Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ulje od kanabisa: Doktori ga preporučuju iako nije legalno

Ulje od kanabisa: Doktori ga preporučuju iako nije legalno

ulje-kanabisPreparate marihuane, iako su u Hrvatskoj nelegalizirani i neregistrirani, na crnom tržištu nabavlja sve više pacijenata. Stručnjaci ukazuju da su potrebna još mnoga klinička ispitivanja prije legalizacije. Donosimo vam primjere iz susjedne Srbije

Pacijentici M.R. (61) iz Beograda nedavno je liječnik onkolog sugerirao da tijekom daljnjeg liječenja koristi i ulje od kanabisa. U ljekarnama ga nije mogla kupiti, jer u Srbiji ono nije ni registrirano ni legalizirano, ali ga je, preko internet-oglasa, na crnom tržištu, lako nabavila.

“Šprica” ulja dovoljan za mjesec dana korištenja, platila je 350 eura. Prodaju ga dileri ili pacijenti koji su ga koristili i kojima je, kako tvrde, pomoglo.

Našu sugovornicu je, kao i većinu drugih pacijenata koji su kanabisovo ulje kupovali isključivo za liječenje karcinoma, uznemiravala pomisao da, u stvari, ne zna što je kupila! Ostaje joj samo da vjeruje da je, zaista, uzela ulje od kanabisa.

Profesor Danica Grujičić, predsjednik Radne skupine za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, naglašava da je izuzetno opasno da se pacijentima preporučuju alternativni lijekovi koji nisu prošli proceduru Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva, već se o njima zna isključivo iz navoda iskustava liječenja oboljelih.

Tako se, kaže profesorica, javnost i pacijenti dovode u zabludu da je korištenjem isključivo pojedinih “preparata” ostvaren pozitivan terapijski učinak. Ona podsjeća i da se svaka ilegalna prodaja i preprodaja, kao i obmanjivanje oboljelih i njihovih članova obitelji, tretira kao kazneno djelo.

O ljekovitosti marihuane i kanabisovog ulja sve češće se govori u TV emisijama, na različitim tribinama i drugom javnim mjestima.

Liječnici u Srbiji, imaju različita mišljenja

Na obazrivost poziva profesor Zlatko Mehmedić, ekspert iz Beograda, koji 20 godina marihuanu istražuje na Sveučilištu Mississippi, jedinom mjestu u Americi gdje se pod kontrolom američkog Nacionalnog instituta za lijekove, istražuje marihuana.

Da bi se marihuana koristila u medicinske svrhe i bila proglašena lijekom, potrebno je da se na temelju kliničkih istraživanja dođe do farmaceutskog proizvoda koji ima svoju dozu i svrhu liječenja – kaže, za “Novosti”, dr Mehmedić.

Marihuana, kao biljni suplement koji se uzima inhalacijom, odnosno pušenjem, ne može biti svrstana u lijek budući da se ne može dozirati!

Ne spori profesor Mehmedić da su neki spojevi marihuane danas predmet intenzivnih istraživanja, naročito CBD kanabidoil. Pokazalo se, kako kaže, da ta supstanca u nekim slučajevima smanjuje broj epileptičnih napada kod mališana oboljelih od epilepsije. Ali, smatra da odluku o legalizaciji treba donijeti tek po okončanju ovih istraživanja.

Kada je riječ o legalizaciji ulja, istina je da ima mnogo onih koji potvrđuju da su se njime izliječili ili da im je ublažilo tegobe. Ali ovakva tvrdnja nema znanstvenu potporu. Nije dokazan farmakološki put djelovanja ovakvog ekstrakta-ulja, niti je utvrđen farmaceutski oblik i doza takvog lijeka koji to potvrđuju – poručuje profesor Mehmedić.

U EUROPI ŠARENO

Priča o legalizaciji marihuane (kanabisa) za liječenje vrlo je specifična i različita od zemlje do zemlje. U Njemačkoj je, primjerice, legalizirana, ali je vrlo teško dospjeti na listu dopuštenih korisnika.

Odobrena je i u: Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Španjolskoj i Portugalu.

Zabrana i dalje postoji u: Norveškoj, Islandu, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Turskoj …

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2014/07/24/recept-kako-napraviti-ulje-kanabisa-alternative-za-kemoterapiju/
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,