Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PROTIV OBAVEZNOG CIJEPLJENJA DJECE: Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu prava

PROTIV OBAVEZNOG CIJEPLJENJA DJECE: Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu prava

cijepljenje-udruga“Nije dobro da se roditelje prisiljava na cijepljenje, nego sustav mora omogućiti cijepljenje. Sloboda pojedinca je da bira, a svi žele biti informirani i sami odlučiti”, istaknula je Rušinović-Sunara

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara založila se u četvrtak da cijepljenje djece ne bude obvezno već preporučeno, odnosno da roditelji sami odlučuju o tome.

Rušinović-Sunara rekla je na konferenciji za novinare da sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu jer nemaju garanciju da će cijepljenje proći bez štetnih posljedica, a budući da je cijepljenje u Hrvatskoj zakonska obveza, ti roditelji dolaze u sukob sa zakonom.

Ocijenila je kako je Zakon o pravima pacijenata neučinkovit pa ga treba mijenjati, jer se njime štiti struka, a ne pacijenti, dodavši kako je u zaštiti prava pacijenata ključno razvijati partnerski odnos između medicinskog osoblja i pacijenata.

“Nije dobro da se roditelje prisiljava na cijepljenje, nego sustav mora omogućiti cijepljenje. Sloboda pojedinca je da bira, a svi žele biti informirani i sami odlučiti”, istaknula je Rušinović-Sunara.

Njezina udruga zatražila je od stručnjaka rezultate ispitivanja na temelju kojih je neka vrsta cjepiva u upotrebi, no nije ih dobila, a stručnjaci, tvrdi, “ne smiju javno proturječiti cijepljenju jer bi bili stigmatizirani”.

Rušinović-Sunara upozorava da prekid rada na zakonima u zdravstvu vodi u privatiziranje zdravstvenih ustanova, što će izazvati katastrofu u javnom zdravstvu i programima edukacije.

Na temelju direktive o prekograničnom korištenju zdravstvenih usluga državljani iz bogatijih zemalja članica EU-a zbog razlike u cijeni liječenja mogu iskorištavati pogodnosti i time još više oslabiti hrvatsko zdravstvo, dodaje Rušinović-Sunara.

“Uvrštavanje profitabilnih resora medicine među privatno zdravstvo predstavlja slabljenje javnog zdravstva, a time se otvara put ka amerikanizaciji sustava”, kaže Rušinović-Sunara.
 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,