Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POTEZ VRIJEDAN DIVLJENJA: Italija će 2020. zabraniti plastiÄne ÄaÅ¡e, tanjure, pribor za jelo…

POTEZ VRIJEDAN DIVLJENJA: Italija će 2020. zabraniti plastiÄne ÄaÅ¡e, tanjure, pribor za jelo…

italija-smeceItalija će zabraniti koriÅ¡tenje plastiÄnih ÄaÅ¡a, pribora za jelo, tanjura i ostalih proizvoda za jednokratnu upotrebu od sijeÄnja 2020. godine, rekao je talijanski ministar okoliÅ¡a Segio Costa

Najavljenom zabranom Rim uvažava prijedloge Europske komisije koji tek trebaju biti usvojeni. Obuhvatit će i proizvode poput slamki, balonskih štapića i miješalica za pića.

„Moj cilj je oÄistiti morski ekosustav Å¡to je viÅ¡e moguće“, rekao je Costa talijanskom dnevniku La Repubblica, dodavÅ¡i kako prvo „taj potez zahtijeva smanjenje upotrebe nekih plastiÄnih proizvoda za jednokratnu upotrebu“.

Zabrana jednokratnih proizvoda

Komisija je u svibnju zatražila zabranu plastiÄnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na razini EU-a, upozorivÅ¡i da plastika Äini viÅ¡e od 80 posto otpada baÄenog u more.

Talijanski ministar najavio je danas i da od 2020. godine ribari više neće smjeti vraćati u more otpad uhvaćen u mreže. Dodao je da je u planu i zabrana kozmetike koja sadrži mikroplastiku.

Mikroplastika

Mikroplastika obuhvaća sitne komadiće plastike, manje od pet milimetara, koji zagaÄ‘uju more budući da ih sustavi za proÄišćavanje vode ne mogu filtrirati. Smatra je se ozbiljnom prijetnjom morskom ekosustavu.

U kozmetiÄkoj industriji Äine je mikrogranule, sitni komadići polietilenske plastike koji se dodaju kozmetiÄkim kremama i pastama za zube radi boljeg Äišćenja.

Costa pojaÅ¡njava da će najavljene mjere biti ukljuÄene u zakon koji je gotovo zavrÅ¡en. Slijedi njegovo usvajanje na sjednici vlade, da bi potom bio poslan u parlament na izglasavanje.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,