Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » GLOBALNA TORTURA: Zastra┼íuju─ça Karta 54 Zemalja Koje Sudjeluju u CIA Programu Predaje i Pritvaranja

GLOBALNA TORTURA: Zastrašujuća Karta 54 Zemalja Koje Sudjeluju u CIA Programu Predaje i Pritvaranja

cia-zatvaranje-i-pritvaranje HrvatskaNakon 11. rujna 2001, CIA je pokrenula program “izvanredne predaje i pritvaranja” kako bi obradila osumnji─Źene za terorizam. Problem Agencije, je bio da je htjela pritvarati i ispitivati ÔÇőÔÇőstrane osumnji─Źenike bez da ih se dovodi u Sjedinjene Dr┼żave ili da ih se teretiti sa bilo kakvim zlo─Źinom.

Njihovo rje┼íenje je bilo da se osumnji─Źeni potajno premjesti u drugu zemlju. Ponekad bi to zna─Źilo u tajni CIA zatvor u mjestima kao ┼íto su Tajland ili Rumunjska, gdje bi CIA trebala ispitivati osumnji─Źenika. Ponekad bi to zna─Źilo da ga predaju suosje─çajanoj vlasti – neke od njih mogu biti vrlo neugodne, ili mogu provesti vlastito “ispitivanje”.

CIA Program Predaje i Pritvaranja je gotov, ali je njezin djelokrug još uvijek zavijen u nekom misterija.

Izvje┼í─çe u PDF pod nazivom GLOBALNA TORTURA, izdana od strane Open Society Foundation (Fondacija Otvorenog Dru┼ítva – odobrena i financirana od strane George Soros-a sa ciljem oblikovanja javnog mi┼íljenja i politike, promicanje demokratske vlasti, ljudskih prava, i ekonomske, legalne, i socijalne reforme – ref. Wikipedia.org), baca novo svjetlo u ┼íokantnoj mjeri. Prema izvje┼í─çu, 54 strane vlade na neki na─Źin sura─Ĺuju u programu. Neki od tih dr┼żava imaju brutalnu diktaturu na vlasti, a samo nekoliko njih su iskreni ameri─Źki protivnici.

cia-mapa-globalni-zatvorNjihovo sudjelovanje je provedeno u nekoliko oblika. Neki, poput Poljske i Litve, dopu┼ítaju da CIA vodi tajne zatvore u svojim zemljama. Mnoge bliskoisto─Źne zemlje, zemlje sredi┼ínje Azije i Europe predaju zato─Źenike CIA Agenciji, od kojih neke zemlje hvataju i zatvaraju zato─Źenike u ime Agencije. Druge dr┼żave, osobito na Bliskom istoku, ispituju zato─Źenike u ime Agencije, kao ┼íto je Jordan, koji je prihvatio nekoliko Pakistanaca. Neke od njih, kao ┼íto su Gr─Źka i ┼ápanjolska, dozvoljavaju letove povezane sa programom CIA-e i program ─Źak koristi njihove zra─Źne luke.

cia-mapa-kretanje-zatvorenikaEvo ┼íto izvje┼í─çe┬áOpen Society Foundation-a ima za re─çi o zapanjuju─çem globalnom sudjelovanju u programu CIA-e, uklju─Źuju─çi i potpuni popis zemalja:

Izvje┼í─çe tako─Ĺer pokazuje da ─Źak 54 stranih vlada navodno sudjeluje u tim operacijama na razli─Źite na─Źine, uklju─Źuju─çi pru┼żanje pomo─çi i udomljavanje CIA zatvora na njihovim podru─Źjima, pritvaranje, ispitivanje, mu─Źenja i zlostavljanje pojedinaca, pomaganje u zarobljavanju i transportu zato─Źenika; dopu┼ítaju kori┼ítenje svojeg doma─çeg zra─Źnog prostora i zra─Źnih luka za tajne letove koji prevoze zato─Źenike, pru┼żaju─çi logistiku koja vodi do tajnog pritvaranja i torture pojedinaca, i ispitivanje pojedinaca koji se tajno┬á dr┼że u pritvoru drugih vlada. Strane vlade tako─Ĺer jo┼í uvijek nisu uspjele za┼ítititi zato─Źenike od tajnog pritvaranja i torture na svojim podru─Źjima i provesti u─Źinkovite istrage u svezi agencije i du┼żnosnika koji su sudjelovali u tim operacijama.

U 54 zemalja koje su utvr─Ĺene u ovom izvje┼í─çu obuhva─çaju kontinente Afrike, Azije, Australije, Europe i Sjeverne Amerike, a uklju─Źuju: Afganistan, Albanija, Al┼żir, Australija, Austrija, Azerbejd┼żan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Hrvatska, Cipar, ─îe┼íka, Danska, D┼żibuti, Egipat, Etiopija, Finska, Gambija, Gruzija, Njema─Źka, Gr─Źka, Hong Kong, Island, Indonezija, Iran, Irska, Italija, Jordan, Kenija, Libija, Litva, Makedonija, Malavi, Malezija, Mauritanija , Maroko, Pakistan, Poljska, Portugal, Rumunjska, Saudijska Arabija, Somalija, Ju┼żna Afrika, ┼ápanjolska, ┼ári Lanka, ┼ávedska, Sirija, Tajland, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan, Jemen i Zimbabve.

Bili smo znati┼żeljni najvi┼íe u svezi sudjelovanja dviju vlada koji su protivnici Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava: od Irana i Sirije. Jasno je da, u oba slu─Źaja, to je bila kalkulacija neprijatelj neprijatelja. Iran i Sirija su i neprijatelji s al-Qaedom, te su se borili protiv sunitskog islamisti─Źkog ekstremizma (sirijska vlada je sekularna, iranska je Shia). Evo izvje┼í─ça poglavlja o Iranu:

Iran je bio uklju─Źen u zarobljavanju i prijenosu pojedinaca podvrgnuti CIA tajnom pritvoru. U o┼żujku 2002, iranska vlada privodi petnaest osoba vlasti u Afganistanu, koji su pak predali deset od tih pojedinaca ameri─Źkoj vladi. Najmanje ┼íest tih pritvorenika su ostali u ameri─Źkom pritvoru dr┼żani u tajnim CIA zatvorima u Afganistanu.┬á


Iranska predaja odoba se dogodila kao dio razmjene zato─Źenika. Budu─çi da se predaja dogodila ubrzo nakon ameri─Źke invazije na Afganistan, Iran je bio svjestan da ─çe Sjedinjene Dr┼żave imaju efektivnu kontrolu nad svim zato─Źenicima predanim afganistanskoj vlasti.

Nema poznatih sudskih slu─Źajeva ili istraga u Iranu koji se odnose na sudjelovanje u CIA Programu Predaje i Pritvaranja.

Poglavlje o Siriji je uznemiruju─çe. Vladini zapisi govore o stra┼ínom zloporabi je procurila na vidjelo jer┬á je ustanak 2011. postao gra─Ĺanski rat, s vi┼íe Sirijaca koji su bili podvrgnuti – i govoriili o tome – re┼żim mu─Źenja koji zvu─Źi kao da je iz nekog drugog stolje─ça. Prema ─Źlanku iz 2005. godine od strane New Yorker-a Jane Mayer, navodi se u izvje┼í─çu, Sirija je bila jedan od “naj─Źe┼í─çih destinacija za predaju osumnji─Źenika”. Vladine snage, su prema izvje┼í─çu dr┼żale neke ameri─Źko-predvi─Ĺene zato─Źenike u zatvoru poznatom pod nazivom “Grob” koji je poznat po zatvorskim ─çelijama veli─Źine lijesa, te ih podvrgavali “mu─Źenju koje je uklju─Źivalo stolicu koja se koristi za protezanje kralje┼żnice (“njema─Źki stolica”) i premla─çivanja.”

PRAVA ISTINA O METODAMA CIA-e Sumnjivce zvjerski mu─Źili, dio horor programa bila i RH?

Javnosti je dostupan samo sa┼żetak izvje┼í─ça ameri─Źkog Senata, ─Źije je objavljivanje bilo odlagano jer se slu┼żbeni Washington nije mogao usuglasiti ┼íto se mo┼że objaviti .

Ameri─Źki je senat 9. prosinca 2014. napokon objavio dugo o─Źekivano izvje┼í─çe o metodama kojima se nakon teroristi─Źkih napada 11. rujna 2001. koristila sredi┼ínja obavje┼ítajna agencija CIA. Sa┼żetak izvje┼í─ça obavje┼ítajnog odbora Senata navodi kako je CIA izvr┼íava “brutalna” ispitivanja osumnji─Źenika za terorizam u godinama nakon napada 11. rujna. Tako─Ĺer, senatski odbor je zaklju─Źio da je CIA obmanula Amerikance u pogledu u─Źinkovitosti “poja─Źanog ispitivanja”.

Ispitivanja su lo┼íe provo─Ĺena i informacije koje su tako prikupljene bile su nepouzdane. Cjelovito senatsko izvje┼í─çe koje se prote┼że na vi┼íe od ┼íest tisu─ça stranica ostaje povjerljivo, ali je javnosti dostupan sa┼żetak na ne┼íto vi┼íe od 480 stranica, ─Źije je objavljivanje bilo odlagano jer se slu┼żbeni Washington nije mogao usuglasiti oko toga ┼íto se mo┼że objaviti. Sastavili su ga demokratski ─Źlanovi odbora.

Ameri─Źki predsjednik Barack Obama obustavio je CIA-in program ispitivanja dolaskom na vlast 2009. godine, te je rekao da su te tehnike predstavljale mu─Źenje zatvorenika, odnosno “torturu”. ‘Ove su metode zna─Źajno na┼ítetile ameri─Źkom ugledu u svijetu i zbog toga nam je te┼że gurati na┼íe interese kod saveznika i partnera’, izjavio je, komentiraju─çi danas objavljeni sa┼żetak.

Najmanje 119 zato─Źenika pro┼ílo je kroz program CIA-e ÔÇťPrivedi, zatvori, ispitajÔÇŁ, tre─çina njih bila je podvrgnuta torturama, a ─Źak je 26 mu─Źenih bilo zato─Źeno zbog zamjene identiteta ili pogre┼ínih obavje┼ítajnih informacija. Me─Ĺu metodama mu─Źenja posebno se isti─Źe simulirano utapanje, jedan od najstra┼ínijih oblika torture, zatim izlaganje niskim temperaturama, ┼íamaranje, zatvaranje u sku─Źene prostorije, uskra─çivanje sna, prijetnje seksualnim zlostavljanjem ili nasilna rehidracija i hranjenje kroz anus.

Organizator teroristi─Źkog napada na ameri─Źki brod USS Cole u jemenskoj luci Aden 2000., al-Qaidin operativac Abdel Rahman al Nashiri, na┼íao se pod prijetnjom da ─çe biti mu─Źen elektri─Źnom bu┼íilicom, ali to se na sre─çu nije dogodilo, stoji u izvje┼í─çu.

Brane─çi svog tada┼ínjeg lidera Georgea W. Busha, republikanci u Senatu danas tvrde da su sve kori┼ítene metode dovele do hvatanja klju─Źnih bjegunaca, me─Ĺu njima i Osame bin Ladena.

Hrvatska je me─Ĺu 54 zemalja svijeta koje su sudjelovale u brutalnom programu CIA-e, kako je navedeno 2013. u izvje┼ítaju Otvorenog dru┼ítva

U 480 stranica sa┼żetka navodi se kako niti u jednom slu─Źaju takve tehnike ispitivanja nisu dovele do prikupljanja informacija o neposrednim teroristi─Źkim prijetnjama.

Nadalje, niti jedan od dvadeset slu─Źajeva “uspjeha” u borbi protiv terorizma koji su pripisivani tehnikama ispitivanja nije doveo do podataka koji bi ina─Źe bili nedohvatljivi obavje┼ítajcima.

Izvje┼í─çe navodi da je CIA zavarala politi─Źare i javnost tako ┼íto je davala neto─Źne informacije kako bi pridobila dozvolu za kori┼ítenje svojih tehnika. CIA je tako─Ĺer la┼żno tvrdila da niti jedan senator nije imao prigovora na program ispitivanja.

Najmanje 26 pa do 119 poznatih pritvorenika tokom trajanja zloglasnog CIA-inog programa bilo je neopravdano zato─Źeno, a mnogi od njih su bili zato─Źeni mjesecima du┼że nego ┼íto je trebalo.

CIA je zato─Źenike prisilno dr┼żala u budnom stanju ─Źak i po 180 sati, a ─Źesto su pritom osumnji─Źenici morali stajati ili boraviti u bolnim polo┼żajima. Gu┼íenje vodom (“waterboarding”) bilo je, navodi se u izvje┼í─çu, fizi─Źki ┼ítetno za pritvorenike, koji su se pritom gr─Źili i povra─çali.
 

 
(washingtonpost.com,jutarnji.hr,youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,