Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » NAPAD POD ‘LAŽNOM ZASTAVOM’ SA CILJEM OPTUŽIVANJA IRANA? Tankeri napadnuti u Omanskom zaljevu, jedan je pogođen torpedom

NAPAD POD ‘LAŽNOM ZASTAVOM’ SA CILJEM OPTUŽIVANJA IRANA? Tankeri napadnuti u Omanskom zaljevu, jedan je pogođen torpedom

oman-tankerDva tankera napadnuta su u Omanskom zaljevu, javlja agencija France Presse

Radi se o brodu Front Altair norveškog vlasnika Frontline koji plovi pod zastavom Marshallovih otoka, i o brodu Kokuka Courageous, singapurskog vlasnika Bernhard Schulte Ship Management koji plovi pod zastavom Paname.

Kako prenosi Reuters, detalji napad nisu jasni, ali tajvanska tvrtka CPC Corb, koja je unajmila norveški tanker Front Altair, “sumnja da je pogođen torpedom”. Tanker je napadnut nedaleko obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Informacija o napadu torpedom još uvijek nije potvrđena.

Front Altair je prevozio 75 tisuća tona sirove nafte.

Cijene nafte skočile 4 posto nakon incidenta

Na napad su odmah reagirala tržišta, pa je tako cijena sirove nafte skočila gotovo četiri posto, na više od 62 američka dolara po barelu.

Vlasnik Kokuka Courageousa, singapurska tvrtka BSM Ship Management, rekla je da je jedan mornar s njenog tankera lakše ozlijeđen u incidentu. Glasnogovornik tvrtke dodao je da su svi članovi posade, njih 21, napustili brod, a spasio ih je obližnji brod Coastal Ace.

Brodu ne prijeti opasnost od potonuća, a metanol koji je prevozio nije ugrožen, istaknuo je glasnogovornik singapurske tvrtke.

Iranski državni mediji objavili su da je upravo Iran spasio 44 člana posade nakon “nesreće”. Iran je izrazio “zabrinutost” zbog “sumnjivih” incidenata s tankerima, prenosi AFP.

Iranski Press TV emitirao je snimke oštećenih tankera.

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

“Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu”, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu.

“Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć”, dodala je u priopćenju.

Ranije jutros pogođena dva tankera, posade evakuirane

Reuters piše, pozivajući se na brodarske kompanije, da su pogođena dva tankera, a da su posade sigurno evakuirane.

Zasad nema nikakvih potvrda od vlasti u Omanu ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Kuvajt je, međutim, stavio svoja naftna postrojenja u stanje visoke pripravnosti, javlja Twitter stranica Spectator Index.

Prije mjesec dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera pored obale UAE-a. UAE je okrivio neimenovanog “državnog aktera” za napade, za koje tvrdi da su izvedeni podmorskim minama.

SAD je za napad okrivio Iran koji je odbacio optužbe. No incident je samo pojačao već snažne tenzije između Irana i SAD-a te njegovih saveznika.

 

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


(index.hr)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,