Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » SVE SU MASKE PALE: Američki savjetnik kaže da će Juan Guaido omogućiti venezuelansku naftu stranim tvrtkama

SVE SU MASKE PALE: Američki savjetnik kaže da će Juan Guaido omogućiti venezuelansku naftu stranim tvrtkama

veccio-guaidoIzaslanik venecuelanske opozicije Juan Guaido u SAD-u izjavio je da bi se rezerve nafte u zemlji mogle otvoriti stranim ulagačima, podupirući sumnje da je potpora Washingtona Guaidou ovisna o nafti

Guaidov predstavnik u Washingtonu, Carlos Vecchio, je izjavio za Bloomberg kako opozicijski čelnik želi povećati proizvodnju nafte i ukinuti trenutne zahtjeve koje državni naftni gigant PDVSA drže u kontrolnom udjelu zajedničkih ulaganja. Trenutno, PDVSA mora održavati 51 posto udjela u zajedničkim projektima.

Američki predsjednik Donald Trump je u siječnju podupro Guaidoa i pozvao “nezakonitog” Madura da podnese ostavku nakon što se opozicijski čelnik proglasio privremenim predsjednikom.

“Želimo ići u otvoreno gospodarstvo, želimo povećati proizvodnju nafte” – rekao je Vecchio tijekom intervjua u uredu tvrtke Bloomberg. “Većina proizvodnje nafte koju želimo povećati bit će uz pomoć privatnog sektora.”

Vecchiovi komentari nisu iznenađenje za analitičare koji su predvidjeli da Trump podržava kapitalističkog Guaida protiv socijalističkog Madura kako bi dobio pristup venecuelanskim ogromnim prirodnim resursima za pohlepne američke tvrtke.

Vecchio, koji je u utorak prisustvovao Trumpovom govoru o stanju Unije kao gost senatora Floride Marcoa Rubia, također je rekao da Citgo, američka rafinerija koju kontrolira PDVSA, neće podnijeti zahtjev za bankrotom unatoč ranijim izvješćima, navodeći da “nije potrebno”.

Prema Bloombergu, Vecchio je također predložio da bi Bijela kuća mogla razmotriti izdavanje izvršne naredbe za zaštitu Venezuele od vjerovnika, što su SAD učinile također i sa Irakom. Također je kazao kako je moguće da Venezuela pod Guaidom ne poštuje ugovore o dugovima koje je sklopila Madurova vlada.

U intervjuu je Vecchio pozvao Rusiju, koja podupire Maduro, da ostane neutralna kako bi “olakšala naše odnose u budućnosti”. Rusija je osudila Trumpove napore za promjenom režima u Venezueli i pozvala na posredovanje u rješavanju političke krize.

Američki dužnosnici se nisu stidjeli priznati da je nafta glavni interes i motivirajući faktor u odluci da podrži Guaida.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je za Fox News da bi to “učinilo veliku ekonomsku razliku za Sjedinjene Države” ako bi američke tvrtke mogle “ulagati i proizvoditi naftu u Venezueli”.

WikiLeaks je također otkrio da je prvi “temeljni interes” SAD-a u Venezueli nastavak uvoza nafte iz te Zemlje.
 

 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,