Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ove namirnice sadrže “negativne” kalorije: Što ih više jedete, više mršavite!

Ove namirnice sadrže “negativne” kalorije: Što ih više jedete, više mršavite!

negativne-kalorije-hranaIzvjestan broj namirnica posjeduje takozvane “negativne” kalorije, što znači da mršavite baš zbog toga što ih jedete

Što je, u stvari, negativna kalorijska bilanca?

Odgovor je jednostavan: kada namirnica zahtijeva da tijelo potroši više kalorija u procesu probave nego što probavom dobije iz njih. Znači, tijelo je prisiljeno trošiti rezerve iz nekih drugih rezervi kako bi imalo energije za normalno funkcioniranje.

Koje su to namirnice s negativnom kalorijskom bilancom?

To su namirnice s niskim glikemijskin indeksom, a visokim sadržajem vlakana, koje proizvode osjećaj sitosti, tako da je želja za jelom znatno umanjena. Iz ovoga proizlazi zaključak da se jede rjeđe i zdravije, a da se, istovremeno, gube kilogrami.

Povrće, voće i ljekovito bilje koje se nalazi na popisu namirnica s negativnom kalorijskom bilancom je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Ove namirnice poboljšavaju metabolizam i prozvodnju enzima i time aktiviraju sposobnost tijela da troši salo.

Povrće koje se nalazi na ovom popisu je: asparagus, boranija, repe, prokulica, kupus, mrkva, cvjetača, celer, rotkve i rotkvice, krastavci, endivija, grašak, kineski kupus, poriluk, salata, cikorija, špinat, rajčica.

Voće: jabuka, kupina, brusnica, grejp, limun i limeta, malina …

Začini i ljekovito bilje koji se nalaze na ovom spisku su: cimet, klinčić, anis, čili paprika, kajen, korijander, kumin, kopar, sjeme komorača, sjeme lana, vrtni kres, češnjak, đumbir, peršin, luk, sjeme salčice i potočarka.

Ove namirnice doprinose, između ostalog:

- Poboljšavanje metabolizma i potenciraju uporabu skladištene masti;
– Povećavanjem razine energije pojedinca;
– Stabiliziranju razine šećera u krvi, a time i stabiliziranju raspoloženja;
– Poboljšanju probave i čišćenju debelog crijeva;
– Čišćenje jetre, čime je probava masti učinkovitija;
– Sprječavanju upala, a time poboljšavanju krvotoka;
– Smanjenju razine kolesterola u krvi;
– Poboljšavanje umnih sposobnosti i koncentracije;
– Ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije;
– Doprinose dobrom snu;
– Pomlađivanje kože, daju snagu kosi i ojačavaju nokte;
– Ne sadrže mast, ne sadrže gluten i ako se pripreme kako valja vrlo su ukusne.

E sad, ovo je vrlo bitno naglasiti: da bi došlo do značajnog gubitka težine neophodno je jesti od jednog do dva kilograma mješavine navedene hrane dnevno.

Treba je jesti bez prerade. Blendiranje je dozvoljeno pod uvjetom da se hrana pojede odmah.

Najbolje je nabaviti hranu od organskog proizvođača i jesti sirovo, ili blago opareno.

Također, ove namirnice ne bi trebalo se jeseti s hranom koja sadrži “prazne kalorije” jer tada se gubi učinak negativne kalorijske bilance.
 
(Dijeta, Lekarinfo.com/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,