Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » FAA: 10.000 bespilotnih letjelica patrolirat ─çe SAD-om do 2020. godine

FAA: 10.000 bespilotnih letjelica patrolirat ─çe SAD-om do 2020. godine

dronovi-FAA-sadUnato─Ź ─Źinjenici da je rije─Ź o terorizmu (definicija – ‘smi┼íljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usa─Ĺivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastra┼íivanja vlasti ili dru┼ítva kako bi se postigli ciljevi koji su op─çenito politi─Źki, vjerski ili ideolo┼íki) SAD je godinama na taj na─Źin koristio ovo oru┼żje pa kriti─Źari ne sumnjaju da bi moglo biti primijenjeno i u ‘vlastitom dvori┼ítu’.

Prije svega godinu dana sama pomisao na bespilotne letjelice diljem SAD-a bila bi smatrana ‘teorijom zavjere’, a svi koji bi je plasirali bili bi etiketirani kao ‘lu─Ĺaci zalu─Ĺeni Orwellovom 1984.’ Danas je FAA (Federalna administracija za avijaciju) prognozirala do 10.000 aktivnih nenaoru┼żanih bespilotnih letjelica u patroli do 2020.

Preko 50. tvrtki radi na bespilotnim letjelicama

‘Samo u SAD-u preko 50 tvrtki, sveu─Źili┼íta i vladinih organizacija razvija i proizvodi oko 155 nacrta bespilotnih letjelica’, tvrde iz agencije, prenosi RT. Po aeronauti─Źkim trendovima do 2032. se predvi─Ĺa ogroman rast ove industrije. FAA je od 2007. godine izdala dozvole za 1.428 operacija za bespilotne letjelice, a 327 ih je i trenutno aktualno.

Jasno je kako su ovakve odredbe privukle pozornost brojnih udruga za za┼ítitu ljudskih prava koje smatraju da je u pitanju tanka granica do povrede privatnosti i potencijalne zlouporabe mo─çi. Ameri─Źka unija za civilne slobode (ACLU) jo┼í je 2011. objavila opse┼żnu studiju nazvanu ‘Za┼ítita privatnosti od zra─Źnog nadzora’ u kojoj se navode upravo ove problematike.

Naoru┼żani dronovi umjesto policije

‘Sude─çi po trenutnim trendovima razvoja tehnologije, interesima organa reda, politi─Źkim i industrijskim pritiscima i nedostatku zakonskih ko─Źnica, jasno je da ove bespilotne letjelice predstavljaju prijetnju privatnosti ameri─Źkim dr┼żavljanima’, zaklju─Źak je studije. ‘Flote ovakvih dronova me─Ĺusobno umre┼żene s analiti─Źkim softwerom mogu omogu─çiti masovno pra─çenje vozila i pje┼íaka u podru─Źju djelovanja, a kasnije bi s obi─Źnog nadzora mogle prije─çi i u intervencije’.

Posebno je apostrofirana mogu─çnost da bi dronovi jednog dana mogli nositi i naoru┼żanje, kao i suzavce za prosvjednike, zaustavljanje vozila itd. Da bi pri─Źa dobila realne tonove, pobrinuo se Eric Holder, dr┼żavni tu┼żitelj SAD-a koji podr┼żava postavljanje oru┼żja na letjelice i kori┼ítenje protiv stanovni┼ítva u ‘posebnim situacijama’.


Amerikanci teroristi u Pakistanu, Jemenu i Somaliji

‘Predsjednik tako ne─çe imati izbora nego ozakoniti pravo vojske na upotrebu takve sile ukoliko ista bude potrebna radi za┼ítite domovinske sigurnosti’, zaklju─Źuje Holder. ┼áto ovakve bespilotne letjelice mogu u─Źiniti u praksi vidjeli smo posljednjih godina kada je SAD napadao Pakistan i Jemen bez objave rata unutar njihovih granica.

Unato─Ź ─Źinjenici da je rije─Ź o terorizmu (definicija – ‘smi┼íljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usa─Ĺivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastra┼íivanja vlasti ili dru┼ítva kako bi se postigli ciljevi koji su op─çenito politi─Źki, vjerski ili ideolo┼íki) SAD je godinama na taj na─Źin koristio ovo oru┼żje pa kriti─Źari ne sumnjaju da bi moglo biti primijenjeno i u ‘vlastitom dvori┼ítu’.

Totalitarizam u budu─çnosti

Sveukupno je tijekom ovih napada ubijeno oko 4.700 ljudi (Pakistan, Jemen i Somalija) od kojih je ─Źetvrtina civila. Manjak transparentnosti glavna je odlika uporabe bespilotnih letjelica, pa se svi pribojavaju sli─Źnih postupaka u SAD-u, naro─Źito nakon dono┼íenja zakona u kojem nije zabranjen napad na Amerikance niti naoru┼żavanje dronova.

Rand Paul je u trinaestosatnom izlaganju, tzv. ‘filibusteru’, nastojao privu─çi pozornost javnosti prema ovom bitnom problemu, no glasanje je pro┼ílo, a problematika jo┼í nije razrije┼íena. Iako se pri─Źalo o tome da nigdje ne stoji kako ─çe se oru┼żje primjenjivati na Amerikancima istina je kako nigdje isto nije niti zabranjeno. Ova tema ─çe nedvojbeno biti top rasprava sljede─çih godina, a pri─Źe iz ’1984′ i ‘They Live‘ su bli┼że stvarnosti vi┼íe nego ikada ranije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.rs, youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,