Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » KOJA BLAMAŽA! Trump ukinuo humanitarnu pomoć zemljama koje su podržale Ameriku u Jeruzalemu i u Venezueli

KOJA BLAMAŽA! Trump ukinuo humanitarnu pomoć zemljama koje su podržale Ameriku u Jeruzalemu i u Venezueli

trump-pomocDok Trump okrivljuje nacije latinoameričkog “Sjevernog trokuta” zbog toga što nisu zaustavile ilegalnu migraciju prema SAD-u, Washington je uvelike pridonio uzrocima moderne političke i ekonomske krize koja iseljava ljude iz triju zemalja Latinske Amerike

Američki predsjednik Donald Trump naložio je da se svi programi pomoći za zemlje latinoameričkog “Sjevernog trokuta” prekinu zbog priljeva migranata u SAD.

Washington je često kritiziran zbog pogoršanja uvjeta koji prisiljavaju ljude na bijeg.

“Mi provodimo predsjednikove planove smjer i završavamo fiskalnu godinu 2017. i 2018 programa inozemne pomoći za Sjeverni trokut” – rekao je glasnogovornik State Departmenta medijima. “Predstavit ćemo ovo Kongresu kao dio tog procesa.”

Ranije je sam Trump novinarima izjavio kako je “završio isplate humanitarne pomoći Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru. Nema više novaca za te zemlje.” On je također optužio zemlje Srednje Amerike da ne provode ‘stvar za naš cilj.’

Predsjednik je također kritizirao na Twitteru što su ta tri naroda, zajedno s Meksikom, kriva za nuspjeh u zaustavljanju ilegalne imigracije prema SAD-u.

Također je zaprijetio da će sljedeći tjedan zatvoriti južnu granicu SAD-a ili barem “veliki dio granice”, dok će Demokrate kazniti za ono što je on nazvao “najslabijim imigracijskim zakonima u svijetu”.

Čini se da je taj potez bio iznenadan. Ranije ovog tjedna američka tajnica za Domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen posjetila je Meksiko i Honduras kako bi potpisala nove sporazume o partnerstvu.

U srijedu je američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je naredio svom odjelu da djeluje u skladu s predsjednikovim uputama, kazao kako je Trump uputio njega i Nielsena da “razviju niz programa koji nagrađuju učinkovite rezultate dobrog vodstva, koje će nam donijeti dobre rezultate, i dovesti nas na mjesta gdje zapravo ostvarujemo rezultate.”

Predsjednikov je potez već doživio određeni otpor zakonodavaca. Senator Bob Menendez, glavni član Demokraske stranke u Odboru za vanjske poslove Senata, osudio je Trumpovu naredbu kao “bezobzirnu najavu” i pozvao i demokrate i republikance da je odbace, tvrdeći da američka humanitarna pomoć “unapređuje naše strateške interese i financira inicijative koje štite američke građane.”

Dok Trump okrivljuje nacije Sjevernog trokuta zbog toga što nisu zaustavile ilegalnu migraciju prema SAD-u, Washington je uvelike pridonio uzrocima moderne političke i ekonomske krize koja iseljava ljude iz triju zemalja Latinske Amerike.

Zadnjih stotinu godina SAD se nemilosrdno upliće u unutarnje poslove tih zemalja dok slijedi vlastite interese.

Godine 1954. SAD su pomogle vojnoj hunti da zbaci demokratski izabranog predsjednika Gvatemale, koji je tražio zemljišnu reformu koja bi favorizirala lokalno stanovništvo na račun američkih tvrtki koje su tamo imale financijske interese.

Ustanak protiv režima kojeg podupire SAD izazvao je krvavi građanski rat. U sljedećim godinama, SAD su dosljedno podržavale vojsku Gvatemale, unatoč tome što su bile svjesne svojih kršenja ljudskih prava.

Washington je u El Salvadoru podržao još jedan vojni režim. Situacija je također ušla u građanski rat 1980-ih, u kojem je Salvadorska vojska masovno ubijala svoje protivnike i civile. Međutim, Sjedinjene Države su nastavile sipati milijarde dolara u malu zemlju kako bi podržale lokalni režim.

U Hondurasu su američki biznisi opustošili nacionalno gospodarstvo i desetljećima pljačkali nacionalne resurse dok su jačali vojsku zemlje. Kontinuirane američke intervencije destabilizirale su regiju i omogućile organiziranom kriminalu da napreduje u vakuumu moći.

Sada, pogođene siromaštvom, kriminalom i korupcijom vlade koje podržavaju SAD, u zemljama “Sjevernog trokuta” postale su glavni izvor imigranata koji se žele preseliti u SAD.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,