Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Tragom iperita: Mediji nas tjeraju na kemoterapiju, a oni koji to ne ┼żele su teoreti─Źari zavjere

Tragom iperita: Mediji nas tjeraju na kemoterapiju, a oni koji to ne ┼żele su teoreti─Źari zavjere

kemoterapija-ubijaMediji su podigli na noge gra─Ĺane sa vijestima o tome kako otac nije htio lije─Źiti svog sina komoterapijom, jer je mislio da je kemoterapija obi─Źna i opasna prijevara i da su citostatici koji su koriste zapravo bojni otrovi koji se rabe jo┼í dan danas u ratovima… Otac je progla┼íen teoreti─Źarem zavjere i krivim za smrt sina! Tko je tu u pravu?

Da pojasnimo… prije nego se upustite u kemoterapiju, ┼íto vam lije─Źnik ne─çe re─çi.

Kemoterapija, kao tretman za lije─Źenje raka, prvi put je primijenjena iza Drugog svjetskog rata. Naime, znalo se da iperit (bojni otrov) uni┼ítava ┼żive stanice, posebno one koje se brzo razmno┼żavaju.

Tada su lije─Źnici do┼íli na ideju da bi se iperitom mogle uni┼ítiti stanice raka, koje se razmno┼żavaju najbr┼że od svih.

U stvarnosti, mnogi citostatici, koji su danas u upotrebi, PO SASTAVU SU BLISKI IPERITU. Zbog toga su i toliko otrovni.

No, ─Źista iluzija je da ─çe toliko toksi─Źni lijekovi uni┼ítavati rak, a ostatak tijela ne─çe. Sve je bazirano na bijednoj nadi da ─çe iskorjenjivanje raka biti br┼że nego smrt pacijenta zbog otrovanja.

Prevedeno u prakti─Źne rezultate, REMISIJA SE MO┼ŻE O─îEKIVATI U SVEGA 3% SLU─îAJEVA, prvenstveno kod Hodgkinsove bolesti, leukemije, raka jajnika i, rje─Ĺe, kod nekih drugih oblika bolesti. ─îak i kod najboljih rezultata, budu─çnost je posve neizvjesna.

MNOGI CITOSTATICI UZROKUJU RAK KASNIJE U ┼ŻIVOTU. To je onda obi─Źno rak s lo┼íijom prognozom. Djevoj─Źice s tretiranom Hodgkinsovom bole┼í─çu imaju 3 puta ve─çe izglede da obole od raka dojke ili kostiju kasnije u ┼żivotu nego ostala populacija. Ne zaboravite, sve re─Źeno do sada zapravo su izvrsni rezultati.

Oni su izuzetno rijetki. Mirne du┼íe, mo┼żemo ih zvati iznimkama. Uobi─Źajni ishodi su su┼íta suprotnost. Prema registru za rak minhenskog sveu─Źili┼íta, kemoterapija gotovo da nema utjecaja na ishod naj─Źe┼í─çih oblika raka – dojke, debelog crijeva, ┼żeluca, jetre, prostate i plu─ça.

Dr Hoelzel s istog sveu─Źili┼íta pretpostavlja da je upravo EKSPANZIJA KEMOTERAPIJE ODGOVORNA ZA SVE SLABIJE PRE┼ŻIVLJAVANJE KOD UZNAPREDOVALOG RAKA DOJKE.

Lije─Źnici su odu┼íevljeni kada vide da kemoterapija djeluje. NA NA─îIN DA SE TUMOR SMANJUJE. To se de┼íava ponekad, ali ┬ź─Źudo┬╗ obi─Źno ne traje vi┼íe od nekoliko mjeseci.


Bilo kakva po─Źetna pozitivna reakcija rijetko se pretvara u opipljivo produ┼żenje ┼żivota ili pobolj┼íanje kvalitete ┼żivota.

Prema analizama jednog od najve─çih proizvo─Ĺa─Źa citostatika (Bristol Myers), na carboplatin i cisplatin kompletno reagira manje od 15% pacijenata. Remisija traje, u prosjeku, godinu dana, a pre┼żivljavanje 2 godine od po─Źetka terapije.

Uzmite u obzir da su to lijekovi za tretiranje raka jajnika, kod kojeg je ina─Źe reakcija na kemoterapiju jedna od najboljih. Ima jo┼í ne┼íto. Ako se tumorska masa (pod utjecajem kemoterapije) djelomi─Źno ili (naoko) potpuno povu─Źe, PREOSTALE STANICE RAKA ─îESTO RASTU ZNATNO BR┼ŻE. Nerijetko, PACIJENTI KOJI UOP─ćE NE REAGIRAJU NA KEMOTERAPIJU ┼ŻIVE DU┼ŻE OD ONIH KOJI REAGIRAJU.

Po svemu sude─çi, potpuni izostanak kemoterapije NE ZNA─îI NIKAKVU ┼áTETU ZA PACIJENTA. U┼żasavaju─çe nus-pojave samo su dodatni udar na ionako oslabljen organizam. Opadanje kose, slabost, povra─çanje, propadanje kostiju i kasnija neplodnost dobro su poznati. Uz to, uni┼ítavaju se leukociti, KOJIMA JE INA─îE ZADA─ćA DA SE BORE PROTIV INFEKCIJA.

U situaciji kada bi op─çu otpornost zapravo trebalo pove─çati, ona prakti─Źki nestaje. KEMOTERAPIJA MO┼ŻDA UBIJA PRIJE NEGO RAK. Usprkos svemu, trka za novim citostaticima nikada nije bila ve─ça. Nikada toliko preparata nije stizalo na tr┼żi┼íte.

Razlike u u─Źinkovitosti su male, ako ih uop─çe ima. U klini─Źkim studijama, proizvo─Ĺa─Źi uspore─Ĺuju stare s novim lijekovima. Efikasnost se NIKADA ne procjenjuje putem usporedbe s kontrolnom grupom, koja bi bila li┼íena bilo kakvog tretmana.

Rezultati bi mogli biti pogubni, pa je bolje ne istra┼żivati. Znate, da je sa svakim novim lijekom povezan makar mali napredak, DANAS BI BOLESNIH BILO MALO. Jedini pravi novitet su sve ve─çe cijene. Jedan onkolog s Mayo klinike je rekao:

┬źPacijenti s uznapredovalim rakom i njihove obitelji imaju ogromnu potrebu za nadom. Ako im to ne ponudimo mi, nadu ─çe potra┼żiti kod ┼íarlatana.┬╗

Grubo re─Źeno, manje je bitno da li tretman djeluje ili ne. BITNO JE POTRO┼áA─îA MEDICINSKIH PREPARATA ZADR┼ŻATI PO SVAKU CIJENU. Tako ─çe, barem za neko vrijeme, svi biti zadovoljni.

Jasnije malo? Po┼íaljite ovaj ─Źlanak onome tko i dalje misli da je kemoterapija ljekoviti tretman koji nam daje nadu u ┼żivot i koji ─çe nas izlije─Źiti.

 
(burza.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,