Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘CITIRANJE BIBLIJE JE SADA ILEGALNO’: Finska policija istražuje političarku zbog citiranja Biblije na Facebooku

‘CITIRANJE BIBLIJE JE SADA ILEGALNO’: Finska policija istražuje političarku zbog citiranja Biblije na Facebooku

nska-biblijaFinska konzervativna političarka Päivi Räsänen našla se pod policijskom istragom zbog mogućeg govora mržnje. Razlog? Objavila je citat iz Biblije kako bi kritizirala Evangeličku luteransku crkvu Finske koja je sudjelovala u proslavi LGBT Pridea u toj zemlji

Räsänen, inače bivša predsjednica stranke Kršćanski demokrati, u objavi na Facebooku u lipnju je napisala: “Kako doktrinarni temelj Crkve, Biblija, može biti kompatibilan s uzdizanjem srama i grijeha kao predmeta ponosa?”.

Svojoj kritici Finske je, uz heštegove #LGBT i #HelsinkiPride2019, kao argument priložila i fotografiju Biblije, točnije dio iz Poslanice Rimljanima 1:24-27.

Prozvala Finsku crkvu zbog sudjelovanja u aktivnostima Helsinki Pridea

U tom se odlomku iz Biblije osuđuje ljude koji se upuštaju u istospolne odnose: “Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja.”

Ova zastupnica u finskom parlamentu je zbog svoje objave završila pod policijskom istragom zbog sumnje na poticanje nesnošljivosti protiv seksualnih i rodnih manjina.

“Istraga pred pokretanje sudskog postupka još nije dovršena. Policija će pružiti dodatne detalje kad istraga bude dovršena ili predstavljena tužitelju da odluči hoće li podići optužnicu”, rekli su iz policijske uprave Helsinkija prošlog tjedna za finske novine na engleskom jeziku Helsinki Times.

“Zabrinuta sam ako se citiranje Biblije smatra čak i ‘blago’ ilegalnim”

Räsänen se prošlog mjeseca, također na Facebooku, osvrnula na istragu koja se provodi protiv nje. “Nisam zabrinuta jer vjerujem da ovo neće dospjeti do tužitelja. Međutim, zabrinuta sam ako se citiranje Biblije smatra čak i ‘blago’ ilegalnim. Nadam se da to neće dovesti do autocenzure među kršćanima”, napisala je.

Räsänen, čija stranka ima samo pet zastupnika u finskom parlamentu (koji ima 200 mjesta), inače je poznata po svojim konzervativnim kršćanskim pogledima na brak i pobačaj. Na optužbe za homofobiju odgovara da “nije u redu nazivati kršćansko uvjerenje homofobijom”.

Osim nje, pod istragom su i još dvojica zastupnika: Juha Mäenpää iz desno populističke Stranke Finaca (bivših Pravih Finaca) i Hussein Al-Taee iz socijaldemokratske stranke.

Prvi je pod istragom zbog usporedbe tražitelja azila s novom, invazivnom vrstom u ekosustavu, a drugi, inače imigrant iz Iraka, zbog antisemitskih i homofobnih stavova koje je izražavao na društvenim mrežama prije nego je postao zastupnik.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,