Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Truni u paklu!’: Henry Kissinger napadnut na sveučilištu u New Yorku (VIDEO)

‘Truni u paklu!’: Henry Kissinger napadnut na sveučilištu u New Yorku (VIDEO)

kiss-zatvorSveučilišni studenti u New Yorku prekinuli su i ometali ovotjedni nastup Henry Kissingera, optužujući bivšeg američkog državnog tajnika za suučesništvo u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti

Kissinger koji sada ima 95 godina, u kolicima je došao na sveučilište Stern School of Business NYU, gdje se pojavio u sklopu školske serije govornika ‘U razgovoru s Mervyn Kingom’.

U međuvremenu su se prosvjednici – neki od njih članovi Međunarodne socijalističke organizacije – okupili vani kako bi razotkrili Kissingerovu provjerenu povijest krvavih vanjskih političkih pozicija, uključujući i njegovu podršku čileanskom diktatoru Augusto Pinochetu 1970-ih, pod kojem je bilo osuđeno oko 80.000 političkih protivnika i barem 3.000 ljudi pogubljeno.

Unutar sveučilišta, Kissingera su više puta prekinuli studentski prosvjednici, i prvi su vikali “Henry Kissinger, u ime Međunarodnog kaznenog suda, ti si ratni zločinac, počinio si genocid protiv naroda svijeta!” – prije no što su odvedeni od strane zaštitara.

“Henry Kissinger, vi imate krv na svojim rukama” – vikao je još jedan prosvjednik se. “Što je s čileanskim stanovništvom? Spavate li mirno sa rezultatima onoga što ste učinili.”

Kao i prvi student, drugi je uklonjen iz dvorane, budući da su se gomila i negodovanje mase povećali. Isto se dogodilo kada je progovorio i treći prosvjednik.

“Vi morate odgovarati za ratne zločine!” – još jedan je vikao, prije nego što je rekao časnom državniku: “Zaslužili ste ići u zatvor, a zatim da trunete u paklu!”

Uzvikivanje i negodovanje se nastavilo i kada su Kissingera u kolicima odvezli sa događaja kasnije te večeri.

Kroz Kissingerovu dugu diplomatsku karijeru, hvaljen je za poboljšavanje odnosa SAD-a sa Sovjetskim Savezom i Kinom, kao i pregovaranje o završetku rata u Vijetnamu.

Međutim, također je kritiziran za orkestriranje puča u Čileu, podržavanje argentinske hunte u počinjenju masovnog ubojstva i zlouporabe ljudskih prava nakon puča 1976. godine i podupiranje genocida u Pakistanu protiv Bangladeša 1971. godine.

Kissinger je također nadzirao eskalaciju Vijetnamskog rata u Laosu i Kambodži, koji se prerasao u četverogodišnju ratnu kampanju koja je ubila čak 100.000 civila.

Što je još gore, pročistio je put Pol Potovim “Crvenm Kmerima” da preuzmu vlast u Kambodži kada je počinjen genocid od oko 1,5 milijuna ljudi.

Ne smijemo zaboraviti da je on 1973. godine dobio Nobelov nagradu za mir.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,