Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » DA NIJE SMIJEŠNO, BILO BI ZA PLAKATI: Rouhani se narugao Americi zbog njezinog poziva na hitan sastanak o nuklearnom sporazumu … KOJEG JE NAPUSTILA!

DA NIJE SMIJEŠNO, BILO BI ZA PLAKATI: Rouhani se narugao Americi zbog njezinog poziva na hitan sastanak o nuklearnom sporazumu … KOJEG JE NAPUSTILA!

rouhani-sporazumIranski predsjednik Hassan Rouhani je nazvao “tužnom ironijom” hitan sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju po nalogu SAD-a, unatoč tome što je predsjednik Trump glavni krvnik nuklearnog sporazuma sa Iranom

Upravni odbor IAEA trebao bi se sastati u srijedu kako bi razmotrio trenutni status Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) na zahtjev SAD-a, koji se slavno povukao iz takozvanog “Iranskog sporazuma” prije uvođenja hrpe novih sankcija protiv bliskoistočne nacije 2018. godine.

“S jedne strane, Amerikanci su opisali JCPOA kao najgori mogući sporazum i povukli se iz njega bez razloga, a s druge strane, kad Iran smanji svoje obveze prema sporazumu, svi oni izražavaju zabrinutost, a zapravo bi se trebali brinuti o SAD-u koji je prekršio cijeli dogovor” – kazao je Rouhani tijekom sjednice kabineta u srijedu, navela je agencija Mehr News.

„Pozvali su na hitan sastanak Upravnog odbora, pitajući se zašto je Iran odustao od nekih svojih obveza iz sporazuma JCPOA.

Ovo je smiješna priča koju promiče SAD i takve su mjere rijetke u svjetskoj političkoj povijesti” – dodao je Rouhani.

Predsjednik Rouhani je također pozvao na ono za što je tvrdio da je američko licemjerje oko obogaćivanja urana kada su SAD jedina zemlja u povijesti koja je ikada rasporedila nuklearno oružje u ofenzivnom kapacitetu.

Iran se tek treba u potpunosti povući iz sporazuma, ali je nedavno najavio rezove svojih obveza kao odgovor na nove američke sankcije koje su uvedene nakon povlačenja SAD-a iz Nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Rouhani je kazao kako su potezi Irana u okviru dogovora i odbacio je upozorenje europskih strana u paktu da nastavi s punom usklađenošću.

Pozvao je ostale potpisnike sporazuma da štite Iran od sankcija SAD-a, dok je također izdao strogo upozorenje Velikoj Britaniji oko njezine krađe iranskog supertankera na obali Gibraltara prošlog četvrtka.

“Upozoravam Englesku da ste inicijator nesigurnosti u morima i kasnije ćete shvatiti svoje posljedice” – izjavio je Rouhani dodajući da su britanske snage zaplijenile brod na “nepravedan način”, tvrdeći da su SAD zapravo zaplijenile tanker preko svog “zastupnika”.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,