Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ┼áOKANTNO: Milijuni genetski modificiranih komaraca pu┼íteni bez procjene rizika

ŠOKANTNO: Milijuni genetski modificiranih komaraca pušteni bez procjene rizika

komarac GMU slu─Źaju da niste znali, genetski modificirani komarci su pu┼íteni nebrojeno puta na planeti Zemlji. Do danas, milijuni komaraca su pu┼íteni na razli─Źitim mjestima, Kajmanski otoci, Malezija i Brazil, ali i SAD.

Sada, kreator GM komaraca Oxitec mo┼że osloboditi milijune genetski modificiranih komaraca u podru─Źjima usjeva, uklju─Źuju─çi i masline, agrume, kupus, paradajz i pamuk.

Britanska tvrtka, Oxitec je tvorac svih genetski modificiranih insekata. Cilj tvrtke je stvoriti globalno tr┼żi┼íte, gdje ─çe GM kukci biti oslobo─Ĺeni po cijelom svijetu kako bi se preuzela i uni┼ítila populacija prirodnih insekata. Uz zamjenu prirodnih insekata, tvrtka se nada da ─çe uni┼ítiti bolesti koje nose insekti, kao i one kukace koji se hrane usjevima seljaka. Kako to zastra┼íuju─çe mo┼żda zvu─Źi, tisu─çe vrsta kukaca mo┼że biti genetski promijenjeno u bliskoj budu─çnosti.

Zanimljivo, Oxitec je podr┼żan i vrlo blizak s multinacionalnom kompanijom za proizvodnju pesticida i sjemena, Syngenta. Syngenta, uz pru┼żanje svijetu destruktivne pesticide, tako─Ĺer je optu┼żena za prikrivanje smrti mnogih ┼żivotinja koje konzumiraju Syngenta-in GM kukuruz. Budu─çi da je Syngenta uglavnom zainteresirana na tr┼żi┼ítu za poljoprivredne GM ┼ítetnike, Syngenta, kao i Oxitec planira komercijalizirati GM kukce ┼íirom svijeta.

GM komarci┼áto je posebno zastra┼íuju─çe oko izlaska i budu─çe modifikacije tisu─çe vrsta je da ─çe sve to biti u─Źinjeno s malo procjene rizika. Da ne spominjemo ogromni broju negativnih ishoda koji bi mogli nastati od genetskog modificiranja dijelova biosfere.

Dr. Helen Wallace, direktor GeneWatch Velikoj Britaniji je rekao: “Javnost ─çe biti ┼íokirana kad sazna da ─çe GM insekti biti pu┼íteni u okoli┼í bez odgovaraju─çe nadzora. Sukobi interesa bi trebao biti uklonjen iz svih procesa dono┼íenja odluka kako bi se osiguralo da javnost ima odgovaraju─çu stav o tim planovima. “┬á

Da bi se olak┼íalo osloba─Ĺanje GM kukaca, Oxitec utje─Źe na propise u svijetu. Jedan od primjera je utjecaj koji se vrti oko Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority), koja je osnovana kako bi pomogla procjeni rizika od GM insekata. Kao ┼íto je izvijestio FarmWars , ─Źini se da su brojni slu─Źajevi sukoba interesa, ┼íto uklju─Źuje stru─Źnjake sa vezama za Oxitec. Veza onih u EFSA i Oxitec-a je vrlo sli─Źna vezi Monsanto i FDA, gdje nekolicina vladinih du┼żnosnika imaju ─Źvrste veze sa biotehnolo┼íkim divom Monsanto.


Nacrt Smjernica o procjeni rizika GM insekata pokazuje neke zna─Źajne nedostatke: na primjer, ne uzima u obzir utjecaj GM insekata na hranidbeni lanac. Oxitec-ovi GM insekti su genetski projektirani da umiru uglavnom u fazi larve , tako da mrtve GM li─Źinke ulaze u prehrambeni lanac unutar poljoprivrednih kultura kao ┼íto su masline, kupus i raj─Źice. ┼Żivu─çi GM insekti tako─Ĺer mogu biti transportirani na usjeve drugih farmi u razli─Źitim zemaljama. EFSA je isklju─Źila bilo koje razmatranje o ovim va┼żnim pitanjima iz svog nacrta. Mnogi drugi problemi nisu pravilno naslovljeni.

┬á Ove┬á ─Źinjenice pokazuju kako Oxitec poku┼íava utjecati na regulatorne procese za GM insekate.

Oxitec:

  • Ne ┼żeli biti odgovoran za bilo kakve komplikacije.
  • Poku┼íava izbje─çi regulaciju GM poljoprivrednih ┼ítetnika na usjevima koji se pojavljuju u prehrambenom lancu.
  • Isklju─Źuje se u va┼żnim pitanjima iz procjene rizika, kao ┼íto su utjecaj na ljudski imunitet i bolest, i mogu─çih ishoda koji proizlaze iz pre┼żivljavanja GM komaraca.
  • Pu┼íta veliku koli─Źinu GM komaraca prije propisa.
  • Poku┼íava definirati “biolo┼íku zatvorenost” insekata (koji su programirani da umru u fazi larve) kao ograni─Źena uporaba, zaobilaze─çi zahtjeve za procjenu rizika i konzultacije o odlukama za osloba─Ĺanje GM kukaca u okoli┼í.
  • Podrivaju uvjete za dobivanje informiranog pristanka za eksperimente koji uklju─Źuju insekate koji prenose bolesti.
  • Ignorira bilo kakvo ozna─Źavanje koriste─çi proizvode proizvedene od GM insekata i kako kukci mogu biti uni┼íteni kad se jednom puste.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
Eugenika Insekata sa Oxitec glasnogovornikom Hadyn Parry-em

 
 
(activistpost.com, youtube.com / uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11538"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,