Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OVA EUROPSKA DRŽAVA JE U RATU! Islamizam i migrantska kriza počinju ubirati danak

OVA EUROPSKA DRŽAVA JE U RATU! Islamizam i migrantska kriza počinju ubirati danak

vedska-migrantiU 2018. godini Švedska je doživjela rekordan broj smrtonosne pucnjave, ukupno 306. Poginulo je 45 ljudi, 135 ih je povrijeđeno, a većina smrtnih slučajeva dogodila se u južnoj regiji, gdje se nalazi grad Malmo

U ožujku je švedski Nacionalni forenzički centar procijenio da se od 2012. broj ubojstava ili pokušaja ubojstva povećao za gotovo 100 posto. Centar je također ustanovio da je najpopularnije oružje koje se koristi u pucnjavama jurišna puška Kalašnjikov.

U prvih šest mjeseci 2018. godine, prema policiji, gotovo svaka druga pucnjava odvijala se na “ranjivom području”, poznatom i kao “zabranjena zona”. U 2017. godini, švedski policijski izvještaj otkriva da u Švedskoj postoji 61 takvo područje.

Oni obuhvaćaju 200 kriminalnih mreža, koje se sastoje od oko 5.000 kriminalaca. Većina stanovnika jesu nezapadni imigranti i njihovi potomci.

Policija je u izvještaju za 2017. napisala da se globalni etnički sukobi ponavljaju u ranjivim područjima:

“Švedsko pravosuđe i ostatak švedskog društva ne razumiju ove sukobe te nemaju odgovore na to kako se oni mogu riješiti. Policija stoga mora bolje razumjeti svijet i svjetska zbivanja kako bi interpretirala ono što se događa na tim područjima. Prisustvo povratnika, simpatizera terorističkih skupina kao što su Islamska država, Al-Kaida i Al-Shabaab, pridonose napetostima između tih skupina i drugih stanovnika u osjetljivim područjima. Od ljeta 2014., kada je kalifat proglašen u Siriji i Iraku, sektaška neprijateljstva su se povećala, posebno između sunita, šijita, bliskoistočnih kršćana i kurdskih nacionalista.”

Policija dodaje:

“Godine 2019. pucnjava se i dalje nastavlja. U Malmou, gradu s više od 300.000 stanovnika, od kojih je trećina “rođena u inozemstvu”, 25-godišnji muškarac ubijen je iz vatrenog oružja ispred službe za socijalni rad 10. lipnja, a istog dana, na glavnom kolodvoru u Malmou, policija je pucala na čovjeka koji je rekao da ima bombu u torbi. Iste su večeri dvije eksplozije potresle grad.

Pod naslovom “Osobna sigurnost”, Grad Malmo objavio je savjete o tome kako da gradski djelatnici ostanu sigurni u gradu dok rade svoj posao. Smjernice gradske vlade o sigurnosti izgledaju prikladne za civilnu ratnu zonu, kao što je nekada bio Bejrut, a ne za nekada miran grad Malmo.

Švedski autor Björn Ranelid izjavio je za lokalne medije: “Švedska je u ratu, a za to su odgovorni političari”.

“Pet noći zaredom, automobili su paljeni u sveučilišnom gradu Lundu. Takva bezumna djela događala su se stotinama puta na raznim mjestima u Švedskoj u posljednjih petnaest godina. Od 1955. do 1985. nije spaljeno nijedno vozilo u Malmou, Goteborgu, Stockholmu ili Lundu… Kada sociologinja sa Sveučilišta u Malmou objašnjava zločine kao posljedicu neprihvaćenosti mladih, ona govori besmislice. Ponavlja gluposti poput papige. Nitko od tih kriminalaca ne gladuje ili nema pristup čistoj vodi. Imaju krov nad glavom i ponuđeno im je besplatno školovanje devet ili dvanaest godina. Oni ne žive u dotrajalim kućama. Svi su oni imali viši standard u svojim domovima od nekoliko tisuća djece i mladih koji su odrasli u Malmou”. To se zove odgajanje i to nedostaje tisućama djevojaka i dječaka u švedskim obiteljima danas. Nije riječ o novcu ili o tome gdje ste rođeni. To nema nikakve veze s politikom ni ideologijom. Riječ je o etici, moralnosti i koegzistenciji među ljudima”, smatra Ranelid.

Procjena švedske vlade o nasilnoj i nestabilnoj situaciji

Dana 6. lipnja, na Dan državnosti, švedski premijer Stefan Löfven priznao je da Švedska “i dalje ima ozbiljne društvene probleme”.

Mnogi Šveđani vjerojatno se osjećaju kao da su ostavljeni na cjedilu u zemlji koja sve više podsjeća na ratnu zonu.


(dnevno.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,