Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » TOTALNI PREOKRET: Huawei će koristiti rusku tehnologiju kojom će zamijeniti Google Android na svojim pametnim telefonima?!

TOTALNI PREOKRET: Huawei će koristiti rusku tehnologiju kojom će zamijeniti Google Android na svojim pametnim telefonima?!

huawei-putinNakon što je Google zabranio kompaniji Huawei korištenje njihovog operativnog sustava Android, kineski telekomunikacijski div traži alternativu kako bi održao operativnima svoje pametne telefone

U Rusiji je pronađena održiva opcija.

Prošlog mjeseca Googleu i brojnim američkim tehnološkim tvrtkama bilo je zabranjeno poslovati sa glavnom kineskom telekomunikacijskom tvrtkom Huawei i drugim kineskim korporacijama.

Izravna zapovijed američkog predsjednika Donalda Trumpa zabranjuje američkim tvrtkama da Huaweiju isporučuju rezervne dijelove ili druga tehnološka rješenja.

Taj je korak navodno proveden usred visokih sigurnosnih problema nakon što je Washington optužio kineske tehnološke tvrtke da špijuniraju Amerikance u ime Pekinga.

Kineska korporacija pregovara o zamjeni operativnog sustava Android sa operacijskim sustavom Aurora, koji trenutno razvija ruska platforma za mobilne uređaje iz Moskve, javlja Bell, pozivajući se na dužnosnika upoznatog s tim problemom.

Predsjednik kompanije Huawei Guo Ping navodno je razgovarao o mogućem dogovoru s ruskim ministrom za digitalni razvoj i komunikacije Konstantinom Noskovom, ispred Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu.

“Kina već testira uređaje sa unaprijed instaliranim sustavom Aurora” – kazao je dužnosnik.

Štoviše, tema je spomenuta tijekom službenog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog čelnika Xi Jinpinga dan prije poslovnog događaja.

Dvojica predsjednika navodno su razgovarali i o mogućnosti instaliranja operativnog sustava Aurora na Huawei pametnim telefonima, i o lokalizaciji nekih proizvodnih pogona tvrtke Huawei u Rusiji.

Aurora je mobilni operativni sustav koji se razvija na temelju Sailfish OS-a, koji je dizajnirala finska tehnološka tvrtka Jolla.

Godine 2014. ruski poduzetnik Grigorij Berezkin postao je suvlasnik tvrtke Jolla.

Od 2016. godine tvrtka Open Mobile Platform, povezana sa ovim poduzetnikom, razvija rusku verziju sustava.

Prošle godine, 75-postotni udio u platformi Open Mobile kupila je ruska državna telekomunikacijska tvrtka Rostelecom.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,