Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » PORTAL TELEGRAM PROVEO ANALIZU: Ovi hrvatski dućani prodaju lažno organsko voće i zarađuju masne pare na tome

PORTAL TELEGRAM PROVEO ANALIZU: Ovi hrvatski dućani prodaju lažno organsko voće i zarađuju masne pare na tome

organsko-voce-jabukaTelegram je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo proveo analizu koja je hrana organska, a koja se prodaje skupo pod organsku no nije organska. Saznat ćete kako ste godinama varani i lakovjerni

Portal Telegram je napravio je prvi put u Hrvatskoj senzacionalno otkriće koje razotkriva veliku prevaru dućana koji tvrde da kupcima prodaju zdravo, organsko voće, gotovo uvijek znatno skuplje od običnog.

Novinarka “Telegrama” kupila je jabuke u deset zagrebačkih dućana koji tvrde da prodaju organsko voće i povrće i odnijela ih na analizu u Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

U tri uzorka pronađene su tvari koje po zakonu ekološki proizvodi ne bi smjeli imati, a jedno posebno iznenađuje.

To ukazuje kako pojedini dućani i lanci dućana kupcima uvaljuju jeftino, špricano voće za koje tvrde da je zdravo i organsko.

Testirali su organske jabuke iz supermarketa poput Konzuma, Bille, Lidla, Spara, ekoloških prodavaonica poput Bio&Bio dućana, Gardena, Eko Sever i Greencajga.

Svi oni imaju certifikat ekološkog proizvoda. Odlučili smo uključiti i dvije prodavaonice koje nemaju certifikat, Bajka te Povrće i voće Svemoguće, čiji djelatnici su nam u telefonskom razgovoru rekli da prodaju organsko. Potvrdile su im to i njihove prodavačice tijekom kupnje.

Detaljnom analizom na pesticide, koju su djelatnici Zavoda, proveli dva puta, utvrđeno je da jabuke pojedininih dućana sadrže pesticide – acetamiprid, boskalid, klofentezin, metoksifenozid, piraklostrobin – odnosno, da kupcima prodaju neorganske jabuke za koje tvrde da su organske.

O kojim je dućanima riječ?

Organske jabuke kupljene u dučanima Eko Sever nisu otranske, pokazala je to istraživanje i analiza. Detaljnom analiziom na pesticide, koju su djelatnici Zavoda proveli čak 2 puta utvrđeno je da jabuke iz dućana Eko Sever na Tređnjevci sadrže pesticide acetamiprid, boskalid, klofentezin, metoksifenozid, piraklostrobin.

Sve su to pesticidi koji se, kako su im objasnili djelatnici Zavoda, oni koji se koriste u klasičnoj proizvodnji, a ne smiju se koristiti u ekološkoj.

“Ovi pesticidi nisu dopušteni u ekološkoj proizvodnji” – objašnjava dr. Marinko Petrović, dipl. ing. iz Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Vlasnici i certifikati

Izbor ekološkog voća pao je na jabuke, a kada smo razmišljali koje proizvode će uzeti, oslučili smo se na one koji su većini građana dostupni i oni koji se najčešće kupuju.

Uzeli smo organske jabuke iz supermarketa poput Konzuma, Bille, Lidla, Spara, ekoloških prodavaonica poput Bio&Bio dućana, Gardena, Eko Sever i Greencajga.

Sve voće je kupljeno u prodavaonicama, a u svakoj smo još jednom upitali dali se radi o organskim i ekološkim jabukama. U svim prodavaonicama su nam to i potvrdili. U Eko Sever dučanu koštale su 19,90 kuna/kilogram.

Ponovljeno testiranje

Deset kilograma jabuka smo odnijeli u Zavod za javno zdravstvo, gdje su krenule u proces analize. Zanimala nas je samo jedna stvar – jesu li organske ili konvencionalne, tretirane pesticidima.

Nekoliko dana kasnije su nas kontaktirali iz Zavoda i otkrili nam rezultate. Od deset uzoraka, tri nisu bila organska. Detalje su nam otkrili tek tada kada smo došli tog dana do Zavoda.

Jabuke iz dučana: Eko Sever, Bajka, Povrće i voće Svemogućeg NISU BILE ORGANSKE!

Znači, jabuke iz Gardena, Konzuma, Bille, Lidla, Spara, Bio&Bio dućana, Gardena, su bile ORGANSKE!

U drugom dučanu Voće i Povrće Svemoguće, jabuke nisu imale organski certifikat, no prodavačica je rekla da oni nude jabuke iz OPG-a koje nisu certificirane organski, ali su generalno domaće (pune pesticida, naravno)! Ostatak pročitajte u današnjem broju Telegrama.
 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,