Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DNO DNA: Preko 60 civila poginulo u zračnim napadima američke koalicije u sirijskom Deir ez-Zoru – javili sirijski državni mediji

DNO DNA: Preko 60 civila poginulo u zračnim napadima američke koalicije u sirijskom Deir ez-Zoru – javili sirijski državni mediji

napad-sirijaNajmanje 62 civila poginulo je u napadu američkog ratnog zrakoplovstva na dva sela u blizini grada Deir ez-Zor, izvijestila je sirijska državna tiskovna agencija Sana

Zračni napadi, koje su ciljali sela Sousse i Bubradan, također su ranili brojne civile, prema agenciji.

Američke snage su u Siriji od rujna 2014. godine i surađuju sa nekim milicijama u borbi protiv Islamske države (ISIS) u zemlji.

Pokrajina Deir ez-Zor, gdje se zračni napad dogodio, uključena je u lokacije djelovanja koalicije koju predvodi SAD.

Islamska država kontrolira velike dijelove Deir ez-Zorovog teritorija. Prema riječima ruskog Ministarstva obrane, ovo je očito posljedica “neaktivnosti oružanih jedinica koje podržava SAD”.

Ova tragedija je došla nekoliko dana nakon druge ofenzive koje su izvršile američke snage u pokrajini.

U tom napadu, dva koalicijska zrakoplova F-15 koalicije koju predvodi SAD, “pogrešno” su naciljale kurdske jedinice tijekom njihove ofenzive na preostale teroriste Islamske države (ISIS) u Siriji. Diplomatski izvor kritizirao je američki nedostatak koordinacije i profesionalizma.

Ranije ovog tjedna, rusko ministarstvo obrane otkrilo je da su teroristi napali logor izbjeglica u Deir ez-Zoru i da su uzeli stotine talaca. Otprilike 700 ljudi oteto je i prevezeno u grad Hajin u pokrajini.

Ranije u rujnu savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton obećao je da će američke postrojbe ostati u Siriji dok u zemlji ne prestanu djelovati sve iranske snage.

Damask je pozvao Iran da pomogne u borbi protiv džihadskih pobunjenika i ISIS-a u zemlji, pri čemu je američka nazočnost osudila taj čin kao protuzakonit, iako je i američko djelovanje u Siriji protuzakonito.

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je izjavio da će američke trupe u Siriji iskorijeniti IS i da će napustiti zemlju nakon završetka te misije, piše RT.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,