Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » LUTRIJA KOJA DONOSI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Kontroverze oko cjepiva protiv HPV-a ne jenjavaju, ono može izazvati teški i bolni sindrom

LUTRIJA KOJA DONOSI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Kontroverze oko cjepiva protiv HPV-a ne jenjavaju, ono može izazvati teški i bolni sindrom

hpv-cjepivoNovo izvješće utemeljeno na medicinskoj dokumentaciji ukupno 45 osoba iz 13 zemalja ukazuje na mogućnost razvoja kronične bolesti nazvane »kompleksni regionalni bolni sindrom« (CRPS), ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a

Dok kalendar cijepljenja čeka nadopunu novim cjepivom protiv humanog papilomavirusa (HPV), što je odlukom ministra zdravstva besplatno dostupno svim srednjoškolkama i srednjoškolcima u Hrvatskoj, kontroverze oko tog cjepiva ne jenjavaju.

Novo izvješće utemeljeno na medicinskoj dokumentaciji ukupno 45 osoba iz 13 zemalja ukazuje na mogućnost razvoja kronične bolesti nazvane »kompleksni regionalni bolni sindrom« (CRPS), ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a. Kod 43 od spomenutih 45 djevojaka, zdravstvene su teškoće bile prisutne i četiri godine nakon cijepljenja, a intenzitet im je bio takav da nisu bile u mogućnosti polaziti školu ili raditi.

U spomenutim slučajevima, opisanima u časopisu Clinical Rheumatology, ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a došlo je do razvoja kronične neuropatske boli, jakog umora i izražene autonomne disfunkcije. Većina osoba bila je cijepljena Gardasilom, njih 79 posto, dok je 21 posto primilo Cervarix. Od cijepljenja do pojave prvih simptoma u većini slučajeva prošlo je dva do tri tjedna, no kod svake treće djevojke prvi simptomi pojavili su se već u roku od 24 sata.

Simptomi su bili slični onima na koje su ukazivala izvješća liječnika o 53 slična slučaja iz Danske, 40 iz Japana i šest iz SAD-a. Jedan od njih nosi stručni naziv kompleksnog regionalnog bolnog sindroma, što je drugi naziv za kroničnu neuropatsku bol kakva se javlja nakon ozljede mekog tkiva, kosti ili ozljede živca, a intenzitet i trajanje bolova nisu razmjerni oštećenju tkiva. CRPS je prema definiciji izuzetno zahtjevan za liječenje, a može biti posljedica oštećenja perifernog živčanog sustava ili se javiti samostalno.

Cjepivo protiv HPV-a, prema podacima Europske agencije za lijekove (EMA) u svijetu je primilo više od 72 milijuna ljudi, a klinička ispitivanja provedena na desecima tisuća cijepljenih nisu utvrdila uzročno-posljedičnu vezu između cijepljenja protiv HPV-a i atipičnog bolnog sindroma. Izvješća o pojedinačnim slučajevima, kakvo je i ovo koje je sastavio tim liječnika na čelu s Manuelom Martínez-Lavínom iz Nacionalnog kardiološkog instituta Ignacio Chávez iz Mexico Cityja, smatra dio stručnjaka, ne mogu biti znanstveno relevantna.

Zabrinutost roditelja

Ipak Europska agencija za lijekove u srpnju je započela novu procjenu cjepiva protiv HPV-a zbog više izvješća o pojavi kompleksnog regionalnog bolnog sindroma i sindroma posturalne ortostatske tahikardije kod cijepljenih djevojaka. Do daljnjeg, dok procjena ne bude dovršena, stav je da korist od tog cjepiva nadilazi rizike i treba ga koristiti kao zaštitu od opakog virusa koji izaziva zloćudnu bolest.

Nesumnjivo, neke će djevojke nakon što prime HPV-cjepivo dobiti na lutriji ili upoznati ljubav svog života. Kad biste dobili na uvid takve slučajeve, biste li pomislili da cjepivo donosi sreću? – ilustrirao je dvojbe oko cjepiva Eduardo L. Franco, onkolog Sveučilišta McGill u Montrealu.

Loše se stvari, kaže ovaj liječnik, događaju stalno, baš kao i dobre. »Ako imate milijune djevojaka i mladića koji se podvrgavaju medicinskoj intervenciji i pridajete im posebnu pažnju, naići ćete na mnogo slučajeva s malom kliničkom vjerodostojnošću. To ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu«, smatra Franco.

Osim dugotrajne boli, CRPS je praćen i promjenama funkcije autonomnog živčanog sustava, primjerice poremećajem znojenja i vazomotorike, zatim slabošću, atrofijom kože i kostiju, gubitkom kose, kontrakturama zglobova…. Sve to zvuči jako ozbiljno, i izaziva potencijalnu brigu roditelja koji trebaju odlučiti o cijepljenju svog djeteta.

Mogućnost izbora

Epidemiolozi Hrvatskog Zavoda za Javno Zdravstvo HZJZ- su jasni u svom stavu, koji su više puta ponovili: cijepljenje je korisno, u slučaju HPV-a pruža pouzdanu zaštitu od raka vrata maternice, smrtonosne bolesti koja svake godine u Hrvatskoj pogodi oko 400 žena, a njih oko 200 umre od te bolesti.

Gledano u svjetskim razmjerima, rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena, kao i treći uzrok smrtnosti od raka u ženskoj populaciji. Godišnje se u svijetu dijagnosticira čak 500.000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300.000 žena umre od te bolesti.

S obzirom na ove brojke, te na činjenicu da se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om, virusom koji je prisutan kod 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca, broj djevojaka čije se probleme povezuje s cjepivom protiv HPV-a doista je neznatan.

U Hrvatskoj svaki drugi dan po jedna žena umre od raka vrata maternice, u Europi ova opaka bolest odnese po jedan život svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute.

Ipak, roditelji imaju pravo birati hoće li na ovaj način zaštititi svoju djecu ili ne, te biti svjesni rizika ako to ne učine.

Iz Ministarstva zdravlja zabrinutim su roditeljima poručili da u Hrvatskoj zabilježenih nuspojava na cjepivo protiv HPV-a nije bilo, ali signale moguće povezanosti cjepiva sa spomenutim sindromima treba pomno pratiti. O tome nećemo prosuđivati mi, već Europska agencija za lijekove, gdje se matično povjerenstvo još uvijek bavi traganjem za uzročno-posljedičnom vezom cjepiva protiv HPV-a i teških nuspojava. Osim CRPS-a, to je i sindrom posturalne ortostatske tahikardije, lupanja srca i omaglice koja se javlja prilikom podizanja i sjedanja, a praćeni su blagim padom tlaka.

Fibromialgija cijepljenih djevojaka

Reumatolozi imaju nešto drukčije gledište. Dr. Martínez-Lavín, liječnica koja se bavi proučavanjem fibromialgije, izjavila je za Medscape Medical News kako je bila iznenađena ozbiljnošću stanja u kojem je zatekla dvije djevojke cijepljene protiv HPV-a.

Moj je interes za nuspojave HPV cjepiva počele nakon što sam počela liječiti fibromialgiju kod dvije cijepljene djevojke. Bila sam zapanjena ozbiljnošću njihove bolesti. Nikad do sada nisam susrela pacijente s tako devastirajuće bolnom disautonomnom bolešću u tako mladoj dobi – izjavila je ova liječnica. I to sve nakon cijepljenja.

VIDEO: “Ovo je HPV cjepivo napravilo mojem djetetu!”
 

 
(novilist.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,