Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » PREPPERS » BUDU─ćNOST SLOBODE: ┼ákolovanje kod Ku─çe

BUDU─ćNOST SLOBODE: ┼ákolovanje kod Ku─çe

┼íkolovanje-kod-ku─çeZajedni─Źko obilje┼żje autoritarnih re┼żima je kriminalizacija alternative obrazovanja pod kontrolom Vlade. Diktatori prepoznaju opasnost da slobodna misao cvjeta za njihove vladavine, a nekoliko stvari promi─Źe razmi┼íljanje o “neodobrenim” mislima poput obrazovanja pod nadzorom roditelja, umjesto dr┼żave. Zato je Nacional-socijalisti─Źka (nacisti─Źka) Vlada Njema─Źke ka┼żnjavala ┼íkolovanje kod ku─çe 1938. godine.

Na┼żalost, ove restrikcije nacisti─Źke ere na ograni─Źenje prava na roditeljsku skrb je ostao zakon u Njema─Źkoj, ostavljaju─çi roditelje koji ┼żele ve─çu kontrolu nad obrazovanjem svoje djece, bez opcija. To je razlog za┼íto su 2006. godine Uwe i Hannalore Romeike, njema─Źki par koji su ┼íkolovali kod ku─çe svoje troje djece iz vjerskih razloga (kr┼í─çani), zatra┼żili azil u Sjedinjenim Dr┼żavama. Imigracijski sudac Lawrence Burman je potvrdio njihov zahtjev za azil, priznaju─çi da sloboda roditelja da ┼íkoluju kod ku─çe svoju djecu je “temeljno ljudsko pravo.”

Na┼żalost, trenutna ameri─Źka administracija ne vidi to na taj na─Źin, te je najavila da ─çe povu─çi odluku suca Burmana. Ako administracija bude uspje┼ína, obitelj Romeike bi mogla biti poslana natrag u Njema─Źku gdje ─çe biti prisiljeni da svoju djecu ┼íalju u ┼íkole ─Źiji nauk kr┼íi njihova vjerska uvjerenja. Ako odbiju, oni ─çe se suo─Źiti sa ogromnim nov─Źanim kaznama, zatvorom, ili ─Źak gubitak skrbni┼ítva nad djecom!

┼Żalba administracije u Americi tvrdi da savezna vlada ima ustavnu ovlast da zabrani ┼íkolovanje kod ku─çe u svih pedeset dr┼żava. Istina je da Ustav ne daje saveznoj vladi mo─ç da kontrolira bilo koji vid obrazovanja. Osim toga, roditelji koji poput obitelji Romeike, imaju vjersku motivaciju za ┼íkolovanje kod ku─çe, trebaju biti za┼íti─çeni od strane slobodne klauzule Prvog amandmana.

Neprijateljstvo Federalne vlade prema ┼íkolovanju kod ku─çe dijele du┼żnosnici na svim razinama vlasti. Unato─Ź uspjehu pokreta legalizacije ┼íkolovanja kod ku─çe u svakoj dr┼żavi, mnoge obitelji su jo┼í uvijek izlo┼żene maltretiranju od strane lokalnih du┼żnosnika. Uznemiravanja variraju od “ku─çnih posjeta” za┼ítitnih dje─Źijih agencija, pa sve do kaznenog progona za kr┼íenje zakona protiv needukacije djece.

Svaki Amerikanac koji cijeni slobodu treba podr┼żati ┼íkolovanje kod ku─çe – iskreno. Ako Vlada mo┼że uzurpirati roditeljski autoritet nad ne─Źim temeljnim kao ┼íto je obrazovanje njihove djece, gotovo da ne postoji podru─Źje roditeljstva izvan granica intervencije Vlade.

Predavanja kod ku─çe su se pokazala kao u─Źinkovito sredstvo obrazovanja. Svi smo upoznati sa izvanrednim akademskim postignu─çima, uklju─Źuju─çi u nacionalnim natjecanjima u pravopisu i drugim natjecanjima, djece koja su se ┼íkolovala kod ku─çe. Osim toga, u─Źenici koji su ┼íkolovani kod ku─çe uglavnom prolaze bolje od svojih vr┼ínjaka iz javnih ┼íkola obrazovanih po svim mjerama uspjeha u ┼íkoli.

Ima smisla u tome da djeca ─Źine bolje kada je njihovo obrazovanje pod kontrolom onih koji znaju najbolje njihove jedinstvene potrebe, nego jedan savezni birokrat. Jaka pokret ┼íkolovanja kod ku─çe tako─Ĺer mo┼że pobolj┼íati druge oblike obrazovanja. Ako natjecanje pobolj┼íava robu i usluge i u drugim podru─Źjima ┼żivota, za┼íto ne bi natjecanje pobolj┼íalo obrazovanje? Sve ve─çi i rastu─çi pokret u─Źenja kod ku─çe bi mogao potaknuti javne i privatne ┼íkole za inovacije i pobolj┼íanja.

Kada vlada ometa roditeljsku mogu─çnost odabira vrste obrazovanja koje je najbolje za svoje dijete, to je nemoralno i na na─Źin nije u skladu sa slobodnim dru┼ítvom. Vlada koja kr┼íi prava ┼íkolovanja kod ku─çe na kraju ─çe kr┼íiti prava svih roditelja. Djeca koja su ┼íkolovana kod ku─çe imaju ve─çu vjerojatnost da prihvate filozofiju slobode, te da se pridru┼że naporima za vra─çanje slobode. Zapravo, ne bih se iznenadio da budu─çe vo─Ĺe pokreta slobode, budu ┼íkolovani kod ku─çe.

Vjerujem tako sna┼żno u pokret u─Źenja kod ku─çe, pa sam upravo najavio svoj plan i program za obitelji koje ┼íkoluju djecu kod ku─çe. Ron Paul
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
Dr. Ron Paul (activistpost.com), youtube.com/ uredio: nsp

Filed under: PREPPERS · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,