Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » EVO KAKO SE RIJEŠITI URASLOG NOKTA BEZ ODLASKA LIJEČNIKU …

EVO KAKO SE RIJEŠITI URASLOG NOKTA BEZ ODLASKA LIJEČNIKU …

urasli-nokatSmatra se da svaka peta osoba pati od urastanja noktiju, što je prilično neugodna i bolna pojava. Urastanje notko uglavnom nastaje kao posljedica nepravilnog rezanja noktiju. Pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u kutovima

Urastao nokat na nožnom prstu je stanje u kome se ruba noktiju usjece u okolnu kožu. Obično nokat urasta na palcu noge, na jednoj ili na obje strane. Urastao nokat može nastati kada deformiran nokat na nožnom prstu raste nepravilno u kožu ili kada koža oko noktiju raste brže nego inače i prekriva dio rubova noktiju.

Nošenje uske, neudobne obuće (sportaši, posebno nogometaši su izloženi riziku jer uske tenisice i neprestani udarci lopte mogu oštetiti nokat) može izazvati ili pogoršati simptome nastale zbog uraslog nokta.

Urastao nokat može u početku biti bez simptoma, ali kasnije regiji oko uraslog nokta može postati bolna, osobito kada postoji konstantan pritisak na navedeno mjesto. Područje je obično crveno i može biti toplo. Ako se ne liječi, mjesto urastanja je sklono infekciji.

Jednom zaraženo, područje postaje bolno, crveno, s otokom. Gnoj može se akumulira ispod kože pored nokta i da se cijedi okolo. Ukoliko je urastao nokat izazvao infekciju, osjećat ćete nelagodu u stopalu, bilo da hodate, stojite ili sjedite.

Kod urastanja nokta se preporučuje odlazak liječniku, gdje se najčešće poteže za uklanjanjem cijelog nokta. Postupak se radi pod anestezijom tako da ne boli, ali je oporavak dug radi rasta novog nokta. Neka vam ipak zbog svega toga, odlazak liječniku bude zadnja opcija. Pokušajte prije toga problem riješiti prirodnim putem, a mi ćemo vam otkriti par načina kako to učiniti:


  • Umočite urasli nokat u vruću vodu da nokat omekša. Jednom kad je mekan koristite steriliziranu iglu da biste nadigli urasli dio nokta i umetnuti mali komad vate ispod nokta. To će pomoći dignuti nokat da može rasti normalno. Mijenjajte komad vate svakodnevno.

 

  • Limun obloga – zavežite krišku svježeg limuna, koji djeluje poput sredstva za omekšavanje oko problematičnog prsta i ostavite preko noći da djeluje. Kad nokat bude dovoljno savitljiv da ga se može lagano izvući iz mesa, podrežite ga, a zatim stavite tanku nit sterilne vate ispod kutnog dijela nokta da biste ga odigli od kože dok ne izraste. Vatu mijenjajte svaki dan.

 

  • Kupka od preslice – isitnjenu suhu preslicu prelijte kipućom vodom, ostavite da odstoji prekrivena 2-3 sata i ocijedite. Prije uporabe tekućinu zagrijati i umakati urašteni nokat 20-30 minuta.

 

  • Oblog od lanenog brašna – sjemenke lana treba samljeti i uz stalno miješanje dodavati vruću vodu dok ne postane kaša. Kašu staviti na komad gaze, previti nokat I ostaviti da djeluje preko noći.

 

  • Oblog za nokat koji se gnoji od patlidžana – tijekom dana nekoliko puta stavite na nokat plošku patlidžana.

 

  • Njega uraštenog nokta poslije gnojenja – brašno i med umiješati u kašu, staviti na komad gaze i time previti nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.

 
(woman.ba/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,