Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ruski general: Započela je panika, 600 dezertera IS-a bježi prema Europi! U Europi ih je već na tisuće!

Ruski general: Započela je panika, 600 dezertera IS-a bježi prema Europi! U Europi ih je već na tisuće!

isis-eu-dezerteriSvakodnevni su primjeri fotografija ISIS-ovih dezertera preplavljuju internet. Na jednoj slici u vojnoj odori puni oružja, na drugoj u casual trapericama, i brandiranoj majci sa skupim mobitelom u ruci, na putu za Europu u “izbjegličkoj” koloni

Rusija je u subotu nastavila s žestokim bombardiranjem uporišta Islamske države u središnjoj Siriji iako trpi kritike i optužbe Zapada da zapravo štiti interese predsjednika Bashar al-Assada

Viši dužnosnik u Moskvi kaže da je više od 60 zračnih napada od početka vojnih akcija u srijedu izazvalo paniku u redovima terorista.

“Započela je panika i dezerterstvo u njihovim redovima”, rekao je general-pukovnik Andrej Kartapolov iz ruskog stožera. “Oko 600 plaćenika je napustilo svoje položaje i pokušava pronaći put prema Europi“.

Ruski ministar obrane je jutros rekao da su ruski lovci-bombarderi Suhoj Su-34 u posljednja 24 sata bacili BETAB-500 bombu za uništavanje bunkere na zapovjedničko mjesto u području Al-Rake.

“Snažna eksplozija u bunkeru znači da su ga teroristi također koristili za skladištenje velike količine municije,” rekao je u komentaru povodom službenog objavljivanja videozapisa napada, citira AFP.

Ruski novinari koji su dobili pristup zračnoj bazi u Latakiji kažu da su tamo smještena ukupno 32 borbena zrakoplova, od kojih pojedini djeluju “vremešno”, i da vojno osoblje uživa niz pogodnosti, uključujući mobilnu saunu.

Prema Sirijskoj Organizaciji za Ljudskih Prava (Syrian Observatory for Human Rights), dezerteri ISIS-a ukoliko ne stignu pobjeći prema Europi, bivaju pogubljeni.

Evo zašto borci masovno napuštaju džihad

Svjetski mediji svakodnevno pišu o odlasku mladih ljudi u džihad u Siriju ili Irak, njihovim biografijama i motivima, no rijetki se pozabave onima koji se vraćaju iz ‘svetog rata’. CNN je objavio zanimljivu analizu o motivima koji tjeraju donedavne džihadiste da postanu zakleti protivnici onog čemu su svjedočili. Njihova iskustva govore o nejedinstvu i slabostima IS-a.

Upravo svjedočenje dezertera daje jedinstven uvid u funkcioniranje Islamske države, ali i ključne informacije za učinkovito slamanje te organizacije. U istraživanju su korištena svjedočanstva 58 prebjega, od kojih je dvije trećine pobjeglo tijekom 2015. godine.

Smeta im okrutnost

Svima je zajedničko da su jednom bili zaneseni idejama koje propagira IS.

Tako su neki dezerteri ispričali da su ostali razočarani jer borba protiv Assadovog režima u Siriji nije prioritet IS-a. Također, smatraju, IS ne štiti dovoljno sunite stradale od Assadovog režima. Unutarnje svađe su, kaže, redovite, a vođe su opsjednute traženjem izdajica i špijuna u svojim redovima.

Drugi dezerteri žalili su se na zlostavljanja i likvidacije civila, nasumična ubojstva talaca ali i likvidacije suboraca koje su često činili njihovi nadređeni. Ispitanike nije puno dirala sudbina manjina, samo zvjerstva nad sunitima.

BRITANAC SE ŽALI NA SUBORCE U IS-U: “Kradu mi cipele, ubacuju se preko reda i glasno pričaju dok spavam”

Ne mogu trpjeti nejednakost, nepravdu i rasizam

Korupcija je također smetala prebjezima jer su emiri i zapovjednici davali privilegije stranim borcima a manje Sirijcima.

Mnogi od njih prihvatili su sve nedaće koje nosi rat, no čini se da nisu mogli prijeći preko nepravde, nejednakosti i rasizma. Tako je jednog Indijca, zbog boje kože, grupa natjerala da čistiti zahode: “To nije sveti rat”, kasnije se požalio.

Nadalje, borci su razočarani Islamskom državom jer nisu dobili ništa od onog luksuza koji mi je obećan. Iskustvo rata nije im donijelo junaštvo, neki su smatrali svoje zadatke dosadnima dok neki tvrde da stranci u IS-u služe samo kao topovsko meso.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,net.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,