Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znate li zašto je u narodu poznata fraza „biti zdrav k’o dren“?

Znate li zašto je u narodu poznata fraza „biti zdrav k’o dren“?

dren-zdravljeU narodu poznata fraza „biti zdrav k’o dren“ sasvim je razumljiva još od davnina ako imamo na umu veliki značaj ove biljke za zdravlje

Dren, drenak ili drenjina (lat. Cornus mas) je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 metara visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Raste posvuda, a ponajviše na suhim, sunčanim stranama svijetlih listopadnih šuma uz drugo grmlje.

U narodu poznata fraza “biti zdrav k’o dren” sasvim je razumljiva još od davnina imamo li na umu velik značaj za zdravlje ove biljke. Naime, dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vrlo mnogo vitamina C. U njemu se nalazi i dvostruko više askorbinske kiseline nego u naranči.

Plodovi se jedu svježi, a mogu se i zamrzavati, sušiti, od njih se može raditi pekmez, čaj, sok ili kompot, a dobar je sastojak i kolača. Posebno valja istaknuti da je svaki dio ove biljke ljekovit – plod, list, kora, cvijet, svježe i osušene koštice.

Njegova se ljekovita svojstva očituju u liječenju upale grla, slabokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemeroida, dijabetesa te za brže zacjeljivanje rana. Ruski su znanstvenici ustanovili da dren, njegova kora i listovi posjeduju antimikrobiološko svojstvo.

Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki može se koristi za regeneraciju kože. Ako se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke. U Francuskoj i Italiji od drenka se masovno proizvodi vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina.

U Njemačkoj se kuhaju sa šećerom i octom, dodaju jelima od tijesta i krumpira. U Rusiji se od njega kuhaju ukusne juhe i koristi se kao začin za specijalitete od mesa i ribe. U Hrvatskoj je njegova uporaba još dosta ograničena, što je šteta jer ova biljka raste na dosta raširenom području.

Ukusan i ljekovit sok od drena

Sastojci:

1,300 kg zrelog crvenog drena
3 kg šećera
50 g limunske kiseline
voda, staklene boce, gaza

Priprema:

Dren operite i stavite kuhati u pet litara vode. Kada se raspukne, dovoljno je kuhan pa ga tada zgnječite kako biste dobile masu poput pirea. Takav dren nastavite kuhati još 15 minuta, nakon čega ga cjedilom izvadite iz lonca.

U lonac dodaje još 1 l vode, 3 kg šećera, 5 dag limunske kiseline pa sve to miješajte i kuhajte još pola sata dok se šećer ne rastopi. Pjenu koja će se nakupljati pri vrhu s vremena na vrijeme maknite, a kada ona posve nestane, sok je gotovo.

Nakon toga zagrijte staklene boce pa u njih preko gaze ulijevajte sok kako se mrvice ne bi također našle u boci. Sok koji dobijete rijedite vodom i uživajte u ovom zdravom piću.
 

 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,