Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » EU PARLAMENT DONIO NOVI ZAKON O HRANI: Čvarci od cvrčaka, pašteta od muha, juha od svilenih buba, buzara od skakavaca…

EU PARLAMENT DONIO NOVI ZAKON O HRANI: Čvarci od cvrčaka, pašteta od muha, juha od svilenih buba, buzara od skakavaca…

hrana-insektiEuropski parlament izglasao je novi zakon Unije koji uređuje područje nove hrane

Vrste kukaca s najvećim potencijalom za korištenje kao hrane i/ili hrane za životinje u EU su kućne muhe, brašnari, cvrčci i svilene bube – kažu u Hrvatskoj agenciji za hranu (u nastavku: HAH).
Znači li to da EU želi da uskoro jedemo čvarke od cvrčaka, paštetu od muha, juhu od svilenih buba, brudet od bubamara, pohane skakavce i gulaš od bumbara?

Nije šala, premda kratica ove državne agencije podsjeća na ha-ha: HAH je na svojim internetskim stranicama objavio vijest naslova: Kukci kao hrana i hrana za životinje: koji su rizici? U toj objavi izvještavaju kako je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) na zahtjev Europske komisije izradila Znanstveno mišljenje: Profil rizika vezanih za proizvodnju i korištenje kukaca kao hrane i hrane za životinje.

Kako se pojašnjava, razlog za izradu ovog znanstvenog mišljenja o žvakanju muha i cvrčaka to što je ‘posljednjih godina došlo do povećanog interesa za korištenjem farmski uzgojenih kukaca kao hrane i hrane za životinje‘.

Na taj način odgovorila je na pitanja o mogućim opasnostima prilikom proizvodnje, prerade i konzumacije ovog alternativnog izvora proteina. EFSA-ino znanstveno mišljenje bavi se pitanjem profila rizika koji identificira potencijalne biološke i kemijske opasnosti, opasnosti za okoliš kao i mogući nastanak alergija koje su povezane s korištenjem kukaca uzgojenih za hranu i hranu za životinje.

U mišljenju se također uspoređuju ove potencijalne opasnosti s opasnostima povezanim su uobičajenim izvorima životinjskih proteina. Moguća prisutnost bioloških i kemijskih opasnosti u hrani i hrani za životinje dobivenoj od kukaca ovisiti će o proizvodnim postupcima, o supstratu kojim su kukci hranjeni, fazi životnog ciklusa u kojoj se koriste, vrsti kukaca, kao i metodama koje su korištene za daljnju preradu – uopćeno izvještavaju HAH-ovci o sadržaju tog znanstvenog mišljenja, koje je u cijelosti na engleskom jeziku moguće pročitati OVDJE.

Naime, iz ove se HAH-ine objave ne može razabrati što su znanstvenici zaključili, pa se prije početka pripreme u kuhinji i konzumiranja preporučenih insekata preporučuje čitanje 60 stranica intergralnog znanstvenog rada.

Važno je što kukci jedu

EFSA-ini znanstveni stručnjaci zaključuju da ukoliko se ne procesuirani/prerađeni kukci hrane s trenutno dozvoljenom hranom za životinje, potencijalna pojava mikrobioloških opasnosti mogla bi biti slična kao i u slučajevima kada se koriste drugi ne procesuirani izvori proteina. U mišljenju se također navodi da postoje ograničeno dostupni podaci o prijenosu kemijskih kontaminanata iz različitih vrsta supstrata na same kukce.

Pojava priona (abnormalnih proteina koji uzrokuju bolesti kao što su goveđa spongiformna encefalopatija (BSE) u goveda i Creutzfeldt-Jakobova bolest u ljudi) mogla bi biti jednaka ili manja, ako supstrat ne uključuje protein dobiven od ljudi (gnojiva) ili preživača – interpretiraju znanstveno mišljenje u HAH-u.

Pa dobro, poznato je kako se u većem dijelu svijeta žohari, skakavci i drugi kukci tradicionalno prže i pohaju stoljećima, no na europskom tlu to i nije bila česta pojava. No, europski birokrati imaju drukčije spoznaje, jer su zaključili da uporaba kukaca kao izvora hrane i hrane za životinje potencijalno ima značajne prednosti za okoliš,  gospodarstvo i dostupnost hrane.

Niz organizacija, uključujući Organizaciju za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), proučavale su mogućnost korištenja kukaca kao izvora hrane i hrane za životinje, a Belgija, Francuska i Nizozemska su izradile procjenu rizika vezano za kukce u kontekstu hrane i hrane za životinje.

Europska komisija trenutno sufinancira projekt koji se bavi istraživanjem izvedivosti korištenja proteina kukaca za hranu za životinje. Komisija, također, razmatra kako razviti politiku u području nove hrane i hrane za životinje koja bi se reflektirala na moguću uporabu kukaca kao hrane i hrane za životinje. EFSA-ino mišljenje zatraženo je kao potpora tom zadatku – zaključuju u HAH-i.

Inače je HAH, jedna od mnogobrojnih državnih agencija, specifična i po tome što joj sjedište nije u Zagrebu, nego u Osijeku, a ravnateljica joj je Andrea Gross-Bošković. Sredstva za rad HAH-a osiguravaju se, dakako, iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Godišnji proračun joj je oko pet milijuna kuna koji se uglavnom troše na plaće i troškove ‘obavljanja znanstvenih i stručnih poslova iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje, te je nacionalna referentna točka za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje.’

Bolje skakavci nego škampi – ‘oceanski žohari’

I UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu smatra kako bi zapadne zemlje trebale preboljeti svoje gnušanje pri pomisli na kukce na jelovniku,  pridružiti se svjetskim trendovima i planetarnom kukcožderstvu.

Ose, pčele, kukci, mravi i skakavci su bogati proteinima, ima ih u izobilju i imaju mali utjecaj na okoliš u usporedbi sa ostalim životinjskim izvorima hrane. Uzgoj insekata mogao riješiti problem nestašice hrane, kako za ljude tako i za stoku i bio bi osobito koristan u rješavanju problema dječije pothranjenosti, s obzirom da su insekti vrlo hranjiva namirnica. Skakavci imaju tri puta više proteina od recimo govedine i sadrže hranjive tvari kao što su cink i željezo – podučavaju UN-ovci.

UN je u pomoć pozvao kuhare i vlasnike restorana u zapadnim zemljama da „podignu status“ insekata tako što će ih početi koristiti u pripremi jela. Kao primjer se navodi i preporuka kako bi, recimo, bilo zdravije jesti buzaru od skakavaca nego od morskih škampa. Škampi se nazivaju i ‘oceanskim žoharima‘ jer jedu sve od reda, dok su skakavci vegetarijanci sa zdravijim prehrambenim navikama – hrane se uglavnom biljnim sokovima, kažu.

Dobar tek…
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(tris.com.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,