Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » JEDEMO SUROGAT KRUH, ONO ┼áTO VRIJEDI JEDE STOKA

JEDEMO SUROGAT KRUH, ONO ŠTO VRIJEDI JEDE STOKA

kruh-zdravlje“Surogat kruha – hrpa la┼żi” – tako jedan autor poznatog bestsellera naziva dana┼ínji bijeli kruh. “To je bizarna kombinacija najmanje hranjivih dijelova p┼íeni─Źnog zrna s nizom umjetnih kemikalija koje mogu biti ─Źak i ┼ítetne.”

┼áto je lo┼íe u bijelom kruhu? Problem je u onome ┼íto se sa p┼íenicom doga─Ĺa tijekom procesa prerade. P┼íeni─Źno zrno sastoji se od vanjskog omota─Źa (mekinja), embrija (p┼íeni─Źne klice) i endosperma. Mekinje sadr┼że najvi┼íe vlakana, obilje vitamina i minerala i ne┼íto bjelan─Źevina. Klica je bogat izvor vitamina B skupine i vitamina E, kao i nekolicine minerala i vlakana.

Endosperm, na koji otpada oko ─Źetiri petine cijelog zrna, sadr┼żi uglavnom samo ┼íkrob. A to je jedini dio koji se koristi za proizvodnju bijelog bra┼ína. Najve─ça je ironija u tome ┼íto se hranjive mekinje i p┼íeni─Źne klice, koje se uklanjaju mljevenjem, prodaju kao hrana za stoku.

Prehrambena industrija, osim toga, povećava probleme s pitanjem hranjivosti bijelog kruha time što u njegovoj proizvodnji koristi nekoliko umjetnih kemikalija, poput:

# propilen glikol (ina─Źe antifriz) koji odr┼żava bijelu boju kruha;

# diacetil-vinske kiseline (emulgator) da bi se uštedjelo na masnoći;

# kalcijev sulfat (gips) da bi se olakšalo miješanje velikih komada tijesta.

Treba li izbjegavati bijeli kruh? Nijedan kruh nije u potpunosti lo┼í. Ova bijela, mekana namirnica je ─Źak bogata ┼íkrobom i siroma┼ína masno─çama. Stvar je u tome ┼íto su neke vrste kruha mnogo kvalitetnije i bolje od drugih.

kruh-crniRazmislimo, na primjer, o vlaknima. Kri┼íka bijelog kruha sadr┼żi oko pola grama vlakana, dok se u istoj koli─Źini integralnog kruha nalazi najmanje dva grama vlakana. Neke vrste integralnog kruha mogu sadr┼żavati ─Źak i do ─Źetiri grama vlakana po kri┼íki.

To, u su┼ítini, zna─Źi da trebate pojesti osam kri┼íki bijelog kruha da biste dobili jednaku koli─Źinu vlakana koja se nalazi u jednoj kri┼íki integralnog kruha.

Što je s obogaćenim brašnom i obogaćenim kruhom? Tijekom obrade pšenice, iz brašna se uklanjaju 24 poznata minerala i vitamina.

Kada se shvatilo da su se, kao posljedica komercijalne proizvodnje, po─Źele javljati bolesti povezane s nedostatkom tih hranjivih tvari, na tr┼żi┼ítu su se pojavile i posebne smjese oboga─çenog bra┼ína.

U mnogim zemljama pekare jo┼í uvijek nisu obvezne koristiti takva bra┼ína niti prilo┼żiti specifikaciju za taj kruh.

Me─Ĺutim, ─Źak i kada se koriste takva oboga─çena bra┼ína, u njima nisu nadome┼íteni svi nedostaci. Naime, dodaje se svega nekoliko izgubljenih sastojaka kao ┼íto su tiamin, riboflavin, niacin i ┼żeljezo. Ali nijedan oboga─çeni bijeli kruh nikada se ne mo┼że svojom vrijedno┼í─çu uspore─Ĺivati ÔÇőÔÇős integralnim kruhom.

Kakav je kruh najzdraviji? Istinski zdrav kruh sadr┼żi u sebi sve dijelove p┼íeni─Źnog zrna: mekinje, klice i endosperm. Takav kruh ima dvostruku, trostruku, a u nekim slu─Źajevima ─Źak i ─Źetverostruku prehrambenu vrijednost u usporedbi sa svojim rafiniranim imenjacima.

Ukoliko takav kruh jedemo uz svje┼że vo─çe, povr─çe, krumpir ili mahunarke, dobi─çemo bogat i hranjiv obrok koji ─çe u─Źiniti da se osje─çamo sitim, i koji doprinosi odr┼żavanju stalne razine energije kroz du┼że vremensko razdoblje.

Kupujte ─Źvrst kruh koji nije napuhan zrakom. Koristite integralno i graham bra┼íno. Odli─Źan je i kruh od p┼íeni─Źnih klica. Prona─Ĺite pouzdanu pekaru. Ili, jo┼í bolje, sami pecite kruh.

Izgleda da integralno bra┼íno privla─Źi ┼żi┼íke! Integralno bra┼íno ima u sebi zdrav i uravnote┼żen odnos ┼íkroba, bjelan─Źevina, prirodnih masno─ça i vlakana, a bogato je i vitaminima i mineralima. Izgleda da insekti to jako dobro znaju.

Sa druge strane, bijelo bra┼íno je tako male prehrambene vrijednosti da su insekti previ┼íe pametni da bi se oko njega previ┼íe trudili. Skladi┼ítite integralno bra┼íno u hladnjak ili zamrziva─Ź. Ili kupujte p┼íenicu koju ─çete samljeti neposredno prije upotrebe.

Zar kruh, pa i onaj od ─Źitavog zrna, ne deblja?

Ne, ne deblja sam kruh, već ono što s njime radimo.

Kri┼íka integralnog kruha sadr┼żi 70 kalorija – ne vi┼íe od jedne jabuke. Ali ako je prema┼żemo debelim slojem maslaca od kikirikija i d┼żema, ona mo┼że sadr┼żavati blizu 300 kalorija.

Nije problem u osnovnoj sirovini, ve─ç u njezinim dodacima koji tu niskokalori─Źnu, hranjivu, zdravu kri┼íku dobrog kruha pretvaraju u kalori─Źnu katastrofu.

Kruh je tradicionalno, tijekom stolje─ça, bio osnovna namirnica ljudske prehrane. Ukoliko vratimo kruhu po─Źasno mjesto koje mu pripada, u─Źini─çemo veliki korak prema dobrom zdravlju.

Kada sljede─çi put kupujete kruh, potra┼żite onaj koji ─çe stvarno mo─çi biti osnova va┼íeg jelovnika i temelj va┼íeg zdravlja.
 

 

 
(preveo: mag. Alfred Bošković, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,