Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Prebacivanje iz vozila u javni prijevoz može uštedjeti svijetu 100.000 milijardi dolara i smanjiti zagađenje za 40%

Prebacivanje iz vozila u javni prijevoz može uštedjeti svijetu 100.000 milijardi dolara i smanjiti zagađenje za 40%

zagađenje-zrakPorast emisije ugljičnog dioksida kojeg generiraju vozila pridonijela je nastajanju epidemije koja je rezultirala proširenjem bolesti i smrti diljem svijeta

Amerika nije jedina zemlja pati. Gradovi diljem svijeta su se suočili smanjenom kvaliteta zraka zbog zagađenja, zbog čega su mnogi ljudi razvili kronične zdravstvene probleme poput astme, respiratornih infekcija i drugih poteškoća s disanjem.

Onečišćenje zraka uzrokuje oko 200.000 preranih smrti u SAD-u, navodi se u istraživanju koje je MIT objavio u 2013. godini. Studija je utvrdila da su emisije u prometu jedan od vodećih uzroka zagađenja zraka, čineći stanovnike grada kao savršene mete.

Onečišćujuće tvari u zraku, ne samo da negativno utječu na ljude i okoliš, već i koštaju. Međutim, novo izvješće objavljeno na Sveučilištu u Kaliforniji ima odgovor koji je relativno jednostavan. Koristite manje automobile.

Vožnje bicikla ili hodanje može uštedjeti bilione u idućih 35 godina

Širenje javnog prijevoza moglo bi uštedjeti javnom i privatnom sektoru više od 100.000 milijardi dolara, od sada pa do 2050, kako piše UC Davisa. Koristeći druge metode mobilnosti, kao što su hodanje i biciklizam, možemo smanjiti emisiju ugljičnog dioksida na samo 1.700 megatona godišnje u 2050.

Izvršenje strože kontrole propisa onečišćenja, uključujući širenje korištenja ultra-sumpornih goriva, može pomoći spriječiti procijenjenu projekciju od 1,4 milijuna prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje koji će proizaći iz zagađenja ispušnih cijevi vozila do 2050, navodi se u analizi od strane Međunarodnog vijeća za čisti prijevoz.

Udvostručenjem naftnog gospodarstva vezanog za motorna vozila, dužnosnici procjenjuju da se emisija CO2 može smanjiti za dodatnih 700 megatona do 2050.

“Studija pokazuje da odlazeći od automobila koji je u središtu razvoja, pogotovo u brzorastućim gospodarstvima, će smanjiti urbani CO2 dramatično i smanjiti troškove”, navodi se u izvješću koautora Lew Fultona, koji je i suvoditelj NextSTEPS programa na UC Davis Institutu prometnih znanosti.

“Krtična stvar je da također treba smanjiti potrošnju energije i emisiju ugljičnog dioksida za sva vozila”, dodao je.

Izvještaj, koji je objavljen 17. rujna na pripremnom sastanku UN-a u New Yorku, je prvi koji je istražio kako “velike promjene u transportnim ulaganjima u svijetu će utjecati na emisije urbanističke vrste prijevoza putnika, kao i mobilnost pojedine dohodovne skupine.”

Scenarij “High Shift” se koristio za konfiguriranje studije brojeva, idealanog modela u kojem bi vlada povećala ulaganja u željeznicu i čistog autobusnog prijevoza, uz izgradnju infrastrukture koja će osiguravati sigurnu šetnju i vožnju biciklom. Vlade će također morati potrošiti manje na izgradnji cesta i garaža, usmjeravajući ljude daleko od želje da posjeduju vozilo.

Istraživači se nadaju da će rezultati doprinijeti međunarodnim sporazumima u pogledu reforme politike.

SAD je i dalje vodeći proizvođač CO2 i ostalih otrova u prometu

U 2010., gotovo četvrtina emisija ugljičnog dioksida je potjecala iz urbanih transportnih sektora, stvarajući oko 2.300 megatona CO2 te godine. Stručnjaci kažu da, uz nastavak brze urbanizacije, osobito u zemljama poput Kine i Indije, u razvoju, bi se ti brojevi mogli se udvostručiti u idućih 35 godina, nanoseći još veći pritisak na ljude i okoliš.

Amerika je vodeća svjetska sila u emisiji CO2 i zagađivanju okoliša uz pomoć urbanog prijevoza putnika. Međutim, očekuje se da će značajno smanjiti emisije od 670 megatona godišnje na 560 megatona do 2050. godine kroz usporavanje rasta transporta i povećanje učinkovitosti goriva.

Međutim, brzi urbani rast i ovisnost o vozilima u Kini očekuje povećanje emisije CO2 od 190 megatona godišnje za nevjerojatnih 1.100 megatona. Srećom, najnoviji podaci pokazuju da je Kina već poduzela korake ka financiranju povećanja prijevoza javnim stredstvima.

Indija je još nacija u razvoju, nacija koja drži oči zatvorenima. Emisije CO2 emisija očekuju povećanje od 70 megatona do 540 megatona do 2050. godine, ali stručnjaci kažu da se u High Shift scenariju javni prijevoz može provesti diljem svijeta, utrostručiti pristupačnosti onih sa najnižim primanjima i udvostručiti za drugu najnižu skupinu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(preveo: mag. Alfred Bošković / uredio: nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , ,