Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » FAA: 10.000 bespilotnih letjelica patrolirat će SAD-om do 2020. godine

FAA: 10.000 bespilotnih letjelica patrolirat će SAD-om do 2020. godine

dronovi-FAA-sadUnatoč činjenici da je riječ o terorizmu (definicija – ‘smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki) SAD je godinama na taj način koristio ovo oružje pa kritičari ne sumnjaju da bi moglo biti primijenjeno i u ‘vlastitom dvorištu’.

Prije svega godinu dana sama pomisao na bespilotne letjelice diljem SAD-a bila bi smatrana ‘teorijom zavjere’, a svi koji bi je plasirali bili bi etiketirani kao ‘luđaci zaluđeni Orwellovom 1984.’ Danas je FAA (Federalna administracija za avijaciju) prognozirala do 10.000 aktivnih nenaoružanih bespilotnih letjelica u patroli do 2020.

Preko 50. tvrtki radi na bespilotnim letjelicama

‘Samo u SAD-u preko 50 tvrtki, sveučilišta i vladinih organizacija razvija i proizvodi oko 155 nacrta bespilotnih letjelica’, tvrde iz agencije, prenosi RT. Po aeronautičkim trendovima do 2032. se predviđa ogroman rast ove industrije. FAA je od 2007. godine izdala dozvole za 1.428 operacija za bespilotne letjelice, a 327 ih je i trenutno aktualno.

Jasno je kako su ovakve odredbe privukle pozornost brojnih udruga za zaštitu ljudskih prava koje smatraju da je u pitanju tanka granica do povrede privatnosti i potencijalne zlouporabe moći. Američka unija za civilne slobode (ACLU) još je 2011. objavila opsežnu studiju nazvanu ‘Zaštita privatnosti od zračnog nadzora’ u kojoj se navode upravo ove problematike.

Naoružani dronovi umjesto policije

‘Sudeći po trenutnim trendovima razvoja tehnologije, interesima organa reda, političkim i industrijskim pritiscima i nedostatku zakonskih kočnica, jasno je da ove bespilotne letjelice predstavljaju prijetnju privatnosti američkim državljanima’, zaključak je studije. ‘Flote ovakvih dronova međusobno umrežene s analitičkim softwerom mogu omogućiti masovno praćenje vozila i pješaka u području djelovanja, a kasnije bi s običnog nadzora mogle prijeći i u intervencije’.

Posebno je apostrofirana mogućnost da bi dronovi jednog dana mogli nositi i naoružanje, kao i suzavce za prosvjednike, zaustavljanje vozila itd. Da bi priča dobila realne tonove, pobrinuo se Eric Holder, državni tužitelj SAD-a koji podržava postavljanje oružja na letjelice i korištenje protiv stanovništva u ‘posebnim situacijama’.

Amerikanci teroristi u Pakistanu, Jemenu i Somaliji

‘Predsjednik tako neće imati izbora nego ozakoniti pravo vojske na upotrebu takve sile ukoliko ista bude potrebna radi zaštite domovinske sigurnosti’, zaključuje Holder. Što ovakve bespilotne letjelice mogu učiniti u praksi vidjeli smo posljednjih godina kada je SAD napadao Pakistan i Jemen bez objave rata unutar njihovih granica.

Unatoč činjenici da je riječ o terorizmu (definicija – ‘smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki) SAD je godinama na taj način koristio ovo oružje pa kritičari ne sumnjaju da bi moglo biti primijenjeno i u ‘vlastitom dvorištu’.

Totalitarizam u budućnosti

Sveukupno je tijekom ovih napada ubijeno oko 4.700 ljudi (Pakistan, Jemen i Somalija) od kojih je četvrtina civila. Manjak transparentnosti glavna je odlika uporabe bespilotnih letjelica, pa se svi pribojavaju sličnih postupaka u SAD-u, naročito nakon donošenja zakona u kojem nije zabranjen napad na Amerikance niti naoružavanje dronova.

Rand Paul je u trinaestosatnom izlaganju, tzv. ‘filibusteru’, nastojao privući pozornost javnosti prema ovom bitnom problemu, no glasanje je prošlo, a problematika još nije razriješena. Iako se pričalo o tome da nigdje ne stoji kako će se oružje primjenjivati na Amerikancima istina je kako nigdje isto nije niti zabranjeno. Ova tema će nedvojbeno biti top rasprava sljedećih godina, a priče iz ’1984′ i ‘They Live‘ su bliže stvarnosti više nego ikada ranije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.rs, youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,