Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » REALNOST: 53 posto svih mladih diplomanata u Americi su nezaposleni ili podzaposleni !

REALNOST: 53 posto svih mladih diplomanata u Americi su nezaposleni ili podzaposleni !

diplomanti fakultetAko ste na faksu upravo sada, vjerojatno ćete ili biti nezaposleni ili raditi posao koji samo zahtijeva srednji stupanj obrazovanja, kada diplomirate.

Istina je da je američko gospodarstvo nije ni blizu proizvodnje dovoljno radnih mjesta za horde novih College diplomanata koji ulaze u radnu snagu svake godine.

U 2011, 53 posto svih Amerikanaca sa stupnjem prvostupnika mlađe od 25 godina su nezaposleni ili podzaposleni. Milijuni na milijune mladih College diplomanata osjećaju kao da ih je sustav potpuno iznevjerio.

Oni su naporno i teško radili u školi čitav život, otišli su u ogromne iznose duga kako bi se dobili fakultetsko obrazovanje,za koje su im rekli da “moraju imati” kako bi dobili dobar posao, ali nakon diplome su otkrili da ima samo nekoliko dobrih radnih mjesta za velike valove College diplomanata koji su ušli u “stvarni svijet” za zapošljavanje.

Diljem Amerike, Colledge studenti se mogu naći kao konobari, okretači pljeskavica i kao radnici iza kase u maloprodaji. Nažalost, slika zapošljavanje u Americi ne idući u dobiti značajno bolji u skorije vrijeme.

Diljem Sjedinjenih Država, “radna mjesta srednje klase” zamjenjuju se “radnim mjestima niskih prihoda” i mladi diplomanti se povrijeđeni ovom tranzicijom više od gotovo bilo koga drugog.

Masivni broj mladih College diplomanata sada rade poslove koji čak i ne zahtijevaju visok stupanj obrazovanja. Neke od statistika o mladim College diplomanatima su apsolutno zapanjujuće. Citiramo  nedavni CNBC članak ….

U posljednjih godinu dana, više je vjerojatno da će te biti zaposleni kao konobar, konobarica, pomagač prodavačima hrane, nego kao inženjeri, fizičari, kemičari i matematičari zajedno (100.000 naspram 90.000). Više je poslova u uredu koji se odnosi na poslove kao što je recepcionar ili službenik za isplate, nego u svim IT stručnim poslovima (163.000 u odnosu na 100.000).

Možete li zamisliti nekoga tko je stvarno teško radio tijekom cijele sredne škole i fakulteta, i uvijek se zalagao za dobre ocjene, a zatim je završio kao konobar u kafiću?

Nažalost, mnogi marljivi studenti Colledge-a ne mogu, čini se, pronaći pristojan posao, bez obzira koliko teško oni pokušavali. Slijedi jedan primjer iz spomenutog CNBC članka ….

“Ja uopće ne znam što da tražim”, kaže Michael Bledsoe, koji je opisao mjesece neuspješnog traženja posla, dok je služio klijente kavane u Seattle-u. 23-godišnjak diplomirao je 2010. godine stupanj kreativnog pisanja.

U početku se nadao da će njegov fakultetsko obrazovanje stvoriti prilike za posao, Bledsoe je stagnirao tri mjeseca prije nego je konačno uzeo posao kao konobar u kafiću,i na ovoj poziciji je posljednje dvije godine.
U početku je slao tri ili četiri zamolbe na dan. No, rekao je Bledsoe, poslodavci preispituju njegov nedostatak iskustva ili praktične vrijednosti njegovog fakulteta. Sada šalje životopis  i molbu za posao jednom svaka dva tjedna ili tako nekako.

Američko gospodarstvo se ne proizvodi dovoljno radnih mjesta za svakoga u ovom trenutku.

Glavni mediji nam ne žele reći da nezaposlenost ide dolje, ali istina je da se postotak radno sposobnih Amerikanaca koji su zaposleni ne raste.
U ožujku 2010., 58,5 posto svih radno sposobnih Amerikanaca je imalo posao.
U ožujku 2012., 58,5 posto svih radno sposobnog Amerikanaca imalo posao.

Da li to zvuči kao poboljšanje? Naravno da ne.

Da li vam zvuči kao da se to već događa u Hrvatskoj? Prosudite sami
 
članak u cjelini možete pročitati OVDJE
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=8359"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,