Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! » PRVI SLUČAJ U ZAPADNOM SVIJETU: Tinejdžer ostao gluh i slijep nakon desetljeća prehrane ‘brzom hranom’

PRVI SLUČAJ U ZAPADNOM SVIJETU: Tinejdžer ostao gluh i slijep nakon desetljeća prehrane ‘brzom hranom’

fast-foodSmatra se da je to prvi tinejdžer u Velikoj Britaniji koji je ostao gluh i slijep zbog prehrane ‘Fast food’ hranom

Sedamnaestogodišnjak je ostao slijep i gluh zbog nedostatka vitamina i minerala nakon što je desetljeće živio od čipsa, pommes fritesa i prerađenog mesa i kobasica.

Njegova loša prehrana, što je rezultiralo nizom manjka vitamina, dovela je do to toga da je dječak razvio stanje koje se naziva prehrambena optička neuropatija (NON).

Češće se viđaju kod neuhranjene djece u zemljama u razvoju, no čisto prehrambeni uzroci NON-a rijetki su u zapadnom svijetu.

Manifestira se oštećenjem vidnog živca, što dovodi do gubitka vida, a ako nije dijagnosticirana na vrijeme, dolazi i do sljepoće.

Neimenovani pacijent iz Bristola također je razvio gubitak sluha i slabost kostiju.

Još od osnovne škole patio je od rijetkog poremećaja prehrane, izbjegavajuće-restriktivnog poremećaja unosa hrane (ARFID).

Oboljeli postaju osjetljivi na okus, teksturu, miris ili izgled određene hrane. Ranije je dječak liječnicima rekao kako ne voli “teksturu” voća i povrća.

Dr. Denize Atan iz Sveučilišne bolnice Bristol NHS Foundation Trust, koja je bila autor izvješća objavljenog u časopisu Annals of Internal Medicine i koja je liječila pacijenta, rekla je da postoji nedostatak svijesti između zdravstvenih radnika i javnosti o povezanosti loše prehrane i gubitak vida.

“Ono što je neobično u ovom slučaju je ekstremno izbirljiva prehrana i činjenica da se to događa već duže vrijeme, da se nije uspjelo dijagnosticirati i da je gubitak vida postao trajan” – rekao je dr. Atan za Daily Telegraph.

“Veza između loše prehrane i vida poznata je već dugo vremena, barem među stručnjacima neuro-oftalmologije. Problem je što svijest ostalih zdravstvenih djelatnika nije na tako visokoj razini.”

Znanstvenici su ranije izrazili zabrinutost što se većina britanske prehrane sve više sastoji od nekvalitetne i prerađene hrane.

Studija o 19 europskih zemalja sa Sveučilišta u Sao Paulu prošle godine otkrila je da obitelji u Velikoj Britaniji kupuju više ultraprerađene hrane od bilo koje druge u Europi, što iznosi 50,7 posto prehrane.

Dječak je prvi put odveden kod svog liječnika opće prakse sa 14 godina kada se žalio na umor. Označen je kao “probirljiv konzument hrane”, ali nije tada dobio lijekove i inače je bio zdrav.

Krvni testovi otkrili su da je anemičan zbog nedostatka B12, što uzrokuje umor, te se liječio injekcijama vitamina B12.

U dobi od 15 godina njegov se sluh počeo pogoršavati, pratio ga je vid, ali unatoč pretrazi MRI-ja nije ustanovljeno strukturno oštećenje sluha.

Nakon dvije godine progresivnog gubitka, vid mu je izmjeren 20/200, čime je postao pravno i zdravstvno slijep.

Uz 17 injekcija vitamina B12 koje su mu bile propisane, imao je i nisku razinu bakra i vitamina D, kao i slabu mineralnu gustoću kostiju.

Tada mu je dijagnosticiran NON, ali dr. Atan je rekao da mu je usprkos “stabiliziranju” središnjeg vidnog polja, vid uništen bez nade za oporavak.

Manjak vitamina B i bakra „vjerovatno je doprinio pacijentovom gubitku vida i sluha“, rekao je dr. Atan.

Iako je njegova slabost kosti vjerojatno bila uzrokovana ne konzumiranjem masne ribe, sira i jaja – koji sadrže vitamin D.

Nedostaci vitamina B1, B2, B3, B6, B9, B12, zajedno sa željezom, kalcijem, magnezijem i bakrom su poznati da uzrokuju NON.

Dječakova majka rekla je da mu je stanje “devastiralo život”, da je napustio srednju školu zbog svojih oštećenja i ona je odustala od posla kako bi se brinula o njemu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,