Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ulje od kanabisa: Doktori ga preporu─Źuju iako nije legalno

Ulje od kanabisa: Doktori ga preporu─Źuju iako nije legalno

ulje-kanabisPreparate marihuane, iako su u Hrvatskoj nelegalizirani i neregistrirani, na crnom tr┼żi┼ítu nabavlja sve vi┼íe pacijenata. Stru─Źnjaci ukazuju da su potrebna jo┼í mnoga klini─Źka ispitivanja prije legalizacije. Donosimo vam primjere iz susjedne Srbije

Pacijentici M.R. (61) iz Beograda nedavno je lije─Źnik onkolog sugerirao da tijekom daljnjeg lije─Źenja koristi i ulje od kanabisa. U ljekarnama ga nije mogla kupiti, jer u Srbiji ono nije ni registrirano ni legalizirano, ali ga je, preko internet-oglasa, na crnom tr┼żi┼ítu, lako nabavila.

“┼áprica” ulja dovoljan za mjesec dana kori┼ítenja, platila je 350 eura. Prodaju ga dileri ili pacijenti koji su ga koristili i kojima je, kako tvrde, pomoglo.

Na┼íu sugovornicu je, kao i ve─çinu drugih pacijenata koji su kanabisovo ulje kupovali isklju─Źivo za lije─Źenje karcinoma, uznemiravala pomisao da, u stvari, ne zna ┼íto je kupila! Ostaje joj samo da vjeruje da je, zaista, uzela ulje od kanabisa.

Profesor Danica Gruji─Źi─ç, predsjednik Radne skupine za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, nagla┼íava da je izuzetno opasno da se pacijentima preporu─Źuju alternativni lijekovi koji nisu pro┼íli proceduru Dr┼żavne agencije za lijekove i medicinska sredstva, ve─ç se o njima zna isklju─Źivo iz navoda iskustava lije─Źenja oboljelih.

Tako se, ka┼że profesorica, javnost i pacijenti dovode u zabludu da je kori┼ítenjem isklju─Źivo pojedinih “preparata” ostvaren pozitivan terapijski u─Źinak. Ona podsje─ça i da se svaka ilegalna prodaja i preprodaja, kao i obmanjivanje oboljelih i njihovih ─Źlanova obitelji, tretira kao kazneno djelo.

O ljekovitosti marihuane i kanabisovog ulja sve ─Źe┼í─çe se govori u TV emisijama, na razli─Źitim tribinama i drugom javnim mjestima.

Lije─Źnici u Srbiji, imaju razli─Źita mi┼íljenja

Na obazrivost poziva profesor Zlatko Mehmedi─ç, ekspert iz Beograda, koji 20 godina marihuanu istra┼żuje na Sveu─Źili┼ítu Mississippi, jedinom mjestu u Americi gdje se pod kontrolom ameri─Źkog Nacionalnog instituta za lijekove, istra┼żuje marihuana.


Da bi se marihuana koristila u medicinske svrhe i bila progla┼íena lijekom, potrebno je da se na temelju klini─Źkih istra┼żivanja do─Ĺe do farmaceutskog proizvoda koji ima svoju dozu i svrhu lije─Źenja – ka┼że, za “Novosti”, dr Mehmedi─ç.

Marihuana, kao biljni suplement koji se uzima inhalacijom, odnosno pu┼íenjem, ne mo┼że biti svrstana u lijek budu─çi da se ne mo┼że dozirati!

Ne spori profesor Mehmedi─ç da su neki spojevi marihuane danas predmet intenzivnih istra┼żivanja, naro─Źito CBD kanabidoil. Pokazalo se, kako ka┼że, da ta supstanca u nekim slu─Źajevima smanjuje broj epilepti─Źnih napada kod mali┼íana oboljelih od epilepsije. Ali, smatra da odluku o legalizaciji treba donijeti tek po okon─Źanju ovih istra┼żivanja.

Kada je rije─Ź o legalizaciji ulja, istina je da ima mnogo onih koji potvr─Ĺuju da su se njime izlije─Źili ili da im je ubla┼żilo tegobe. Ali ovakva tvrdnja nema znanstvenu potporu. Nije dokazan farmakolo┼íki put djelovanja ovakvog ekstrakta-ulja, niti je utvr─Ĺen farmaceutski oblik i doza takvog lijeka koji to potvr─Ĺuju – poru─Źuje profesor Mehmedi─ç.

U EUROPI ŠARENO

Pri─Źa o legalizaciji marihuane (kanabisa) za lije─Źenje vrlo je specifi─Źna i razli─Źita od zemlje do zemlje. U Njema─Źkoj je, primjerice, legalizirana, ali je vrlo te┼íko dospjeti na listu dopu┼ítenih korisnika.

Odobrena je i u: Francuskoj, ─îe┼íkoj, Slova─Źkoj, Austriji, ┼ávicarskoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj, ┼ávedskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, ┼ápanjolskoj i Portugalu.

Zabrana i dalje postoji u: Norve┼íkoj, Islandu, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Ma─Ĺarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Gr─Źkoj, Turskoj …

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2014/07/24/recept-kako-napraviti-ulje-kanabisa-alternative-za-kemoterapiju/
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,