Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ŠOKANTNO: Milijuni genetski modificiranih komaraca pušteni bez procjene rizika

ŠOKANTNO: Milijuni genetski modificiranih komaraca pušteni bez procjene rizika

komarac GMU slučaju da niste znali, genetski modificirani komarci su pušteni nebrojeno puta na planeti Zemlji. Do danas, milijuni komaraca su pušteni na različitim mjestima, Kajmanski otoci, Malezija i Brazil, ali i SAD.

Sada, kreator GM komaraca Oxitec može osloboditi milijune genetski modificiranih komaraca u područjima usjeva, uključujući i masline, agrume, kupus, paradajz i pamuk.

Britanska tvrtka, Oxitec je tvorac svih genetski modificiranih insekata. Cilj tvrtke je stvoriti globalno tržište, gdje će GM kukci biti oslobođeni po cijelom svijetu kako bi se preuzela i uništila populacija prirodnih insekata. Uz zamjenu prirodnih insekata, tvrtka se nada da će uništiti bolesti koje nose insekti, kao i one kukace koji se hrane usjevima seljaka. Kako to zastrašujuće možda zvuči, tisuće vrsta kukaca može biti genetski promijenjeno u bliskoj budućnosti.

Zanimljivo, Oxitec je podržan i vrlo blizak s multinacionalnom kompanijom za proizvodnju pesticida i sjemena, Syngenta. Syngenta, uz pružanje svijetu destruktivne pesticide, također je optužena za prikrivanje smrti mnogih životinja koje konzumiraju Syngenta-in GM kukuruz. Budući da je Syngenta uglavnom zainteresirana na tržištu za poljoprivredne GM štetnike, Syngenta, kao i Oxitec planira komercijalizirati GM kukce širom svijeta.

GM komarciŠto je posebno zastrašujuće oko izlaska i buduće modifikacije tisuće vrsta je da će sve to biti učinjeno s malo procjene rizika. Da ne spominjemo ogromni broju negativnih ishoda koji bi mogli nastati od genetskog modificiranja dijelova biosfere.

Dr. Helen Wallace, direktor GeneWatch Velikoj Britaniji je rekao: “Javnost će biti šokirana kad sazna da će GM insekti biti pušteni u okoliš bez odgovarajuće nadzora. Sukobi interesa bi trebao biti uklonjen iz svih procesa donošenja odluka kako bi se osiguralo da javnost ima odgovarajuću stav o tim planovima. “ 

Da bi se olakšalo oslobađanje GM kukaca, Oxitec utječe na propise u svijetu. Jedan od primjera je utjecaj koji se vrti oko Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority), koja je osnovana kako bi pomogla procjeni rizika od GM insekata. Kao što je izvijestio FarmWars , čini se da su brojni slučajevi sukoba interesa, što uključuje stručnjake sa vezama za Oxitec. Veza onih u EFSA i Oxitec-a je vrlo slična vezi Monsanto i FDA, gdje nekolicina vladinih dužnosnika imaju čvrste veze sa biotehnološkim divom Monsanto.

Nacrt Smjernica o procjeni rizika GM insekata pokazuje neke značajne nedostatke: na primjer, ne uzima u obzir utjecaj GM insekata na hranidbeni lanac. Oxitec-ovi GM insekti su genetski projektirani da umiru uglavnom u fazi larve , tako da mrtve GM ličinke ulaze u prehrambeni lanac unutar poljoprivrednih kultura kao što su masline, kupus i rajčice. Živući GM insekti također mogu biti transportirani na usjeve drugih farmi u različitim zemaljama. EFSA je isključila bilo koje razmatranje o ovim važnim pitanjima iz svog nacrta. Mnogi drugi problemi nisu pravilno naslovljeni.

  Ove  činjenice pokazuju kako Oxitec pokušava utjecati na regulatorne procese za GM insekate.

Oxitec:

  • Ne želi biti odgovoran za bilo kakve komplikacije.
  • Pokušava izbjeći regulaciju GM poljoprivrednih štetnika na usjevima koji se pojavljuju u prehrambenom lancu.
  • Isključuje se u važnim pitanjima iz procjene rizika, kao što su utjecaj na ljudski imunitet i bolest, i mogućih ishoda koji proizlaze iz preživljavanja GM komaraca.
  • Pušta veliku količinu GM komaraca prije propisa.
  • Pokušava definirati “biološku zatvorenost” insekata (koji su programirani da umru u fazi larve) kao ograničena uporaba, zaobilazeći zahtjeve za procjenu rizika i konzultacije o odlukama za oslobađanje GM kukaca u okoliš.
  • Podrivaju uvjete za dobivanje informiranog pristanka za eksperimente koji uključuju insekate koji prenose bolesti.
  • Ignorira bilo kakvo označavanje koristeći proizvode proizvedene od GM insekata i kako kukci mogu biti uništeni kad se jednom puste.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
Eugenika Insekata sa Oxitec glasnogovornikom Hadyn Parry-em

 
 
(activistpost.com, youtube.com / uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11538"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,