Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SITUACIJA JE SVE GORA: Dioničari Facebooka PONOVO žele ukloniti Zuckerberga sa mjesta predsjednika

SITUACIJA JE SVE GORA: Dioničari Facebooka PONOVO žele ukloniti Zuckerberga sa mjesta predsjednika

mark-dionicariGrupa velikih javnih fondova dala je svoj blagoslov na prijedlog dioničara Facebooka da uklone Mark Zuckerberga sa njegovog položaja predsjednika uprave tvrtke

Državne riznice na Rhode Islandu, Illinoisu i Pennsylvaniji, kao i u New Yorku, pokazale su svoju potporu prijedlogu, koji je u lipnju prvo podnijelo dioničar Facebooka, fond Trillium Asset Management, koji ima 11 milijuna dolara udjela u ovom društveno medijskom divu.

Trillium je podnio prijedlog nakon katastrofalnog početka godine kompanije Facebook, obilježen skandalima veznim za privatnost i padom cijene dionica.

Pozvao je Facebook da podijeli uloge izvršnog direktora i predsjednika kako bi se oslobodili Zuckerbergovog stiska na tvrtku.

Prijedlog je optužio Zuckerberga da na pogrešan način rješava kontroverze, i pozvao je 34-godišnjeg predsjednika Facebooka da odstupi od predsjedništva.

Trillium je također naveo širenje dezinformacija na platformi i njezinu uporabu od strane ekstremista za promicanje nasilja u Mianmaru kao razloga za prijedlog smjene u upravi.

“Neovisna odluka odbora je neophodna za rješavanje Facebooka ovog nereda i za ponovnu uspostavu povjerenja među Amerikancima i investitorima” – izjavio je šef razvoja i financija fonda Scott Stringer u priopćenju objavljenom u medijima.

Stringer nadgleda gradski mirovinski fond, vrijedan više od 195 milijardi dolara, uključujući 4,7 milijuna dionica Facebooka. Državne riznice u Pennsylvaniji i Rhode Islandu imaju 38.737 i 168.203 dionica ove tvrtke.

Razvoj događaja vjerojatno je simboličan, budući da Zuckerberg još uvijek drži najveći dio dionica Facebooka, što mu daje 59,9 posto u vlasničkoj strukturi.

Ipak, takav potez stavlja pritisak na Zuckerberga. U prijedlogu za lipanj, ulagači su opisali Zuckerbergov odgovor na skandale o privatnosti “izbjegavanjem” i njegovu vladavinu nad tvrtkom poput “diktatora iz 19. stoljeća”.

Prošle godine je napravljen potez kojim se htjelo smijeniti Zuckerberga, koji je imao podršku do 51 posto neovisnih ulagača, no nije uspio zbog Zuckerbergovog većinskog udjela.

Najnoviji prijedlog će biti izglasan na sastanku dioničara u svibnju 2019.

Cijene dionica Facebooka pale su za 27 posto od srpnja do danas, a tvrtka je potresena odlaskom viših rukovoditelja.

Osnivači Instagrama Kevin Systrom i Mike Krieger “skočili su u rujnu sa broda” zbog spora s Zuckerbergom o budućnosti platforme.

Suosnivač WhatsApp-a Jan Koum napustio je Facebook u travnju, zbog sukoba sa Zuckerbergom oko privatnosti podataka, oglašavanja i enkripciji. Facebook posjeduje i Instagram i WhatsApp.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,