Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PUTIN DOVEO ZAPAD NA RUB PLAČA: ‘Rusija je nadmašila suparnike preciznim hipersoničnim oružjem koje će rasporediti za nekoliko mjeseci’

PUTIN DOVEO ZAPAD NA RUB PLAČA: ‘Rusija je nadmašila suparnike preciznim hipersoničnim oružjem koje će rasporediti za nekoliko mjeseci’

supersonicno-oruzjeNove ruska hipersonična letjelica “Avnagard” je samo nekoliko mjeseci od ulaska u vojnu službu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, dodajući kako je Rusija prva na svijetu koja je razvila ovu tehnologiju

Hipersonična letjelica je vrsta projektila koji može letjeti i manevrirati u gornjoj atmosferi brzinom od preko Mach 5.

To ih čini teškim ciljem za presretanje od obične rakete sa bojevim glavama, koje se približavaju cilju tijekom predvidljive balističke putanje. Ruska varijanta sustava zove se Avangard i bit će spremna za vojnu službu za nekoliko mjeseci – rekao je Putin.

“Odgovarajući na razvoj protu balističkih raketnih sustava SAD-a, poboljšavamo naše mogućnosti napada. Neki raketni sustavi su već u službi, a drugi će uskoro biti razmješteni” – kazao je tijekom sjednice Valdai kluba u Sočiju.

Avangardova implementacija će se dogoditi “u roku od nekoliko mjeseci” – rekao je Putin.

Letenje pri hipersoničnoj brzini je izazov za materijalne znanost i inženjering zbog visoke temperature i tlaka koji utječu na letjelicu.

Rusija je primijenila svoje tehnologije kako bi razvila hipersoničnu raketu nazvanu “Kinzhal”, koja je već u uporabi u ruskoj vojsci.

Putin je kazao kako je Rusija ispred drugih nacija u smislu hipersoničnog oružja.

“Mi to sa sigurnošću znamo, to je očita činjenica i naši kolege to shvaćaju, da smo nadmašili sve naše konkurente na ovom području. Nitko nema precizno hipersonično oružje. Neki ih planiraju testirati u roku od 18 do 24 mjeseca. Mi ih već ih imamo u službi” – rekao je.

Hipersonične letjelice Avangard i Kinzhal bile su dva od nekoliko naprednih sustava oružja koje je Putin predstavio u ožujku kao odgovor Rusije na neuspjeh SAD-a da riješi zabrinutost zbog nedostatka razvoja tehnologije od strane Washingtona koja bi potkopala rusku nuklearnu moć.

Drugi raketni sustav je bio interkoninentalna krstareća raketa Sarmat koji je blizu implementacije i namjerava djelovati kao prvi nositelj Avangardovih bojnevih glava.

Drugi futuristički sustavi oružja, za koje je Putin rekao da su u razvoju uključuju raketni projektil na nuklearni pogon i podvodni dron na nuklearni pogon, koji se temelje na miniaturiziranom nuklearnom reaktoru.

Ruski predsjednik je također rekao da se također radi o borbenom laseru, iako se njegova uloga još treba razjasniti.

 


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,