Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Uspon mržnje u Europskoj Uniji

Uspon mržnje u Europskoj Uniji

jobbik-mađarska-nacistiU Ateni, popularna ekstremno desničarska stranka optužuje Židove da su krivi za nesreću u zemlji i reciklira stare laži u kojima se Židovi opisuju kao “Kristove ubojice”. U Mađarskoj se premijer odbija uvjerljivo distancirati od jedne antisemitske i sve jače fašističke skupine. Da li su to scene iz Europe tridesetih godina prošlog stoljeća? Ne. Oba primjera, nažalost, potječu iz današnje europske politike.

U Grčkoj se radi o organizaciji Zlatna zora, sada trećoj po snazi ​​stranci u kolijevci demokracije. Mađarska partija je Jobbik, koja ima sve veći utjecaj. Skoro sedamdeset godina poslije poraza Hitlera, Mussolinija i europskog fašizma u Drugom svjetskom ratu, desničarska ideologija mržnje obnovljena je u praktično svim europskim zemljama. Iako nijedna od tih stranaka nije dovoljno jaka da preuzme vlast, one su često nasilne i agresivne. I netolerantne su prema doseljenicima, Židovima i drugim manjinskim skupinama koje se ne uklapaju u njihovu izopačenu definiciju kako bi trebalo izgledati Grci, Mađari i drugi Europljani.

Zlatna zora je privukla pažnju svjetske javnosti svojim primitivnim šovinizmom, rasističkim napadima i upotrebom kukastog križa i nacističkih pozdrava. Dugo godina marginalna skupina u grčkoj politici, polako je stjecala popularnost kako se grčka ekonomska kriza pogoršavala u protekle tri godine.

Na izborima 2012, Zlatna zora je neočekivano osvojila 7 posto glasova i dobila 18 mjesta u grčkom parlamentu. Prema posljednjim istraživanjima, sada je podržava preko 11 posto birača. Partijski funkcioneri tukli su se s ljevičarima u parlamentu prošlog tjedna. Početkom mjeseca, jedan od lidera Zlatne zore pokušao je udariti gradonačelnika Atene na nekom humanitarnom događaju, ali je promašio i udario dvanaestogodišnju djevojčicu.

U proteklih nekoliko mjeseci, Zlatna zora je posebno kritizirala American židovski odbor (AJK), između ostalog i zato što je ova organizacija pozvala grčkog premijera da održi govor na njenom Globalnom forumu u Washingtonu idućeg mjeseca. Zlatna zora kritizira AJK skandaloznim uvredljivim jezikom i karikaturama, opisujući Židove kao “lihvare i tirane grčkog naroda”.

Moj prijatelj David Haris, izvršni direktor AJK, ovako opisuje te prijetnje: “Zlatna zora čak ni ne pokušava prikriti svoju ideologiju mržnje” i “predstavlja tajni stavove koji se danas ne mogu ignorirati.”

Kao što su se nacisti i Musolini napajali osnovnim, primalni ljudskim strahovima u vrijeme ekonomske krize 20-ih i 30-ih godina, Zlatna zora danas računa na siromašnije Grke koju žive u očajnim uvjetima, uz nezaposlenost mladih koja se bliži stopi od 50% posto.

Ako je velika greška demokratskih lidera 30-ih godina bila ta što nisu na vrijeme shvatili Hitlera ozbiljno, kako Europa i SAD trebaju reagirati danas? Za neke je stranka koja veliča naciste u 21. stoljeću komična. Ali to je naivna reakcija imajući u vidu gnjev, predrasude i mržnju koji danas hrane mnoge europske fašističke pokrete. Bila bi ozbiljna pogreška vjerovati da su to samo bezopasni desničarski ludaci.

Bitka za zaustavljanje europskih neofašista počinje od samih Europljana. Prošlog tjedna, Vijeće Europe je predložio da Grčka zabrani sudjelovanje Zlatne zore u grčkom političkom životu. Najznačajniji europski lideri, poput njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, imaju naročitu odgovornost da povedu tu borbu. Mogli bi početi od marginaliziranja nestabilnog premijera Mađarske, Viktora Orbana, ukoliko jasnim i nedvosmislenim riječima ne osudi partiju Jobik.

I Amerikanci se moraju oglasiti. Naše najveće dostignuće je izgradnja društva utemeljenog na otvorenosti, različitosti, toleranciji i slobodi. Pored toga što držimo na oku naše vlastite ekstremno desničarske grupe, moramo nastaviti osuđivati fašističke grupe poput Zlatne zore. Pritom možemo učvrstimo svoje demokratske veze sa starim kontinentom. Unatoč svim pričama o našem zaokretu ka Aziji, Europa je još uvijek naš najvažniji ekonomski parner i najodaniji saveznik u NATO-u. Apel predsjednika Obame za sklapanje novog ambicioznog sporazuma o slobodnoj trgovini i investicijama s Europom mogao bi da revitalizirati transatlantski savez i ojačati europsku demokraciju u tom procesu.

Sa Europom nas spajaju najdublje povijesne, društvene i političke veze, koje se protežu sve do europskog otkrića same Amerike. Sada imamo dužnost da ih branimo od sramne ideologije koja napada sve što je Europa postigla od kraja Drugog svjetskog rata.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(pescanik.net, youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,