Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Hrvatska izuzeta iz odobrenja za uzgoj GMO usjeva

Hrvatska izuzeta iz odobrenja za uzgoj GMO usjeva

hrvatska-gmoBiotehnološke kompanije pristale su na izuzeće teritorija Republike Hrvatske iz svojih prijava za odobravanje uzgoja GM usjeva u EU-u

Rezultat je to i peticije na stranici Zelene akcije kojom se od Ministarstva zdravlja tra┼żilo da Europskoj komisiji uputi zahtjev za izuze─çem.

ÔÇťNova legislativa koju su EU parlament i Vije─çe EU-a usvojili po─Źetkom godine dr┼żavama ─Źlanicama omogu─çava da na svom teritoriju ograni─Źe ili zabrane uzgoj GM usjeva odobrenih u EU-u.

Nova EU direktiva dr┼żavama ─Źlanicama omogu─çila je da do 3. listopada 2015. zatra┼że izuzimanje svog teritorija iz ve─ç odobrenih prijava, kao i prijava koje su podnesene prije 2. travnja 2015. Na kraju je 17 dr┼żava ─Źlanica EU-a (Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Gr─Źka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Ma─Ĺarska, Malta, Nizozemska, Njema─Źka, Poljska i Slovenija) i 4 regije (Valonija, Sjeverna Irska, ┼ákotska i Wales) iskoristilo mogu─çnost koju pru┼ża nova legislativa i zatra┼żilo izuzimanje svojih teritorija iz odobrenja.

Od zemalja koje nisu zatra┼żile izuze─çe, GMO usjevi se ve─ç uzgajaju u ┼ápanjolskoj, Portugalu, ─îe┼íkoj, Slova─Źkoj i Rumunjskoj, dok Estonija, Finska i ┼ávedska nisu zatra┼żile prilagodbu prijava jer GM kulture o kojima je rije─Ź nisu prilago─Ĺene njihovoj klimi.

Jedina nova podru─Źja u EU-u na kojima bi moglo do─çi do uzgoja GM kultura tako ostaju Engleska, Flandrija (Belgija) i Republika Irska. Na stranicama Europske komisije objavljeno je da su biotehnolo┼íke kompanije ve─ç pristale na zahtjeve nekih dr┼żava ─Źlanica, me─Ĺu kojima se nalazi i Hrvatska.
 
To zna─Źi da Republika Hrvatska do daljnjega ostaje slobodna od legalnog uzgoja GM kultura.
 
(glas-slavonije.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,