Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » PREPPERS » BUDUĆNOST SLOBODE: Školovanje kod Kuće

BUDUĆNOST SLOBODE: Školovanje kod Kuće

školovanje-kod-kućeZajedničko obilježje autoritarnih režima je kriminalizacija alternative obrazovanja pod kontrolom Vlade. Diktatori prepoznaju opasnost da slobodna misao cvjeta za njihove vladavine, a nekoliko stvari promiče razmišljanje o “neodobrenim” mislima poput obrazovanja pod nadzorom roditelja, umjesto države. Zato je Nacional-socijalistička (nacistička) Vlada Njemačke kažnjavala školovanje kod kuće 1938. godine.

Nažalost, ove restrikcije nacističke ere na ograničenje prava na roditeljsku skrb je ostao zakon u Njemačkoj, ostavljajući roditelje koji žele veću kontrolu nad obrazovanjem svoje djece, bez opcija. To je razlog zašto su 2006. godine Uwe i Hannalore Romeike, njemački par koji su školovali kod kuće svoje troje djece iz vjerskih razloga (kršćani), zatražili azil u Sjedinjenim Državama. Imigracijski sudac Lawrence Burman je potvrdio njihov zahtjev za azil, priznajući da sloboda roditelja da školuju kod kuće svoju djecu je “temeljno ljudsko pravo.”

Nažalost, trenutna američka administracija ne vidi to na taj način, te je najavila da će povući odluku suca Burmana. Ako administracija bude uspješna, obitelj Romeike bi mogla biti poslana natrag u Njemačku gdje će biti prisiljeni da svoju djecu šalju u škole čiji nauk krši njihova vjerska uvjerenja. Ako odbiju, oni će se suočiti sa ogromnim novčanim kaznama, zatvorom, ili čak gubitak skrbništva nad djecom!

Žalba administracije u Americi tvrdi da savezna vlada ima ustavnu ovlast da zabrani školovanje kod kuće u svih pedeset država. Istina je da Ustav ne daje saveznoj vladi moć da kontrolira bilo koji vid obrazovanja. Osim toga, roditelji koji poput obitelji Romeike, imaju vjersku motivaciju za školovanje kod kuće, trebaju biti zaštićeni od strane slobodne klauzule Prvog amandmana.

Neprijateljstvo Federalne vlade prema školovanju kod kuće dijele dužnosnici na svim razinama vlasti. Unatoč uspjehu pokreta legalizacije školovanja kod kuće u svakoj državi, mnoge obitelji su još uvijek izložene maltretiranju od strane lokalnih dužnosnika. Uznemiravanja variraju od “kućnih posjeta” zaštitnih dječijih agencija, pa sve do kaznenog progona za kršenje zakona protiv needukacije djece.

Svaki Amerikanac koji cijeni slobodu treba podržati školovanje kod kuće – iskreno. Ako Vlada može uzurpirati roditeljski autoritet nad nečim temeljnim kao što je obrazovanje njihove djece, gotovo da ne postoji područje roditeljstva izvan granica intervencije Vlade.

Predavanja kod kuće su se pokazala kao učinkovito sredstvo obrazovanja. Svi smo upoznati sa izvanrednim akademskim postignućima, uključujući u nacionalnim natjecanjima u pravopisu i drugim natjecanjima, djece koja su se školovala kod kuće. Osim toga, učenici koji su školovani kod kuće uglavnom prolaze bolje od svojih vršnjaka iz javnih škola obrazovanih po svim mjerama uspjeha u školi.

Ima smisla u tome da djeca čine bolje kada je njihovo obrazovanje pod kontrolom onih koji znaju najbolje njihove jedinstvene potrebe, nego jedan savezni birokrat. Jaka pokret školovanja kod kuće također može poboljšati druge oblike obrazovanja. Ako natjecanje poboljšava robu i usluge i u drugim područjima života, zašto ne bi natjecanje poboljšalo obrazovanje? Sve veći i rastući pokret učenja kod kuće bi mogao potaknuti javne i privatne škole za inovacije i poboljšanja.

Kada vlada ometa roditeljsku mogućnost odabira vrste obrazovanja koje je najbolje za svoje dijete, to je nemoralno i na način nije u skladu sa slobodnim društvom. Vlada koja krši prava školovanja kod kuće na kraju će kršiti prava svih roditelja. Djeca koja su školovana kod kuće imaju veću vjerojatnost da prihvate filozofiju slobode, te da se pridruže naporima za vraćanje slobode. Zapravo, ne bih se iznenadio da buduće vođe pokreta slobode, budu školovani kod kuće.

Vjerujem tako snažno u pokret učenja kod kuće, pa sam upravo najavio svoj plan i program za obitelji koje školuju djecu kod kuće. Ron Paul
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
Dr. Ron Paul (activistpost.com), youtube.com/ uredio: nsp

Filed under: PREPPERS · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,