Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Čak i toplije od prave zvijezde: Kina će proizvesti umjetno nuklearno sunce koje će nadmašiti čak i pravo Sunce

Čak i toplije od prave zvijezde: Kina će proizvesti umjetno nuklearno sunce koje će nadmašiti čak i pravo Sunce

kina-sunceKineski istraživači rade na otkrivanju izvora energije u obliku umjetnog sunca koje može doseći temperature od 100 milijuna stupnjeva celzijusa – toplina tako intenzivna da čini pravo Sunce mlakim

Zemaljski “solarni simulator” bi mogao dosegnuti temperature od nezamislivih 100 milijuna stupnjeva Celzijusa, objavio je istraživački tim u utorak.

Ono je jako vruće. Za usporedbu, stvarna sunčeva jezgra ima temperaturu od oko 15 milijuna stupnjeva Celzijusa.

Institut za fiziku plazme, povezan s kineskom akademijom znanosti, izjavio je da se provode testiranja “umjetnog sunca”, poznatog pod nazivom “Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST)”.

Poput onoga u znanstveno fantastičnim filmovima, ovaj uređaj je dizajniran tako da replicira način na koji zvijezda u središtu našeg Sunčevog sustava stvara ogromnu energiju.

EAST je veliki stroj u obliku američke krafne (donut) koji se nalazi unutar okrugle kutije.

Smještena na otoku Science Islandu u pokrajini Anhui u Istočnoj Kini, projekt koristi nuklearnu fuziju kako bi stvorio ogromnu toplinu. To košta ogromnih 15.000 dolara dnevno – samo za uključivanje stroja.

Cilj EAST-a je razumijevanje nuklearne fuzije s ciljem da bi ju jednog dana koristili kao alternativni izvor energije na Zemlji.

To bi moglo otvoriti put za korištenje čiste energije – trenutna nuklearna energija stvorena kroz fiziju ostavlja dugotrajan otrovni otpad.

Ova znanstvena vijest je došla ubrzo nakon što je Kina priopćila da će proizvesti serije umjetnih Mjeseca kako bi osvijetlila gradske ulice noću. “Mjeseci” će zapravo biti sateliti, i nadaju se da mogu zamijeniti standardnu uličnu​rasvjetu i uštedjeti energiju.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,