i pilule nemaju jednako dobro djelovanje. Donosimo vam najznačajnije prednosti svakodnevnog konzumiranja češnjaka za zdravlje.

#1. Češnjak sadrži alicin, za kojeg su brojna istraživanja pokazala da smanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade za čak 50%. Alicin možete pronaći samo u svježem češnjaku. Na kraju krajeva, alicin je taj koji je zaslužan za prepoznatljiv miris češnjaka.

#2. Brojna istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija češnjaka može pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka.

#3. Češnjak će pomoći vašem tijelu da bolje apsorbira željezo. Stoga, ako patite od anemije i uzimate suplemente željeza, svakako povećajte unos češnjaka.

#4. Češnjak može smanjiti rizik od prekomjernog nakupljanja masti na području jetre. Na taj način smanjuje rizik od nastanka masne jetre i ciroze jetre.

#5. Češnjak pospješuje protok žuči iz žučnog mjehura i pomaže u prevenciji žučnih kamenaca i prekomjernog opterećenja jetre.

#6. Istraživanja su pokazala da češnjak smanjuje nakupljanje plaka u arterijama i na taj način pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

#7. Češnjak može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i triglicerida. Također može povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.

#8. Češnjak je odličan izvor cinka, vitamina B, A i C. Može pomoći u jačanju imuniteta. Također sadrži minerale neophodne za pravilno funkcioniranje organizma, kao što su željezo, fosfor i bakar.

#9. Češnjak je antimikotik i ima odlična antibakterijska svojstva, zbog čega je odličan za prevenciju i liječenje raznih bolesti.


#10. Češnjak sadrži veliki broj moćnih antioksidanata koji usporavaju proces starenja i štite DNA od oštećenja.

#11. Svakodnevna konzumacija češnjaka može ublažiti probavne tegobe, kao što su plinovi, zatvor i grčevi u želucu.

#12. Češnjak pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka. Također može pomoći u razgradnji već postojećih krvnih ugrušaka.

#13. Ako se konzumira svakodnevno i svjež, češnjak može značajno pomoći u ublažavanju kroničnog tonzilitisa.

#14. Istraživanja su pokazala da češnjak može pospješiti sagorijevanje masti i na taj način pomoći kod uklanjanja suvišnih kilograma.

#15. Češnjak je odličan antikoagulans i djeluje jednako učinkovito kao i aspirin. Na taj način značajno pomaže u prevenciji srčanog udara.

#16. Zdrobljeni češnjak možete pomiješati s malo vode, a grgljanje tekućine će vam pomoći da ublažite bolove u grlu.

#17. Češnjak ima odlično protuupalno djelovanje, zbog kojeg pomaže u ublažavanju bolova, naticanja i crvenila.

#18. Antimikotici su odlični za liječenje atletskog stopala. Od češnjaka možete raditi obloge ili pak zdrobljeni češnjak staviti u lavor s vodom.

#19. Antioksidacijska svojstva češnjaka će spriječiti oštećenja DNA, ojačati imunološki sustav i pomoći u prevenciji raznih bolesti.

#20. Češnjak vam može pomoći u ublažavanju i bržem zacjeljivanju žuljeva. Nanesite oblog od češnjaka na žuljeve kako bi ubrzali njihovo zacjeljivanje.

#21. Znanstvenici su otkrili da držanje češnjaka na zubu koji boli može ublažiti bolove, upravo zbog njegovih protuupalnih svojstava.

#22. Češnjak možete koristiti i za liječenje i ublažavanje akni. Utrljajte češnjak na problematičan dio kože.

#23. Brojna istraživanja su pokazala da češnjak usporava širenje stanica raka, a svakodnevna konzumacija sirovog češnjaka može pomoći u prevenciji raka želuca i debelog crijeva.

#24. Češnjak može ublažiti bolove u uhu. Zdrobite češnjak i pomiješajte ga s toplim maslinovim uljem. Smjesu izlijte u uho i osjetit ćete olakšanje.

#25. Češnjak može pomoći kod ublažavanja uboda insekata. Istraživanja su pokazala i da češnjak odbija insekte.

#26. Ako stavite češnjak u kipuću vodu i potom udišete paru, osjetit ćete smanjenje simptoma upale sinusa i astme.

#27. Ako imate problema s bradavicama, svježi češnjak utrljajte u bradavicu i nakon 10 dana ona će nestati.

#28. Češnjak može pomoći u prevenciji bolesti desni i parodontoze. Također, može pomoći u zaustavljanju krvarenja desni.

#29. Češnjak će pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjit će učestalost naglog pada i rasta razine šećera u krvi, zbog čega je odličan za dijabetičare.

#30. Neka istraživanja su pokazala da češnjak može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma gljivične infekcije.
 
(centarzdravlja.hre/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,