Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Kako su Britanci pomogli Saddamu Husseinu u proizvodnji kemijskog oružja

Kako su Britanci pomogli Saddamu Husseinu u proizvodnji kemijskog oružja

Thatcher-Saddam-kemijsko-oruzjeVelika Britanija nije željela zaustaviti Saddam Husseina od daljnjeg povećanja zalihe kemijskog oružja u iransko-iračkom ratu, a otkriveno je i zašto

Dosad neobjavljeni dokumenti iz 1983. godine pokazuju da su bivša britanska premijerka Margaret Thacher i njezina vlada željeli provesti međunarodnu zabranu kako bi spriječili pokušaje Saddam Husseina da poveća proizvodnju i korištenje otrovnih kemikalija tijekom osmogodišnjeg rata s Iranom, u kojem je poginulo milijun ljudi.

Ali tajni dokument iz ureda za vanske poslove, koji je objavljen u Državnom arhivu, pokazuje da su službenici bili manje oduševljeni idejom nakon što su dobili informacije od američkih obavještajaca u kojima je pisalo da se iperit (vojni otrov koji se koristi u KEMOTERAPIJI) proizvodi na plantaži pesticida sjeverno od Bagdada, pri čemu se koristi britanska oprema.

Diplomati su se pribojavali da će indijski poduzetnik koji je izgradio tvornicu u Samarri koristiti pumpe britanskog proizvođača, Weir Pumps, bez da je pri kupovini naveo pravi razlog korištenja. Službenik ureda vanjskih poslova upozorio je tad ovim riječima: “Naša pozicija po pitanju izvoza kemijskog oružja nije nepovrediva”.

Nakon iransko-iračkog rata, izašlo je u javnost da je Britanija bila među nekoliko zapadnih zemalja koje je Irak iskoristio, često bez znanja obavještajaca u tim državama, kako bi dobio opremu i sirov materijal za izradu kemijskog oružja, piše Independent.

Vjeruje se da je poginulo do 100.000 Iranaca zbog iračkog korištenja kemijskog oružja do kraja rata 1988. godine.
 
(express.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,