Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » NAPOKON PRAVA ISTINA HRVATSKA => GRČKA: Ministar financija priznao! Hrvatska je gora od Grčke, i u dugovima je 700 milijardi kuna

NAPOKON PRAVA ISTINA HRVATSKA => GRČKA: Ministar financija priznao! Hrvatska je gora od Grčke, i u dugovima je 700 milijardi kuna

hrvatska-grckaSkoro četvrt stoljeća nakon osamostaljenja, Hrvatska ne može ponuditi budućnost svojim građanima. “Onda smo gori nego Grčka? Da, po tom podatku smo gori nego Grčka. Država je dužna 280 milijardi, a građani i tvrtke 420 milijardi”

Na Dnevniku Nove TV gostovao ministar financija Boris Lalovac, koji se osvrnuo na slabi rast hrvatskog gospodarstva te na smanjenje zateznih kamata, a otkrio je i planove u daljnjim pregovorima s bankama po pitanju prezaduženih građana.

Ministar financija je kazao kako dug građana i kompanija iznosi oko 140% bruto domaćeg proizvoda, odnosno oko 420 milijardi kuna duga te konstatirao kako je po tom pitanju Hrvatska gora nego Grčka.

Očekujete li protuudar banaka zbog smanjenja zateznih kamata? Uzimate im vrhnje?

Da, zatezne kamate su dugo vremena u Hrvatskoj bile jedan okidač dužničkog ropstva. Zato je dobro da se smanje i budu na razini EU. Neće to bankama teško pasti jer 60 do 100 milijuna kuna, koliko bi eventualno izgubili u ovome dijelu gdje bi se smanjile kamate na potrošačke kredite, mislim da je to kap u moru njihove dobiti.

Izaći ćemo iz recesije, ali jer se Europa oporavlja. Nije baš za pohvalu.

Ima puno mjera Vlade. Mjere su bile i rasterećenje gospodarstva, reinvestirana dobit. Brojni su pokazatelji i meni, što se tiče punjenja proračuna, na realnim brojkama.

Gdje vidite taj oporavak?

S 30.4., na primjer, PDV se puno bolje puni nego prošle godine, čak milijardu i pol kuna imamo veći PDV, nego u istom razdoblju prošle godine. Također, bolje su godišnje prijave poreza na dobit, nego prošle godine. I po drugim brojnim fiskalnim brojkama, što se vidi u proračunu. Ali to još uvijek nje dovoljno značajnije pomicanje gospodarstva.

Hoćete reći – glava nam je iznad vode, ali daleko smo od oporavka?

Svakako su pozitivni trendovi tu, međutim jedan od glavnih razloga zašto se nije dubinski preokrenulo gospodarstvo i potrošnja je upravo veliki dug građana i kompanija. Prema zadnjem izvještaju Eurostata, on iznosi oko 140% bruto domaćeg proizvoda – to je negdje oko 420 milijardi kuna duga.

Onda smo gori nego Grčka?

Da, po tom podatku smo gori nego Grčka. Država je dužna 280 milijardi, a građani i tvrtke 420 milijardi.

Očito je oprost duga dao rezultate, ali mizerne za sada?

Ovo je prva Vlada koja se počela dubinski baviti problemima građana i njihove prezaduženosti. Znate brojne mjere Vlade, pogotovo što se tiče oprosta duga. Imamo jedan primjer – 4 i pol tisuće građana zadovoljava socijalne kriterije za otpis duga, no javilo se samo 100 građana. I ovim putem ih pozivamo, i zvat ćemo ih ponaosob, da dođu i potpišu otpis njihovog duga. Oni ne moraju ništa raditi, nego doći u Poreznu upravu i potpisati da riješe svoj porezni odnos. Nemaju što platiti jer zadovoljavaju kriterije.

Ali to je kap u moru. Oni ne mogu vraćati kredite. Tu se vraćamo na banke – ne možete ništa ili nemate hrabrosti?

Ova Vlada je pokazala dva puta da ima hrabrosti: prvi put smanjivanjem kamata, drugi put zamrzavanjem tečaja.

Zamrznuli ste, ali niste riješili, samo ste sve odgodili?

Mi želimo rješavati dug, problem je jer netko ima kredit 30 godina. Mi smo zamrznuli na godinu dana i vidite kako pokušavamo pregovarati s bankama, ali nažalost još nemamo pozitivnog odgovora od njih jer da su dali nekakav prijedlog da otkupimo stanove. To nisu ozbiljni prijedlozi.

Koji je realan prijedlog da banke pomognu i rasterete građane? Da jednostavno otpišu 30 posto potraživanja?

Banke će sigurno morati ići u otpis potraživanja. Ukoliko su mogli u doba najveće krize ove zemlje, 2009. godine, izvući 10-12 milijardi kuna dobiti svojim maticama, ne vidim razloga da neće moći podmetnuti leđa i pomoći hrvatskim građanima. Jer oni zarađuju od hrvatskih građana i hrvatskih tvrtki. Oni će to morati s bilo kojom vladom koja dođe iza nas zato što smo mi počeli nekakve stvari koje se prije nas nitko nije usudio. S bankarima se niti jedna vlada do sad nije usudila krenuti u dubinsko rješavanje problema građana.

Kada će Vlada dati prijedlog za rješavanje švicaraca i rasterećenje građana, ima li neki rok?

Ne želimo nasilno rješavati, kao što smo nažalost bili prisiljeni rješavati zadnja dva puta.

Ukoliko banke izađu sa svojim prijedlozima, dobio sam informaciju da rade na modelima, sjest ćemo i ponovno razgovarati. Mi još imamo 6 mjeseci vremena dok ne istekne taj zakon.

Ja se nadam – cijelo vrijeme pokušavam reći da nema tužbi, jer znate da su banke prijetile i ustavnim tužbama – ja se nadam da će kroz mjesec-dva dana banke doći s konkretnim prijedlogom.

Izgubljena generacija: Mladi u Hrvatskoj žive s roditeljima i nemaju posao

Ekonomska kriza iz koje Hrvatska ne izlazi već sedmu godinu ostavila je teške posljedice na mlađe ljude i stvorila cijelu jednu izgubljenu generaciju.

Visoka nezaposlenost mladih rezultirala je demografskim slomom, te imamo pad populacije, starenje stanovništva i sve veće iseljavanje u inozemstvo.

Eurostat, statistički ured Europske unije objavio je ovog tjedna istraživanje o mladima koje je otkrilo da su trendovi po tom pitanju u Hrvatskoj, u mnogim aspektima prilično loši.

Hrvatska ima visoku stopu nezaposlenosti mladih, a posebno zabrinjava podatak da je ona vrlo prisutna i među visokoobrazovanima, koji bi trebali biti najlakše zapošljivi. Kako pokazuju podaci oko 30 mladih nezaposlenih je visokoobrazovano. Ujedno je ta skupina najatraktivnija na tržištu rada Europske unije, tako da se može očekivati da se trend iseljavanja nastavi.

Veliki broj mladih je također praktički isključen iz društva te u skupini mladih od 15 do 24 godine oko 19 posto mladih ne radi niti se školuje.

Situacija je još lošija u skupini od 25 do 29 godina, u kojoj je preko 25 posto mladih nema posao niti se školuje.

Sve je to utjecalo na kasno osamostaljivanje, pa tako mladi u Hrvatskoj najkasnije u Europskoj uniji napuštaju roditeljski dom. Dok primjerice u Švedskoj i Danskoj mladi odlaze od kuće sa 20 godina starosti, u Hrvatskoj se osamostaljuju tek sa 33 godine, u prosjeku.

Eurostatova analiza pokazala je da Hrvatska ima najmanji broj parova s djecom među 28 zemalja članica Europske unije.

Prema ranije objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, posljednji prirodni prirast u Hrvatskoj zabilježen je 1997. godine, dok je 2013. godine broj živorođene djece pao ispod 40 tisuća, što je najniže od 2003. godine.

Na samom smo dnu Europe, bez posla polovica mladih Hrvata

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji u svibnju ove godine iznosila je 10,3 posto, dok je nezaposlenost u eurozoni bila 11,6 posto, objavio je Eurostat, statistički ured EU.

Nezaposleno je, procjenjuje Eurostat, ukupno 25,184 milijuna stanovnika Unije, od kojih 18,552 milijuna živi u eurozoni. U usporedbi s travnjem 2014. broj nezaposlenih u EU smanjio se za 63 tisuće, a broj nezaposlenih u eurozoni manji je za 28 tisuća. Na godišnjoj razini, u usporedbi sa svibnjem 2013. godine, u Europi je 1.361 milijuna nezaposlenih osoba manje, dok se u eurozoni broj nezaposlenih smanjio za 636 tisuća.

Nove brojke Eurostata pokazuju da je Hrvatska prema nezaposlenosti i dalje u samom vrhu. Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 16,3 posto, a gori su samo Španjolska (25,1 posto) i Grčka (26,8 posto).

Najmanju stopu nezaposlenosti u EU ima Austrija (4,7 posto), a slijede je Njemačka (5,1 posto), Malta (5,7 posto), Češka (6,3 posto) i Luksemburg (6,3 posto).
Bez posla polovica mladih Hrvata

Još gori je međutim podatak da je u Hrvatskoj bez posla čak 48,7 posto mladih. Ukupno je u EU nezaposleno 5,187 milijuna mladih (radi se o osobama mlađim od 25 godina), od čega 3,356 milijuna otpada na područje eurozone.

Najveća nezaposlenost među mladima je u Grčkoj (57,7 posto) i Španjolskoj (54 posto). Hrvatska je na trećem mjestu. Najmanje mladih bez posla je u Njemačkoj (7,8 posto), Austriji (8,9 posto) i Nizozemskoj (10,8 posto). Broj mladih bez posla u EU u godinu dana smanjio se za 464 tisuće, a u eurozoni za 205 tisuća.

Prije 3 godine smo objavljivali serijal članaka HRVATSKA = GRČKA dok se pričalo o najmanjoj zaduženosti u Europi. Članke možete ovdje pročitati klikom na LINK
 

 
 
(index.hr,youtube.com/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=20894"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,