Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, VIJESTI IZ SVIJETA » DEPRESIJA: Veliki povratak desnog radikalizma u Europu

DEPRESIJA: Veliki povratak desnog radikalizma u Europu

nacizam-radikalna-desnica-Hrvatska-EuropaEkstremna desnica u vremenima ekonomske i dru┼ítvene krize uvijek uspijeva na─çi put za svoje zloglasne ideje i ideale, a ugro┼żene su uvijek iste skupine: imigranti i manjine

Gr─Źka i Cipar predvode u porastu nacionalizma i desni─Źarenja po Europi, a posljednji doga─Ĺaj koji je samo jo┼í vi┼íe produbio tenzije bilo je ubojstvo mladog hip-hopera u Gr─Źkoj pro┼ílog vikenda. Imigranti, anarhisti i ljevi─Źari postali su ve─ç rutinske mete, a rijetko koji slu─Źaj bude procesuiran, isto kao ┼íto i po─Źinitelji uglavnom ostaju neotkriveni. No nisu samo Gr─Źka i Cipar ┼żari┼íta bujanja ekstremne desnice koja uvijek u vremenima ekonomske i dru┼ítvene krize uspijeva na─çi put za svoje zloglasne ideale i ideje, iako su te dvije zemlje posljednjih mjeseci do┼żivjele pravi procvat desne struje.

Imigranti su po─Źetkom tjedna bili meta nasilnih prosvjeda u ┼ávedskoj pod imenom ‘Stolt Svensk Nationalist’, odnosno ‘Ponosni ┼ívedski nacionalisti’, a organizirala ga je Svenskarnas Parti. Rije─Ź je o rubnoj neonacisti─Źkoj organizaciji kojoj je glavni cilj da ┼áve─Ĺani budu jedina etni─Źka grupa u ┼ávedskoj. Prosvjed je, kao i sli─Źni prosvjedi do sada, zavr┼íio sukobom izme─Ĺu nacionalista i prista┼ía lijeve, liberalnije opcije.

U njima susjednoj Norve┼íkoj imigranti i manjine tako─Ĺer su postali ugro┼żene skupine, kao i u Danskoj, u kojoj se dogodilo pravo udru┼żivanje desnih i ekstremnih skupina koje zajedni─Źki organiziraju brojne protestne skupove kojima se tra┼żi izbacivanje imigranata iz Danske i zabrana njihova daljnjeg dolaska. Val ksenofobije zahvatio je i Poljsku, Ma─Ĺarsku, ┼ápanjolsku, Francusku, pa ─Źak i Nizozemsku koja se uvijek smatrala najotvorenijom prema imigrantima i manjinama.

Depresija, visoka i rastu─ça nezaposlenost i sve ni┼żi standard u svakoj zemlji di┼żu tenzije, a desne politi─Źke struje u Europi su osim nepovoljnih dru┼ítvenih i ekonomskih trendova dobile i odli─Źan vjetar u le─Ĺa zahvaljuju─çi izrazito ekstremnoj gr─Źkoj stranci Zlatna Zora, koja je na izborima pro┼íle godine osvojila 18 zastupni─Źkih mandata u gr─Źkom parlamentu.

Zlatna Zora je naima najbli┼ża definiciji fa┼íisti─Źke stranke od Drugog svjetskog rata i njezini ─Źlanovi to ─Źak ni ne skrivaju, iako gr─Źki politi─Źari nerado priznaju da je Zlatna Zora upravo to. Osim ┼íto imaju pre┼íutnu podr┼íku gr─Źke vlade, ─Źlanovi Zlatne Zore jako dobro sura─Ĺuju i s gr─Źkom policijom koja je u suradnji s njihovim ─Źlanovima u manje od godinu dana privela oko sto tisu─ça imigranata na provjeravanje dokumenata. Iako se za samo ┼íest posto njih ispostavilo da u Gr─Źkoj borave ilegalno, privo─Ĺenja se jo┼í uvijek nastavljaju.
 

Neonacisti─Źko selo

 
Organizacija ‘Doctors of the world’ ukazala je na jo┼í jednu posljedicu ┼íirenja ekstremne desnice. U svom izvje┼í─çu koje su nedavno predstavili u Briselu, naveli su da se u nekim europskim zemljama, zbog velikog pritiska na zdravstvo, doga─Ĺaju situacije da se ─Źak i imigrantima s urednim papirima ograni─Źava zdravstvena za┼ítita. Skupine koje su i ranije bile ugro┼żene, poput ilegalnih imigranata i politi─Źkih azilanata, imaju smanjena zdravstvena prava ─Źak i do sedamdeset posto, a ksenofobija u zdravstvu najvi┼íe je prisutna u ┼ápanjolskoj. Prema njihovim podacima, oko osamdeset posto ljudi koji su se obratili za pomo─ç organizaciji ‘Doctors of the world’ u svojim zemljama nisu imali nikakvu mogu─çnost dobiti zdravstvenu pomo─ç osim ako nisu bili spremni platiti punu cijenu koju su bolnice od njih tra┼żile.

Svoje apsurde ima i Italija za koju se ─Źinilo da je napredovala nakon ┼íto je Cecile Kyenge izabrana za prvu crnu ministricu u povijesti. No, prije nekoliko dana ispred njezinog ureda nepoznati su po─Źinitelji ostavili tri lutke prekrivene krvlju. To je samo jedan u nizu napada koje ona do┼żivljava gotovo svakoga dana otkad je postala ministrica integracija. Ne ┼ítede je ─Źak ni kolege iz parlamenta, prije svih ─Źlanovi nacionalisti─Źke Forze Nuove, a ─Źlan Sjeverne lige ju je nedavno bez ikakvih posljedica u parlamentu usporedio s orangutanom.

Analiti─Źari upozoravaju da zna─Źaj takvog ┼íirenja desnice ne treba umanjivati, jer prista┼íe im ne dolaze vi┼íe samo iz ruralnih podru─Źja i starije populacije. Me─Ĺu najve─çim prista┼íama danas su im nezaposleni i to oni koji posao tra┼że jako dugo, stanovnici predgra─Ĺa i mladi. Iako desne stranke u pravilu nemaju ama ba┼í nikakvo rje┼íenje za ekonomske probleme, sa svojom populisti─Źkom demagogijom vrlo lako manipuliraju masama, naro─Źito onima koje se osje─çaju izdanima od politi─Źara za koje su glasali.
 
 
(tportal.hr, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=15763"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,