Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » Biti tužan vas može postarati: Depresija uzrokuje ubrzano starenje vašeg mozga

Biti tužan vas može postarati: Depresija uzrokuje ubrzano starenje vašeg mozga

epresija-curaPotpuno je normalno da se ponekad osjećate tužno. Problemi u odnosima, gubitak voljene osobe i druge promjene u životu mogu uzrokovati privremeni gubitak radosti

To je normalno i ništa se ne trebate brinuti. Međutim, kada se tuga zadrži, više ne osjećate nikakav interes za stvari koje su vas prije činile sretnima, doživljavate gubitak apetita, a vaše su razine energije niske tjednima.

Ukoliko patite od ovih promjena, možda imate kliničku depresiju.

Nažalost, ova vrsta depresije je mnogo raširenija nego što mnogi od nas misle. Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, depresija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja u zemlji.

U jednom istraživanju, više od 17 milijuna odraslih Amerikanaca izjavilo je da je imalo najmanje jednu depresivnu epizodu u prethodnoj godini, pri čemu su najveću razinu depresije osjetile osobe u dobi između 18 i 25 godina.

Ove statistike posebno su zabrinjavajuće kada se promatraju zajedno s rezultatima istraživanja koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Sussexu i objavljeni u časopisu Psychological Medicine.

Ova je studija pokazala da postoji jasna veza između depresije i povećanog rizika od demencije i općeg pada kognitivnih sposobnosti u kasnijem razdoblju života.

Depresija stari vaš mozak

Kao što je objavljeno u časopisu Science Daily, ranije studije su već potvrdile vezu između depresije i demencije.

Međutim, ova je studija to učinila korak dalje, dokazujući vezu između depresije i općeg pada ukupnih kognitivnih funkcija.

Istraživački tim je za svoje istraživanje analizirao rezultate 34 longitudinalne studije kako bi utvrdio učinke depresije na dugoročnu spoznaju.

Istraživanje je uključivao studije s više od 71.000 sudionika, od kojih su neki imali dijagnozu depresije, dok su drugi pokazivali simptome bolesti iako nisu bili dijagnosticirani. Svi ispitanici kojima je dijagnosticirana demencija isključeni su iz pregleda.

Istraživači su posebnu pozornost posvetili dokazima o padu memorije, sposobnostima odlučivanja i brzini obrade informacija.

Istraživanje je pokazalo da su osobe s depresijom doživjele veći pad kognitivnog stanja u starijoj odrasloj dobi od onih bez depresije.

Budući da postoji dugo predkliničko razdoblje od nekoliko desetljeća prije nego što se dijagnosticira demencija, nalazi su važni za rane intervencije jer trenutno ne postoji lijek za bolest.

Kao što je primijetila dr. Darya Gaysina, predavačica na Sveučilištu u Essexu, svjetsko stanovništvo stari, a stope depresije se povećavaju. Budući da postoji veza između depresije i opadanja kognitivnih sposobnosti, očekuje se da će se broj ljudi koji doživljavaju demenciju i opći kognitivni pad dramatično povećati u sljedećih 30 godina.

Rezultati ove studije naglašavaju potrebu da se suočimo s depresijom što ranije i što odlučnije, ne samo da se osjećamo bolje u sadašnjosti, već i da spriječimo niz problema u kasnijem životu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,