Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » LUTRIJA KOJA DONOSI VI┼áE ┼áTETE NEGO KORISTI: Kontroverze oko cjepiva protiv HPV-a ne jenjavaju, ono mo┼że izazvati te┼íki i bolni sindrom

LUTRIJA KOJA DONOSI VI┼áE ┼áTETE NEGO KORISTI: Kontroverze oko cjepiva protiv HPV-a ne jenjavaju, ono mo┼że izazvati te┼íki i bolni sindrom

hpv-cjepivoNovo izvje┼í─çe utemeljeno na medicinskoj dokumentaciji ukupno 45 osoba iz 13 zemalja ukazuje na mogu─çnost razvoja kroni─Źne bolesti nazvane ┬╗kompleksni regionalni bolni sindrom┬ź (CRPS), ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a

Dok kalendar cijepljenja ─Źeka nadopunu novim cjepivom protiv humanog papilomavirusa (HPV), ┼íto je odlukom ministra zdravstva besplatno dostupno svim srednjo┼íkolkama i srednjo┼íkolcima u Hrvatskoj, kontroverze oko tog cjepiva ne jenjavaju.

Novo izvje┼í─çe utemeljeno na medicinskoj dokumentaciji ukupno 45 osoba iz 13 zemalja ukazuje na mogu─çnost razvoja kroni─Źne bolesti nazvane ┬╗kompleksni regionalni bolni sindrom┬ź (CRPS), ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a. Kod 43 od spomenutih 45 djevojaka, zdravstvene su te┼íko─çe bile prisutne i ─Źetiri godine nakon cijepljenja, a intenzitet im je bio takav da nisu bile u mogu─çnosti polaziti ┼íkolu ili raditi.

U spomenutim slu─Źajevima, opisanima u ─Źasopisu Clinical Rheumatology, ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a do┼ílo je do razvoja kroni─Źne neuropatske boli, jakog umora i izra┼żene autonomne disfunkcije. Ve─çina osoba bila je cijepljena Gardasilom, njih 79 posto, dok je 21 posto primilo Cervarix. Od cijepljenja do pojave prvih simptoma u ve─çini slu─Źajeva pro┼ílo je dva do tri tjedna, no kod svake tre─çe djevojke prvi simptomi pojavili su se ve─ç u roku od 24 sata.

Simptomi su bili sli─Źni onima na koje su ukazivala izvje┼í─ça lije─Źnika o 53 sli─Źna slu─Źaja iz Danske, 40 iz Japana i ┼íest iz SAD-a. Jedan od njih nosi stru─Źni naziv kompleksnog regionalnog bolnog sindroma, ┼íto je drugi naziv za kroni─Źnu neuropatsku bol kakva se javlja nakon ozljede mekog tkiva, kosti ili ozljede ┼żivca, a intenzitet i trajanje bolova nisu razmjerni o┼íte─çenju tkiva. CRPS je prema definiciji izuzetno zahtjevan za lije─Źenje, a mo┼że biti posljedica o┼íte─çenja perifernog ┼żiv─Źanog sustava ili se javiti samostalno.

Cjepivo protiv HPV-a, prema podacima Europske agencije za lijekove (EMA) u svijetu je primilo vi┼íe od 72 milijuna ljudi, a klini─Źka ispitivanja provedena na desecima tisu─ça cijepljenih nisu utvrdila uzro─Źno-posljedi─Źnu vezu izme─Ĺu cijepljenja protiv HPV-a i atipi─Źnog bolnog sindroma. Izvje┼í─ça o pojedina─Źnim slu─Źajevima, kakvo je i ovo koje je sastavio tim lije─Źnika na ─Źelu s Manuelom Mart├şnez-Lav├şnom iz Nacionalnog kardiolo┼íkog instituta Ignacio Ch├ívez iz Mexico Cityja, smatra dio stru─Źnjaka, ne mogu biti znanstveno relevantna.

Zabrinutost roditelja

Ipak Europska agencija za lijekove u srpnju je zapo─Źela novu procjenu cjepiva protiv HPV-a zbog vi┼íe izvje┼í─ça o pojavi kompleksnog regionalnog bolnog sindroma i sindroma posturalne ortostatske tahikardije kod cijepljenih djevojaka. Do daljnjeg, dok procjena ne bude dovr┼íena, stav je da korist od tog cjepiva nadilazi rizike i treba ga koristiti kao za┼ítitu od opakog virusa koji izaziva zlo─çudnu bolest.

Nesumnjivo, neke ─çe djevojke nakon ┼íto prime HPV-cjepivo dobiti na lutriji ili upoznati ljubav svog ┼żivota. Kad biste dobili na uvid takve slu─Źajeve, biste li pomislili da cjepivo donosi sre─çu? – ilustrirao je dvojbe oko cjepiva Eduardo L. Franco, onkolog Sveu─Źili┼íta McGill u Montrealu.

Lo┼íe se stvari, ka┼że ovaj lije─Źnik, doga─Ĺaju stalno, ba┼í kao i dobre. ┬╗Ako imate milijune djevojaka i mladi─ça koji se podvrgavaju medicinskoj intervenciji i pridajete im posebnu pa┼żnju, nai─çi ─çete na mnogo slu─Źajeva s malom klini─Źkom vjerodostojno┼í─çu. To ne dokazuje uzro─Źno-posljedi─Źnu vezu┬ź, smatra Franco.

Osim dugotrajne boli, CRPS je pra─çen i promjenama funkcije autonomnog ┼żiv─Źanog sustava, primjerice poreme─çajem znojenja i vazomotorike, zatim slabo┼í─çu, atrofijom ko┼że i kostiju, gubitkom kose, kontrakturama zglobova…. Sve to zvu─Źi jako ozbiljno, i izaziva potencijalnu brigu roditelja koji trebaju odlu─Źiti o cijepljenju svog djeteta.

Mogu─çnost izbora

Epidemiolozi Hrvatskog Zavoda za Javno Zdravstvo HZJZ- su jasni u svom stavu, koji su vi┼íe puta ponovili: cijepljenje je korisno, u slu─Źaju HPV-a pru┼ża pouzdanu za┼ítitu od raka vrata maternice, smrtonosne bolesti koja svake godine u Hrvatskoj pogodi oko 400 ┼żena, a njih oko 200 umre od te bolesti.

Gledano u svjetskim razmjerima, rak vrata maternice drugi je naj─Źe┼í─çi rak u ┼żena, kao i tre─çi uzrok smrtnosti od raka u ┼żenskoj populaciji. Godi┼ínje se u svijetu dijagnosticira ─Źak 500.000 novih slu─Źajeva raka vrata maternice, a gotovo 300.000 ┼żena umre od te bolesti.

S obzirom na ove brojke, te na ─Źinjenicu da se u ─Źak 99,7 posto slu─Źajeva karcinoma vrata maternice mo┼że dokazati infekcija HPV-om, virusom koji je prisutan kod 60 posto spolno aktivnih ┼żena i mu┼íkaraca, broj djevojaka ─Źije se probleme povezuje s cjepivom protiv HPV-a doista je neznatan.

U Hrvatskoj svaki drugi dan po jedna ┼żena umre od raka vrata maternice, u Europi ova opaka bolest odnese po jedan ┼żivot svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute.

Ipak, roditelji imaju pravo birati ho─çe li na ovaj na─Źin za┼ítititi svoju djecu ili ne, te biti svjesni rizika ako to ne u─Źine.

Iz Ministarstva zdravlja zabrinutim su roditeljima poru─Źili da u Hrvatskoj zabilje┼żenih nuspojava na cjepivo protiv HPV-a nije bilo, ali signale mogu─çe povezanosti cjepiva sa spomenutim sindromima treba pomno pratiti. O tome ne─çemo prosu─Ĺivati mi, ve─ç Europska agencija za lijekove, gdje se mati─Źno povjerenstvo jo┼í uvijek bavi traganjem za uzro─Źno-posljedi─Źnom vezom cjepiva protiv HPV-a i te┼íkih nuspojava. Osim CRPS-a, to je i sindrom posturalne ortostatske tahikardije, lupanja srca i omaglice koja se javlja prilikom podizanja i sjedanja, a pra─çeni su blagim padom tlaka.

Fibromialgija cijepljenih djevojaka

Reumatolozi imaju ne┼íto druk─Źije gledi┼íte. Dr. Mart├şnez-Lav├şn, lije─Źnica koja se bavi prou─Źavanjem fibromialgije, izjavila je za Medscape Medical News kako je bila iznena─Ĺena ozbiljno┼í─çu stanja u kojem je zatekla dvije djevojke cijepljene protiv HPV-a.

Moj je interes za nuspojave HPV cjepiva po─Źele nakon ┼íto sam po─Źela lije─Źiti fibromialgiju kod dvije cijepljene djevojke. Bila sam zapanjena ozbiljno┼í─çu njihove bolesti. Nikad do sada nisam susrela pacijente s tako devastiraju─çe bolnom disautonomnom bole┼í─çu u tako mladoj dobi – izjavila je ova lije─Źnica. I to sve nakon cijepljenja.

VIDEO: “Ovo je HPV cjepivo napravilo mojem djetetu!”
 

 
(novilist.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,