Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » OVRHE, DUGOVI, KREDITI: Ovo su tri mita o našim financijama u koje svi vjerujemo i zbog kojih vjerojatno nemamo novca

OVRHE, DUGOVI, KREDITI: Ovo su tri mita o našim financijama u koje svi vjerujemo i zbog kojih vjerojatno nemamo novca

mladi-obitelj-kreditZnanstvenici su ispitali najčešće zablude koje nas koče da imamo više novca

Bihevioralne financije relativno su nova grana ekonomije koja znanstveno istražuju ljudsko socijalno i kognitivno ponašanje te emocionalne neravnoteže koje nastaju, kako bi što bolje razumjeli donošenje investicijskih odluka.

Znanstvenici su ispitali najčešće mitove što se tiče financija kako bi provjerili njihovu točnost, a ovo su tri najčešće zablude u koje većina nas vjeruje. Business Insider objašnjava u kojim razmišljanjima, kad su financije u pitanju, najčešće griješimo te zašto ova tri mita utječu na naš život.

Napokon ćete shvatiti zašto je mnogima od nas tako teško s većom plaćom uštedjeti više novca ili zašto kupnja stana nije uvijek najbolje rješenje.

MIT 1.: Dva prihoda su bolja od jednog

Često u obiteljima sa mnogo djece zbog brojnih troškova jedan od partnera ne radi

Iako se na prvi pogled čini logičnim da obitelj u kojoj rade oba supružnika ima više novca, to ne treba biti točno. Naravno, sve ovisi o primanjima osoba ali kao primjer uzmimo iste plaće dviju obitelji, u prvoj oba roditelja rade, a u drugoj samo jedna partner.

Kada se plate osnovni troškovi koji se javljaju kada još jedna soba radi poput vrtića i tete čuvalice, troškova drugog automobila ili troškova gradskog prijevoza, poreze, troškove za poslovnu odjeću i prehranu, u mnogim slučajevima dođe do toga da se ta dodatna plaća istopi.

Također, kada su u obitelji prisutne dvije plaće često smo puno ležerniji i lakše se odlučujemo na kupnju stvari koje nam i nisu nužne, lakše se odlučujemo i za kredit.

No, problem se javlja kada u takvim obiteljima jedna osoba izgubi posao ili joj se smanji prihod. Čest je slučaj da se zbog kredita i dugova takve obitelji jako teško izvuku iz financijskih kriza.

MIT 2.: Vlasništvo je uvijek bolje od najma

Lijepo je biti vlasnik nekretnine ali to nosi mnogo dodatnih troškova.

Svi vlasnici kredita u švicarcima u većini slučajeva danas se ne bi složili s tezom da je vlasništvo bolje od najma. No ako i maknemo taj konkretan primjer, vlasništvo uistinu donosi veći komfor ali često i velike troškove o kojima ne razmišljamo.

Uz sam trošak kredita i njegovu obradu, tu je i porez na imovinu, trošak održavanja nekretnine, kupnja namještaja.

Živimo u društvu kojem se pojedinac odgaja da je vlasništvo odraz blagostanja i nužnost u zrelim godinama, no u brojnim zapadnim zemljama to i nije tako.

MIT 3.: Morate zaraditi više kako biste uštedjeti više

Veća plaća donosi i veće troškove.

Nije važno koliko zarađujete važna je volja. U većini slučajeva kako osobi rastu prihodi tako joj rastu i životni troškovi.

Naime s većim primanjima stiže i bolji životni stil koji košta. Naime, odlučujemo se na kupnju boljeg automobila, više novca ulažemo u obrazovanje djece, ulažemo u svoj intelektualni razvoj i fizički izgled. Kako bi se osloboditi stresa zbog dužeg vremena na poslu novac trošimo na razne oblike relaksacije.

A sve to košta. Tako da često suma koja na kraju ostaje s većom plaćom ne mora biti nužno veća nego kada smo imali manje prihode.

Naravno danas je uopće vrlo teško štedjeti ali kad se i odlučimo na takvo nešto nemojmo se zavaravati da to ovisi našim primanja, jer najvišei ovisi o našoj spremnosti na odricanje, štednju i volji.
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,