Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Prebacivanje iz vozila u javni prijevoz mo┼że u┼ítedjeti svijetu 100.000 milijardi dolara i smanjiti zaga─Ĺenje za 40%

Prebacivanje iz vozila u javni prijevoz mo┼że u┼ítedjeti svijetu 100.000 milijardi dolara i smanjiti zaga─Ĺenje za 40%

zaga─Ĺenje-zrakPorast emisije uglji─Źnog dioksida kojeg generiraju vozila pridonijela je nastajanju epidemije koja je rezultirala pro┼íirenjem bolesti i smrti diljem svijeta

Amerika nije jedina zemlja pati. Gradovi diljem svijeta su se suo─Źili smanjenom kvaliteta zraka zbog zaga─Ĺenja, zbog ─Źega su mnogi ljudi razvili kroni─Źne zdravstvene probleme poput astme, respiratornih infekcija i drugih pote┼íko─ça s disanjem.

One─Źi┼í─çenje zraka uzrokuje oko 200.000 preranih smrti u SAD-u, navodi se u istra┼żivanju koje je MIT objavio u 2013. godini. Studija je utvrdila da su emisije u prometu jedan od vode─çih uzroka zaga─Ĺenja zraka, ─Źine─çi stanovnike grada kao savr┼íene mete.

One─Źi┼í─çuju─çe tvari u zraku, ne samo da negativno utje─Źu na ljude i okoli┼í, ve─ç i ko┼ítaju. Me─Ĺutim, novo izvje┼í─çe objavljeno na Sveu─Źili┼ítu u Kaliforniji ima odgovor koji je relativno jednostavan. Koristite manje automobile.

Vo┼żnje bicikla ili hodanje mo┼że u┼ítedjeti bilione u idu─çih 35 godina

┼áirenje javnog prijevoza moglo bi u┼ítedjeti javnom i privatnom sektoru vi┼íe od 100.000 milijardi dolara, od sada pa do 2050, kako pi┼íe UC Davisa. Koriste─çi druge metode mobilnosti, kao ┼íto su hodanje i biciklizam, mo┼żemo smanjiti emisiju uglji─Źnog dioksida na samo 1.700 megatona godi┼ínje u 2050.

Izvr┼íenje stro┼że kontrole propisa one─Źi┼í─çenja, uklju─Źuju─çi ┼íirenje kori┼ítenja ultra-sumpornih goriva, mo┼że pomo─çi sprije─Źiti procijenjenu projekciju od 1,4 milijuna prijevremenih smrtnih slu─Źajeva godi┼ínje koji ─çe proiza─çi iz zaga─Ĺenja ispu┼ínih cijevi vozila do 2050, navodi se u analizi od strane Me─Ĺunarodnog vije─ça za ─Źisti prijevoz.

Udvostru─Źenjem naftnog gospodarstva vezanog za motorna vozila, du┼żnosnici procjenjuju da se emisija CO2 mo┼że smanjiti za dodatnih 700 megatona do 2050.

“Studija pokazuje da odlaze─çi od automobila koji je u sredi┼ítu razvoja, pogotovo u brzorastu─çim gospodarstvima, ─çe smanjiti urbani CO2 dramati─Źno i smanjiti tro┼íkove”, navodi se u izvje┼í─çu koautora Lew Fultona, koji je i suvoditelj NextSTEPS programa na UC Davis Institutu prometnih znanosti.

“Krti─Źna stvar je da tako─Ĺer treba smanjiti potro┼ínju energije i emisiju uglji─Źnog dioksida za sva vozila”, dodao je.


Izvje┼ítaj, koji je objavljen 17. rujna na pripremnom sastanku UN-a u New Yorku, je prvi koji je istra┼żio kako “velike promjene u transportnim ulaganjima u svijetu ─çe utjecati na emisije urbanisti─Źke vrste prijevoza putnika, kao i mobilnost pojedine dohodovne skupine.”

Scenarij “High Shift” se koristio za konfiguriranje studije brojeva, idealanog modela u kojem bi vlada pove─çala ulaganja u ┼żeljeznicu i ─Źistog autobusnog prijevoza, uz izgradnju infrastrukture koja ─çe osiguravati sigurnu ┼íetnju i vo┼żnju biciklom. Vlade ─çe tako─Ĺer morati potro┼íiti manje na izgradnji cesta i gara┼ża, usmjeravaju─çi ljude daleko od ┼żelje da posjeduju vozilo.

Istra┼żiva─Źi se nadaju da ─çe rezultati doprinijeti me─Ĺunarodnim sporazumima u pogledu reforme politike.

SAD je i dalje vode─çi proizvo─Ĺa─Ź CO2 i ostalih otrova u prometu

U 2010., gotovo ─Źetvrtina emisija uglji─Źnog dioksida je potjecala iz urbanih transportnih sektora, stvaraju─çi oko 2.300 megatona CO2 te godine. Stru─Źnjaci ka┼żu da, uz nastavak brze urbanizacije, osobito u zemljama poput Kine i Indije, u razvoju, bi se ti brojevi mogli se udvostru─Źiti u idu─çih 35 godina, nanose─çi jo┼í ve─çi pritisak na ljude i okoli┼í.

Amerika je vode─ça svjetska sila u emisiji CO2 i zaga─Ĺivanju okoli┼ía uz pomo─ç urbanog prijevoza putnika. Me─Ĺutim, o─Źekuje se da ─çe zna─Źajno smanjiti emisije od 670 megatona godi┼ínje na 560 megatona do 2050. godine kroz usporavanje rasta transporta i pove─çanje u─Źinkovitosti goriva.

Me─Ĺutim, brzi urbani rast i ovisnost o vozilima u Kini o─Źekuje pove─çanje emisije CO2 od 190 megatona godi┼ínje za nevjerojatnih 1.100 megatona. Sre─çom, najnoviji podaci pokazuju da je Kina ve─ç poduzela korake ka financiranju pove─çanja prijevoza javnim stredstvima.

Indija je jo┼í nacija u razvoju, nacija koja dr┼żi o─Źi zatvorenima. Emisije CO2 emisija o─Źekuju pove─çanje od 70 megatona do 540 megatona do 2050. godine, ali stru─Źnjaci ka┼żu da se u High Shift scenariju javni prijevoz mo┼że provesti diljem svijeta, utrostru─Źiti pristupa─Źnosti onih sa najni┼żim primanjima i udvostru─Źiti za drugu najni┼żu skupinu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(preveo: mag. Alfred Bošković / uredio: nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , ,