Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kina će lansirati prvi umjetni sjajni ‘mjesec’ kako bi smanjila troškove gradske rasvjete

Kina će lansirati prvi umjetni sjajni ‘mjesec’ kako bi smanjila troškove gradske rasvjete

kina-mjesecU potezu koji zvuči kao da dolazi ravno iz znanstveno-fantastičnog filma, Kina planira lansirati prvi umjetni “mjesec” u orbitu kako bi zamijenila uličnu rasvjetu i smanjila troškove električne energije

Kineski znanstvenici kažu kako će mjesec, napravljen od ljudskih ruku, biti vrlo osvijetljeni satelit, te će ga lansirati u orbitu do 2020. godine.

On će biti osam puta svjetliji od Zemljinog mjeseca i osvjetljavat će grad Chengdu, glavni grad jugozapadne pokrajine Sichuan.

Nadamo se da će inovacija zamijeniti potrebu za uličnim svjetlima te će smanjiti godišnje troškove električne energije do 1,2 milijarde juana (173 milijuna dolara).

Stanovnici ne trebaju brinuti da će „svjetlo goriti cijelu noć na nebu”, rekao je Wu Chunfeng, šef Tian Fu Novo Area Science Societya za dnevnik China Daily.

“Njegova očekivana svjetlina, u očima ljudi, biti će jednaka petini svjetline normalnih uličnih svjetiljki” – kazao je, dodavši da čak može pomoći hitnim službama za vrijeme prekida struje i prirodnih katastrofa.

“Mjesec” će osvjetljavati samo površinu od 50 četvornih kilometara, jer će biti mnogo bliže Zemlji od našeg stvarnog Mjeseca. Letjet će na visini oko 500 km (310 milja), u usporedbi sa Mjesecom koji je udaljen 380.000 km.

Ako se projekt pokaže uspješnim, Kina planira lansirati još tri mjeseca diljem zemlje do 2022. godine.

“Prvi mjesec bit će uglavnom eksperimentalni, ali će dodatna tri mjeseca do 2022. godine biti pravi posao sa velikim građanskim i komercijalnim potencijalom” – rekao je Wu.

Međutim, prije nego što se implemetira iznad gradova, mjesec će morati biti testiran u nenaseljenoj pustinji tako da njegove svjetlosne zrake ne ometaju ljude ili opremu za promatranje svemira na Zemlji.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,