Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Kako su Britanci pomogli Saddamu Husseinu u proizvodnji kemijskog oru┼żja

Kako su Britanci pomogli Saddamu Husseinu u proizvodnji kemijskog oru┼żja

Thatcher-Saddam-kemijsko-oruzjeVelika Britanija nije ┼żeljela zaustaviti Saddam Husseina od daljnjeg pove─çanja zalihe kemijskog oru┼żja u iransko-ira─Źkom ratu, a otkriveno je i za┼íto

Dosad neobjavljeni dokumenti iz 1983. godine pokazuju da su biv┼ía britanska premijerka Margaret Thacher i njezina vlada ┼żeljeli provesti me─Ĺunarodnu zabranu kako bi sprije─Źili poku┼íaje Saddam Husseina da pove─ça proizvodnju i kori┼ítenje otrovnih kemikalija tijekom osmogodi┼ínjeg rata s Iranom, u kojem je poginulo milijun ljudi.

Ali tajni dokument iz ureda za vanske poslove, koji je objavljen u Dr┼żavnom arhivu, pokazuje da su slu┼żbenici bili manje odu┼íevljeni idejom nakon ┼íto su dobili informacije od ameri─Źkih obavje┼ítajaca u kojima je pisalo da se iperit (vojni otrov koji se koristi u KEMOTERAPIJI) proizvodi na planta┼żi pesticida sjeverno od Bagdada, pri ─Źemu se koristi britanska oprema.

Diplomati su se pribojavali da ─çe indijski poduzetnik koji je izgradio tvornicu u Samarri koristiti pumpe britanskog proizvo─Ĺa─Źa, Weir Pumps, bez da je pri kupovini naveo pravi razlog kori┼ítenja. Slu┼żbenik ureda vanjskih poslova upozorio je tad ovim rije─Źima: “Na┼ía pozicija po pitanju izvoza kemijskog oru┼żja nije nepovrediva”.

Nakon iransko-ira─Źkog rata, iza┼ílo je u javnost da je Britanija bila me─Ĺu nekoliko zapadnih zemalja koje je Irak iskoristio, ─Źesto bez znanja obavje┼ítajaca u tim dr┼żavama, kako bi dobio opremu i sirov materijal za izradu kemijskog oru┼żja, pi┼íe Independent.

Vjeruje se da je poginulo do 100.000 Iranaca zbog ira─Źkog kori┼ítenja kemijskog oru┼żja do kraja rata 1988. godine.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,