Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav, Featured, GLOBALNA KRIZA, Illuminati, Masoni, NOVAC, VIJESTI Hrvatska » Tajni Planovi SVJETSKE BANKE I MMF-a za uni┼ítenje Hrvatske !

Tajni Planovi SVJETSKE BANKE I MMF-a za uništenje Hrvatske !

joseph-stiglitzJoseph Stiglitz, autor ovog teksta, nije suludi teoreti─Źar zavjera ve─ç visokopozicionirani njujor┼íki bankar, najcitiraniji ekonomist na svijetu. (Svaka sli─Źnost i usporedba s hrvatskim politi─Źarima u ovom tekstu je namjerna. Ovo jest pri─Źa o Republici Hrvatskoj i njezinoj novijoj povijesti.)

Joseph Stiglitz, profesor ekonomije na ameri─Źkom sveu─Źili┼ítu Stanford, biv┼íi savjetnik predsjedni─Źkog vije─ça Billa Clintona i biv┼íi predsjednik Svjetske banke za obnovu i razvoj odlu─Źio je [highlight color="yellow"] ÔÇ×progovoritiÔÇť o tome kako mo─çne zapadne banke i Me─Ĺunarodni monetarni fond u svojim tajnim dokumentima planiraju i hladnokrvno izazivaju socijalne nemire u mnogim siroma┼ínim i tranzicijskim zemljama diljem svijeta koje ÔÇ×poma┼żuÔÇť [/highlight].

─îlanak je izvorno objavljen u ÔÇ×The ObserveruÔÇť, 29 travnja 2001. prije desetak godina. a mi ga prenosimu u prijevodu i obradi dr. Ivana ┼áimatovi─ça. (─îasopis ÔÇ×SvjetlostÔÇť)
Original mo┼żete pozvati na Googlu: Joseph Stiglitz Observer, ─Źetvrti red: IMF’s four steps to damnation.

─îETIRI KORAKA DO PROKLETSTVA

Perfidno smi┼íljeni scenarij je slijede─çi: Prvo se snimi i detaljno analizira gospodarsko i kadrovsko stanje svake dr┼żave koja zatra┼żi financijsku pomo─ç za svoj razvitak ili opstanak. Nakon toga Svjetska banka za obnovu i razvoj vladi doti─Źne zemlje uru─Źuje istovjetan tipizirani program koji sadr┼żi ─Źetiri obavezna koraka.

PRVI KORAK ÔÇô PRIVATIZACIJA

Prvo ┼íto vlada zemlje-┼żrtve treba neodl┼żno provesti je privatizacija gospodarstva, a posebice velikih javnih i klju─Źnih industrijskih poduze─ça koja ─Źine kralje┼żnicu privrede. Umjesto da se argumentirano usprotive zahtjevu za brzopletu prodaju javnih poduze─ça mnogi su politi─Źari po┼żurili u radosnu [highlight color="red"](ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao gospodarski imperativ. [/highlight]

Da bi u┼íutkali trezvene kriti─Źare takvog nepromi┼íljenog postupka s te┼íkim dalekose┼żnim posljedicama oni se pozivaju na imperativne zahtjeve Svjetske banke za obnovu i razvoj. ÔÇ×Mo┼żete vidjeti kako im se ra┼íire o─Źi na mogu─çnost dobivanja provizije ako se u procjeni vrijednosti imovine velikih javnih poduze─ça i klju─Źnih industrijskih poduze─ça skine koja milijarda ili barem nekoliko stotina milijuna dolaraÔÇť ÔÇô ka┼że profesor Stiglitz.

DRUGI KORAK ÔÇô LIBERALIZACIJA

Nakon kampanjski provedene privatizacije obavezno slijedi dono┼íenje zakonske regulative o liberalizaciji tr┼żi┼ínog kapitala. Taj potez, teorijski gledano, omogu─Źuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u zemlju-┼żrtvu, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najve─çi dio raspolo┼żivog kapitala na ÔÇ×zakonitÔÇť na─Źin nesmetano izlazi iz zemlje.

Taj proces izvla─Źenja kapitala je u ekonomiji poznat podimenom ÔÇ×krug vru─Źeg novcaÔÇť. Novac ili, to─Źnije re─Źeno plja─Źka┼íki kapital ulazi u zemlju-┼żrtvu prvenstveno radi ┼ípekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput pla┼íljive divlja─Źi, bje┼żi glavom bez obzira ve─ç na prvi znak nadolaze─çih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost.

U tom pani─Źnom bijegu kapitala dr┼żavne pri─Źuve mogu ÔÇ×presu┼íitiÔÇť┬á za samo nekoliko dana. Nakon takvog vje┼íto insceniranog bijega kapitala MMF obavezno tra┼żi od vlade zemlje-┼żrtve da odmah drasti─Źno pove─ça kamatne stope na 30, 50 ili ─Źak 80% kako bi velike svjetske ┼ípekulante privukla na povrat isisanog dr┼żavnog kapitala. ÔÇ×Rezultat takvog poteza vlade, koja naj─Źe┼í─çe nema drugog izlaza, je predvidljivÔÇť ÔÇô ka┼że profesor Stiglitz. Astronomske kamatne stope, dakako, brzo privuku odbjegli kapital, dok s druge strane one sustavno razaraju industrijsku prizvodnju i definitivno isu┼íuju nacionalnu riznicu zemlje-┼żrtve.

TRE─ćI KORAK ÔÇô TR┼ŻI┼áNO ODRE─ÉIVANJE CIJENA

Tada MMF zemlju-┼żrtvu koja je na izdisaju hladnokrvno uvla─Źi u tre─Źi korak ÔÇô tako zvano ÔÇ×tr┼żi┼íno odre─Ĺivanje cijenaÔÇť. To je lijep izraz za dramati─Źno dizanje cijena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne vrijedi za cijenu rada (pla─çe) i mirovine. Time se, u prvom redu, drasti─Źno ru┼íi ve─ç ionako nizak ┼żivotni standard stanovni┼ítva te osjetno podi┼żu poslovni tro┼íkovi u ve─ç dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema ve─ç dobro uigranom scenariju, slijedi zavr┼íni ─Źetvrti korak.

─îETVRTI KORAK ÔÇô MMF-ov PROSVJED

Tim prosvjedom je zemlja-┼żrtva doslovce ba─Źena ÔÇ×na koljenaÔÇť i ÔÇ×de factoÔÇť se nalazi pred posvema┼ínjim gospodarskim uni┼ítenjem. U tim dramati─Źnim okolnostima MMF iz nje zlo─Źina─Źkom hladnokrvno┼í─çu izvla─Źi i posljednje kapi krvi. Programirano poja─Źava ÔÇ×vatruÔÇť i podi┼że socijalnu temperaturu dok napokon cijeli kotao ne eksplodira. Time je otvoreno samo predvorje pakla. Eklatantan primjer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siroma┼íno pu─Źanstvo, nakon ─Źega su posvuda buknuli ┼żestoki prosvjedi i nemiri.

U tom pogledu je tako─Ĺer pou─Źan primjer Bolivije u kojoj su pro┼íle godine izbili veliki nemiri zbog drasti─Źnog pove─Źanja cijene vode. Vje┼íto programirani i precizno tempirani MMF-ovi prosvjedi, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni bijeg kapitala iz zemlje-┼żrtve, a nerijetko dovode i do ste─Źaja vlade. Taj posvema┼ínji gospodarski pale┼ż ima i svoju svijetlu stranu┬á – dakako, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala.

U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smije┼ínim cijenama otkupiti preostalu imovinu zemlje-┼żrtve u pani─Źnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu ve─ç je u posljednjim desetlje─Źima u Tre─çem svijetu stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobjednici uvijek bile mo─çne zapadne banke koje u bezdu┼ínom lovu za kapitalom ni pred ─Źim ne prezaju.

Prema profesoru Stiglitzu u planovima MMF-a i Svjetske banke za obnovu i razvoj ponajviše zabrinjavaju dvije bitne stvari:

1. Da se planovi stvaraju u tajnosti i da ih uvijek vodi apsolutisti─Źka ideologija kojoj je strana svaka humanost i altruizam.┬á Uz to, oni nikada nisu otvoreni za stru─Źnu raspravu┬á i primjedbe te su tako razra─Ĺeni da programirano uru┼íavaju demokraciju u zemlji koja ih nekriti─Źki primjenjuje.

2. Da nisu uspješni!

Postoji li zemlja koja je izbjegla ovakvu nesretnu sudbinu? ÔÇ×DaÔÇť ÔÇô ka┼że profesor Stiglitz: ÔÇ×Bocvana!ÔÇť Njihov trik? ÔÇ×Odlu─Źno su rekli managerima MMF-a i Svjetske banke: Go home!

Ako je to mo─çnim predstavnicima svjetskog kapitala mogla re─çi Bocvana, zar to isto nebi mogla i Hrvatska prije nego bude kasno?

Jeste li zapamtili tko sve zaziva MMF u Hrvatsku, zapamtite ih i sjetite se na izborima: to su neprijatelji Hrvatske i Vaši osobni neprijatelji. njihove maske nisu bitne.
 
Kako MMF i Svjetska banka dovode dr┼żave u du┼żni─Źko ropstvo

 
MMF kao (je) sudbina

 
 
(amac.hrvati-amac.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=8354"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Bankarski sustav, Featured, GLOBALNA KRIZA, Illuminati, Masoni, NOVAC, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,