Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Većina zemalja Europske unije ne želi GMO

Većina zemalja Europske unije ne želi GMO

GMO-free-EuropeOd 28 članica EU-a, njih 15 zahtijeva potpuno uklanjanje genetski modificiranih organizama sa svoje teritorije

Od 28 članica Europske unije, njih 15 zahtijeva potpuno uklanjanje genetski modificiranih organizama sa svoje teritorije, nakon što se približio rok za opredjeljenje o novim europskim propisima o GMO usjevima, saopćio je glasnogovornik Europske komisije.

Rastući popis članica koje zadaju udarac biotehnološkoj industriji, jer žele potpunu zabranu uzgajanja GMO-a na svojim teritorijima, uključuje i najznačajnije zemlje kao što su Njemačka i Francuska.

Britanija također traži zabranu za Škotsku, Wales, Sjevernu Irsku, ostavljajući samo Engleskoj slobodu da dobrovoljno dozvoli uzgoj GM biljaka.

Na popisu onih koji traže potpunu zabranu, nalaze se i Austrija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Grčka, Mađarska, Italija, Litva, Latvija, Nizozemska i Poljska. Belgija je odlučila Valoniju zadrži bez GMO usjeva.

Države članice imaju rok do 3. listopada da odbace novo široko europsko zakonodavstvo o GMO usjevima.

Ti nacionalni zahtjevi moraju biti dostavljeni velikim multinacionalnim kompanijama kao što su Monsanto i Dow, s ciljem da bi se spriječilo uzgajanje GMO-a, koji je već EU odobrila, u procesu autorizacije.

Uklanjanje GMO-a

EU je već uklonila više od 70 GMO proizvoda, uključujući hranu za ljude i životinje i rezano cvijeće.

Agrokompanije imaju pravo da se suprotstave zahtjevima da ti GMO proizvodi budu zabranjeni u pojedinim zemljama članicama, prenosi AFP.

Ako to čini, država članica može se pozove na ozbiljne razloge za zabranu, kao što su specifična životna sredina ili poljoprivredna pitanja.

Neke zemlje EU-a strahuju kako GM hrana predstavlja potencijalnu opasnost po javno zdravlje i da može loše utječe na ugled lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Za neke druge zemlje, GMO predstavlja osnovnu tehnologiju koja se ne može zanemariti, kao ključ za prehranu rastuće svjetske populacije.
 
(balkans.aljazeera.net/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,