Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 4 KRIVA NAČINA na koje pijete vodu krivo

4 KRIVA NAČINA na koje pijete vodu krivo

voda-hidratizacijaOstati hidratizirani je bitno za dobro zdravlje. Veliki postotak našeg tijela sastoji se od vode, tako da je održavanje opskrbom vodom od bitnog značaja

Čini se lako ostati hidratiziran, ali možete u tom slučaju raditi greške i pogrešno opskrbljivati vaš organizam vodom.

Ovdje su četiri pogrešna načina hidratizacije tijela:

1. Ne piti vodu prije treninga

Kada vježbamo mi se znojimo i gubimo vodu, te se borimo protiv toga na taj način da pijemo za vrijeme treninga. Ali, ako se niste hidratizirali prije treninga, vaš unos vode je POGREŠAN.

Izostanak pijenja vode prije treninga može dovesti do glavobolje. Vi stavljate rizik dehidracije tijela na taj način da ćete izgubiti više vode nego što imate u svom sustavu. Najmanje 30 minuta prije vježbe bi se trebala piti voda da se osigura hidratacija!

2. Preskakanje kave ili čaja

Vi vjerojatno znate da kad pijete kavu ili čaj imaju tendenciju posjetiti WC puno češće. Ovi napitci su poznati kao diuretici i zbog toga ih ljudi mogu izbjegavati jer oni misle da će preko njih gubiti vodu.

Kroz mokrenje vi gubite tekućinu, ali kava i čaj uvijek sadržavati vodu za hidrataciju, tako da ih ne morate preskočiti.

3. Neredeovito pijenje vode

Kada smo žedni pijemo, ili kada vježbamo i radimo pijemo, ali ne morate odgovarati na pozive tijela kada je potreba za vodom. Čak i ako ste na kauču i gledate TV ili radite za vašim stolom je još uvijek važno da ostanete hidratizirani.

Ostati hidratizirani drži nas na oprezu, pa ako ste na poslu dobra je navika ostati hidratiziran, jer vas to može probuditi, dati vam energiju tijekom dana.

4. Piti samo 8 čaša dnevno

Ponovo opet i opet se ponavlja da morate piti osam čaša dnevno. Nova istraživanja iz Instituta za medicinu zapravo preporučaju 11,4 šalica dnevno – ali čak i to se razlikuje između pojedinaca.

Umjesto da pokušavate slijediti generičko pravilo, idite za svojim tijelom i potrebana. Pojedinci različitog uzrasta, razine aktivnosti i metabolizma zahtijevaju različite količine hidratacije. Dok osam čaša dnevno je dobar početak, slobodno povećajte broj čaša vode u skladu s vašim osobnim potrebama.

Osim toga, u redu je “varati” u obliku namirnica punih vode poput voća i povrća, kojima se možete zadržati hidratiziranim bez da pijete vodu.

Voda je neophodna za život i tjelesne funkcije. Provjerite jeste li ispravno hidratantni i dobiti ćete najviše koristi.

CIJELI ŽIVOT KRIVO PIJETE VODU: Znate li za ovu metodu?

Super fora, ako imate hrabrosti i volje probati je.

Japanski stručnjaci smatraju kako ujutro, na prazan želudac valja popiti četiri čaše po 150 ml vode, odnosno ukupno 600 ml vode, jer ta metoda može vam koristiti. Naime, premda već svi znaju da valja piti dvije litre vode dnevno, malo je onih koji znaju kada je trebamo piti. Japanski stručnjaci stoga napominju da s pijenjem treba započeti odmah ujutro, a dan po njima treba početi s četiri čaše.

Voda će tako pročistiti vaš želudac, ali i smanjiti rizik od niza bolesti jer ona pročišćava crijeva povećavajući sposobnost želuca da apsorbira nutritijente iz hrane koju jedete.

Nakon što ste ujutro prije uobičajene higijene i doručka popili četiri čaše vode, narednih dva sata savjetuju Japanci nije dobro konzumirati baš ništa. Voda će tako pomoći oslobađanju toksina iz tijela što ćete prvo zamijetiti na licu i tijelu, odnosno koži. A vaše lice postati će svježije i čistije. Ispijanjem vode popraviti ćete stanje mišića te smanjiti rizik od raznih bolesti koje vrebaju na svakom koraku.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,